Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
Prowadzenie własnego biznesu wiąże się inicjatywą, przedsiębiorczością, zaangażowaniem same zlecenia nie przyjdą, sama księgowość się nie poprowadzi, a zlecenie zewnętrznej firmie obsługę księgowości nie zwalnia z jej nie kontrolowania i pilnowania czy wszystko jest ok. Tym bardziej, ze osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą odpowiada całym majątkiem, a nie tylko majątkiem firmy.
Pozwoliłem sobie tą wypowiedź podkreślić - dobre przypomnienie! Nie ma co się tak rzucać na dotacje (pup, unijne, i jeszcze-tam-jakie) - przy prowadzeniu swojej działalności śpi się czujniej, bo można zamieszkać koniec końców w kartonie po aparacie:-o
Mnie się opłacało zrezygnować z 1-ej dotacji dla tzw. bezrobotnych, właśnie ze względu na zlecenia jakie akurat wtedy miałem i znaczne utrudnienia w rozliczaniu faktur.
Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
W tym kraju nic nie jest proste. Tą samą sytuacje dwóch urzędników interpretuje na trzy sposoby. A ty biedny obywatelu masz mieć szacunek do przepisów.
Stąd początkowa moja sugestia (w tym wątku) była by najpierw założyć swoją firmę, a później ubiegać się o konkretne fundusze na faktyczny rozwój, które też z reguły są znacznie wyższe niż "starter". Ja po prostu lubię klarowne sytuacje, mniej nerwów, do minimum ograniczyć szarpanie się z urzędami, itp. atrakcje Jak ktoś już prowadzi swoją działalność to z pewnością wie jak "smutne" bywają kontakty ze skarbówką:-?

resume: nie zniechęcam - trzeba tylko dobrze przemyśleć, czy rzeczywiście będę potrafił pociągnąć swoją działalność - inicjatywa jest ze wszech miar niezwykle chwalebna!