Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

W sumie to aż nie chce mi się wierzyć, że może być takie ograniczenie, że nie można świadczyć usług dla firm. Brzmi cokolwiek absurdalnie, choć nie takie bzdety zawierają nasze przepisy podatkowe. Mnie to co prawda nie dotyczy, ale gdyby ktoś mógł jednoznacznie rozstrzygnąć ten temat to byłoby miło.

PS Takie coś znalazłem:

"Nie każda działalność gospodarcza może rozliczać się dzięki karcie podatkowej. Obejmuje ona głównie małe zakłady usługowe, wytwórczo-usługowe oraz handlowe. Przykładowo mogą to być: usługi zegarmistrzowskie, tapicerskie, krawieckie czy transportowe, handel detaliczny, niektóre rodzaje działalności gastronomicznej, działalność rozrywkowa, wolne zawody w zakresie ochrony zdrowia, częściowo rolnictwo i inne. Wszystkie rodzaje działalności objęte rozliczeniem kartą podatkową, wymienione są szczegółowo w załączniku nr 3 do Ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Ustawę tę znajdziemy w Dzienniku Ustaw z 1998 r. nr 144, pozycja 930.
    Nasza firma, prócz znalezienia się w ustawowym spisie, musi spełniać także kilka innych warunków. Jednym z podstawowych jest to, iż nie możemy korzystać z usług innych firm. Ponadto niemożliwe jest zatrudnienie pracowników na umowę inną niż umowa o pracę. Ograniczenia dotyczą także współmałżonka, który nie może prowadzić działalności w tym samym zakresie co my, nie może też świadczyć usług ani produkować dla innych firm. Nie ma natomiast przeciwwskazań do tego, by współmałżonek był zatrudniony w naszej firmie. Jedynym odbiorcą naszych usług może być klient indywidualny.
    Rozliczając się przy pomocy karty podatkowej musimy wiedzieć o kilku niedogodnościach z tym związanych. Po pierwsze nie mamy możliwości odliczania strat ani prawa do ulg. Karta zobowiązuje nas do wydawania na życzenie klienta rachunków i faktur VAT, ponadto musimy przechowywać je przez okres 5 lat. Obowiązki związane z zatrudnieniem pracowników wiążą się z koniecznością prowadzenia ewidencji zatrudnienia oraz karty przychodów pracowników. Musimy także powiadamiać urząd skarbowy o wszelkich zmianach w naszej firmie, odnoszących się do opodatkowania kartą.
    Czyli jednak?
    Ostatnio edytowane przez gushman ; 04-01-2010 o 23:39
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów