Strona 12 z 152 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    dokladnie, chcesz swiadczyc uslugi foto, piszesz bp na uslugi foto, dostajesz kase na uslugi foto i nie mozesz ich wykorzystac na sprzedaz foto :>
    Nie rozumiecie mnie: składasz dotację na foto - kupujesz foto i robisz foto.
    Ale działalność może otworzyć na różne usługi i je również wykonywać, a nie tylko foto. Dotację jeśli dostaniesz na foto to nie możesz na nic innego wykorzystać.

Dotacja ma służyć rozwojowi przedsiębiorczości i ideą jest by taka działalność przetrwała jak najdłużej i przynosiła zyski - nie ma obostrzeń, że nie można rozwijać działalności. Obostrzenie jest tylko takie, że nie można spożytkować dotacji niezgodnie z przeznaczeniem lub też na wykorzystanie w zastrzeżonych działalnościach.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    A ja mam inne , jaka forme opodatkowania wybraliscie ? ryczalt ? ile on wynosi przy uslugach fotograficznych ? 8.5% czy moze 5.5% ( podchodzi pod dzialalnosc wywtorcza jakby nie patrzec ;] ) , czy niestety wolny zawodo i 20% ?
    czemu niestety...? na początek ryczałt jest ok, ale tu nie możesz robić sobie kosztów, 5,5% nie przejdzie - wg mnie jak chcesz się tym na poważnie zająć to liniowy jest dobry bo progów nie ma, możesz zarobić dużo.. ale na początek ryczałt będzie dobry
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

A ja mam inne , jaka forme opodatkowania wybraliscie ? ryczalt ? ile on wynosi przy uslugach fotograficznych ? 8.5% czy moze 5.5% ( podchodzi pod dzialalnosc wywtorcza jakby nie patrzec ;] ) , czy niestety wolny zawodo i 20% ?
    Polecam kartę podatkową. Stały podatek, bardzo prosta księgowość a właściwie jej brak. Nawet rachunków nie trzeba wystawiać. Konta firmowego też nie musisz otwierać. Miesięczny podatek to 247 zł minus składka zdrowotna którą odliczasz i do zapłaty zostaje jakieś 77 zł.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
    Nie rozumiecie mnie: składasz dotację na foto - kupujesz foto i robisz foto.
    Ale działalność może otworzyć na różne usługi i je również wykonywać, a nie tylko foto. Dotację jeśli dostaniesz na foto to nie możesz na nic innego wykorzystać.

Dotacja ma służyć rozwojowi przedsiębiorczości i ideą jest by taka działalność przetrwała jak najdłużej i przynosiła zyski - nie ma obostrzeń, że nie można rozwijać działalności. Obostrzenie jest tylko takie, że nie można spożytkować dotacji niezgodnie z przeznaczeniem lub też na wykorzystanie w zastrzeżonych działalnościach.
    cytat z umowy ..................
    Działalność, na którą uzyskano pomoc powinna być prowadzona samodzielnie przez minimum 12 miesięcy i w tym okresie biorca winien opłacać składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzenia tej działalności i jednocześnie w tym czasie nie może podejmować innego zatrudnienia.
    W okresie trwania umowy nie wolno zawieszać, likwidować czy zmieniać rodzaj działalności gospodarczej, na którą udzielono środki.
    Niedotrzymanie warunków spowoduje obowiązek zwrotu uzyskanej pomocy wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia uzyskania środków.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 20-02-2009 o 23:04 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale to ktos korzysta z ryczaltu ? Chodzi mi ostatecznie pod jaka stawke podpadaja uslugi foto , jak 8.5% to ok , jak 20% troche gorzej.

Karta podatkowa ok , ale po placic nawet te 80 zl , jak wyjdzie ze praktycznie nic sie nie zarabia ;].

Przemysle sprawe. Poza tym rozne miasta itp i rozne sa jesli mnie pamiec nie myli w karcie podatkowej kwoty.
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
    Dowiem się dokładnie ale wydaje mi się, ze dla UP nie ma to żadnego znaczenia - ważne by opłacać ZUS.
    Nie ma przecież przeszkód, żeby wykonywać różne działalności.
    Dla UP jest ważne by posiadać wnioskowany sprzęt i opłacać składki ZUS.
    No właśnie nie możesz otworzyć innych do dostajesz tylko na taq i w umowie jest jasnonapisane ze nie mozesz innych otwierać choc jak po złozeniu otworzysz to UP raczej sie nie dowie wiec mogłbyś też cos innego robic
    ale to jest niebezpieczne..

A ja mam inne , jaka forme opodatkowania wybraliscie ? ryczalt ?
    Gdzieś w jakiejś ustawie jest ze niestety foto nie moze byc rozliczana jako ryczałt.
    Ja jestem na KPiR i jest rewelka samemu mozna wszystko robić.

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    cytat z umowy ..................
    Działalność, na którą uzyskano pomoc powinna być prowadzona samodzielnie przez minimum 12 miesięcy i w tym okresie biorca winien opłacać składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzenia tej działalności i jednocześnie w tym czasie nie może podejmować innego zatrudnienia.
    W okresie trwania umowy nie wolno zawieszać, likwidować czy zmieniać rodzaj działalności gospodarczej, na którą udzielono środki.
    Niedotrzymanie warunków spowoduje obowiązek zwrotu uzyskanej pomocy wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia uzyskania środków.
    Dokladnie to o czymmowie wyżej - nie możesz oficjalnie i tyle.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Faktycznie cos szukam i wychodzi na to ze karta podatkowa.

Ok , ale to oc tej kwoty bazowej , wychodzi rzeczywiscie 247 zl , odpada jeszcze czesc/cala sskladka zdrowotna ?
    no comment...

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

247 zł jest ustalone na cały rok.w zeszłym roku było mniej .Natomiast składka zdrowotna może się zmieniać x razy w ciągu roku i tego się nie przewidzi .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Niestety coraz mniej podmiotów może się rozliczać w ten sposób, ale fotograf może.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 21-02-2009 o 13:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak tak rozumiem to jasne ;] tylko poki co nigdzie jakos nie widzialemy zeby od tej podstawy , 247 , odejmowalo sie zdrowotna , w ryczalcie to wiem ze tak.
    no comment...

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Plusy i minusy korzystania z karty podatkowej

Rozliczanie w formie karty podatkowej jest korzystne w przypadku, gdy prowadzona przez nas działalność gospodarcza przynosi niewielkie dochody, a koszty ich uzyskania są również niskie. Dodatkową zaletę stanowi brak obowiązku prowadzenia ksiąg rachunkowych, składania zeznań podatkowych, deklaracji o wysokości uzyskanego dochodu oraz wpłacania zaliczek na podatek dochodowy, chociaż na żądanie klienta należy wystawić fakturę. Firmy, których roczny obrót nie przekracza 10 000 euro, są zwolnione z podatku VAT.
    Tu masz źródło http://www.moneta.pl/artykul/20425/2...odatkowej.html
    Podatnicy, którzy wybrali kartę podatkową, nie muszą prowadzić ewidencji środków trwałych, posiadać rachunku bankowego- mogą rozliczać się w formie gotówkowej.

Mimo wskazanych zalet wybór tej zasady rozliczeń z fiskusem narzuca wiele ograniczeń, gdyż nie można:

– prowadzić innej pozarolniczej działalności gospodarczej (zakaz ten nie dotyczy pracy na etacie i prowadzenia gospodarstwa rolnego) poza zgłoszoną przez podatnika do rozliczenia w formie karty,

– korzystać z usług innych zakładów i przedsiębiorstw (poza usługami specjalistycznymi),

– stosować ulg i odliczeń, w tym także wspólnego opodatkowania małżonków czy preferencyjnych zasad dla samotnych rodziców,

– pomniejszać kwoty karty o odpowiednią stawkę procentową ustaloną dla ubezpieczeń społecznych, z wyłączeniem składki zdrowotnej (rekompensuje się tylko 7,75% podstawy jej wymiaru).

Jeżeli nasz małżonek prowadzi działalność gospodarczą o podobnym zakresie, korzystamy z usług osób, których nie zatrudniamy, liczba naszych pracowników jest większa od określonej w ustawie- nie możemy rozliczać się w formie karty podatkowej.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 21-02-2009 o 16:31

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dzieki

Hmm czyli faktycznie na 1 rok dzialnosci karta podatkowa wydaje sie lepsza , chyba ze kompletnie nic nie zarobie ;]
    no comment...

Strona 12 z 152 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów