W moim UP wypełniałem 2 pierwsza dotyczyła mojej obsługi jako klienta bo wdrażają iso, a druga juz po przyznaniu środków, po 12 miesiącach na zakończenie do tkz dokumentacji, zadnych szczegółowych pytań ogólne sprawy związane z prowadzeniem działalności w 1 niestety troche piałem na plus dla pani bo środków nie miałem jeszcze przyznanych więc byłe lekko zaszachowany, ale pracując na co dzień w systemach zarządzania spisałem srednie opinie ubierając je w dobrane słowa, a pani u tak chyba nie wiedziała o co chodzi, bo wdrażają teraz jak mówiła jakieś iso i coś wymyślają.

Co do zabezpieczeń majątkowych lub finansowego potwierdzania, to sam mogę potwierdzić że w moim UP było podobnie zasada masz co zastawić to tak nie ma masz miedzi to siedź w domu, a to że dajemy dobrowolne poddanie się egzekucji nic nie daje bo jak nie ma z czego ściągnąć to co urząd do komornika skieruje pusty wniosek o ściąganie zaległości. Coraz mocniejsze bariery tworzą żeby było trudniej otrzymać środki, mój kolega składał wniosek o wpis do hipoteki działki budowlanej na zasadzie zabezpieczenia i UP byłby właścicielem części jego posesji, na szczęście, pożerowałem mu razem z moją żoną i w ostatniej chwili zmienił zabezpieczenie ale koszty ksiąg wpisów, pana notariusza poniósł ponad 1000 zł popłynął, to się nazywa prewencyjne działanie Urzędu.

Priorytet nie pomagać utrudniać, odsyłać do kogoś innego, albo informować że właśnie to przejęłam, albo wróciłam z urlopu, nie jestem zorientowana, tak wiem że są też wyjątki, szczególnie osoby z młodszego pokolenia naszego bym powiedział. itd, itp...