Strona 124 z 152 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 231 do 1 240 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Ale co ty kolego chcesz na karcie podatkowej odpisywać od podatku

Przecież, na karcie masz stały podatek ustalony z góry i tyle masz zapłacić i koniec.

ps. można korzystać z usług specjalistycznych. trudno żebyś sobie sam ten album wyprodukował.
    ps. nie wolno zatrudniać pracowników na umowy zlecenia i o dzieło
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta

Przecież, na karcie masz stały podatek ustalony z góry i tyle masz zapłacić i koniec.
    Racja, moja pomyłka. Za dużo czytam o tym ostatnio i już mi się miesza

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

(ciach)

natomiast w
    "Rozdział 3
    Karta podatkowa" nie ma nic na ten temat więc moim zdaniem karty podatkowej to ograniczenie nie dotyczy.
    Ale w załączniku dot karty podatkowej jest dokładnie opisany zakres usług fotograficznych i nie mam tam fotografii reklamowej musiałbyś ładnie wmontować ja np w fot techniczną, ale to i tak odważyłbym się robić takie usługi tylko po uzyskaniu interpretacji indywidualnej.

Aha co do usług dla firm, nie ma takiego zakazu i nie spotkałem się aby US kwestionował takie działanie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ponieważ nie można edytować to w innym wątku ustaliliśmy że fot reklamową można podciągnąc po "itp" załącznika określającego zakres usług fotograficznych w karcie podatkowej ale ja z doświadczeń z wieloma US'ami podpowiadam jak coś nie jest jasno opisane wystepować o interpretacje indywidualną.
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 24-06-2010 o 10:20 Powód: Automerged Doublepost
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ps. nie wolno zatrudniać pracowników na umowy zlecenia i o dzieło
    Mieszasz pojęcia. Pracownik jest zatrudniony tylko wtedy, kiedy jest umowa o prace. Tylko wtedy jesteś pracodawcą. W pozostałych przypadkach NIE.
    Gdzie tu jest opcja "edytuj"?. Napiszę jeszcze raz aby było jaśniej:
    Pracownik jest tylko wtedy, gdy zatrudniony jest na umowę o pracę. Tylko wtedy jesteś pracodawcą. W pozostałych przypadkach NIE jesteś pracodawcą i nie masz pracowników. Umowa o dzieło i umowa zlecenie to umowa pomiędzy zleceniodawcą i zleceniobiorcą itp.
    Kilka postów wyżej chciałeś odpisywać ZUS od podatku. To można w końcu czy nie można?
    Ostatnio edytowane przez xarfax ; 24-06-2010 o 19:00 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Oj, kolego na zleceniobiorcach i pracownikach to już akurat zęby zjadłem, a to co napisałem to dla uproszczenia żeby wszyscy zrozumieli (ale tak masz rację nie powinno się tego tak nazywać). ps. zajmuje się m. in. BHP w firmie, która ma 30 pracowników i ok 600 zleceniobiorców

Jak masz firmę fotograficzną i chcesz zatrudnić fotografa, który będzie dla Ciebie wykonywał zdjęcia, to możesz to zrobić tylko przez stosunek pracy czyli umowę o pracę. Umowa zlecenie i o dzieło odpada na karcie podatkowej. Natomiast jeśli chcesz mieć sprzątaczkę to nie ma problemu, może być umowa zlecenie bo to już usługa specjalistyczna w stosunku do fotografii.

Kilka postów wyżej chciałeś odpisywać ZUS od podatku. To można w końcu czy nie można?
    Ale zdecydujmy się mówimy o podatku czy o ZUS-ie? Bo ja odpisywałem na posta koledze który chciał koszty działalności (zakupy itp.) odpisywać od podatku.

Natomiast jeśli chodzi o ZUS to owszem można odliczyć część składki zdrowotnej od podatku który wyszedł do zapłaty. ALe to odliczenie jest również możliwe w pozostałych formach opodatkowania.

reasumując, na karcie podatkowej
    -płacimy podatek ustalony z góry, nie ma czegoś takiego jak koszty itp które można odpisać.
    -podatek możemy pomniejszyć o zapłaconą składkę zdrowotną (jej część).
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Stara się ktoś teraz o dotacje na foto?

Domyślnie

Ja jestem teraz w trakcie kompletowania dokumentów, zaświadczeń itp. mam nadzieje że w przeciągu tygodnia uda mi się wszystko zebrać i złożyć niebawem to do PUP.

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaca9 Zobacz posta
    Stara się ktoś teraz o dotacje na foto?
    ja tydzień temu złożyłem wniosek - jutro mam posiedzenie komisji...

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Majchalak - To napisz jutro jak było na komisji, co pytali i ogólne wrażenia.

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Mieli dzwonić i podać godzinę spotkania - nie zadzwonili.
    Ja z kolei do nich dzwoniłem i nie byli w stanie dać mi jakiejkolwiek informacji oprócz tego, że komisja ma dziś posiedzenie i na pewno ktoś się ze mną skontaktuje.

Podobno u mnie (w Chorzowie) komisja obraduje sama i bez rozmowy ze mną podejmuje decyzję o przyznaniu dotacji... Dziwne, ale zobaczymy czy to prawda...

Jutro mam termin stawienia się w urzędzie na podpis, więc postaram się zasięgnąć języka...

Strona 124 z 152 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów