Strona 6 z 152 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

O matko widze ze siejecie zamet...

To moze trwac i 2 tyg i 4 miesiace , wszystko zalezy ile sie wnioskow uzbiera do 1 etapu czyli weryfikacji , poczatek roku , wszyscy zaczynaja skladac wiec powinno isc to sprawnie , pozniej szkolenie i po wszystkim , wiec calosc moze i w miesiacy sie zamknac. Tak czy owa roznie to bywa , i nie mozna jednozacznie okreslic czasu , trzeba sie z tym liczyc niestety.

Jutro ide od urzedzu , wypytam sie o pare spraw .
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Normalka - urzędy zbierają ludzi w grupy i jest to dla nich świetne rozwiązanie zamiast cackać się z każdym pojedynczo. Wniosków zawsze jest dużo, przynajmniej u mnie - w 2008 r. coś ok. 150 ludków.
    Cytat Zamieszczone przez Andja
    żona pasuję ponieważ taki przestój się jej nie kalkuluje. życzę powodzenia w uzyskiwaniu funduszy
    Tzn. jest zatrudniona? Najlepiej dogadać się (z właścicielem firmy) i można to trochę ominąć. Ale to zależy, gdzie się pracuje i jaki ten szef jest. Teraz jest okazja, bo kryzys, oszczędności, więc szef może pójdzie na rękę - zarobi jeszcze na tym...

Ale dotacje są ok. - dostajemy 15 kafli na sprzęt etc. Na ZUS idzie ok. 4000 zł, więc i tak czysty zysk.
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

moze zonie lepiej oplaca sie juz teraz wystartowac z dzialalnoscia niz czekac 2 miesiace np , a dofinansowanie az tak nie potrzebne

no coz ja zaczynam walke , trzymac kciuki ;]
    no comment...

Początki nałogu

Domyślnie

tak mi się nasunęło po lekturze tego wątku parę rzeczy:

Obniżony ZUS mają tylko ci, którzy zakładają PIERWSZY RAZ działalność gospodarczą.

Podczas 12 miesięcy można pracować na umowę zlecenie.

Utrzymanie firmy w rozumieniu PUP polega na opłacaniu składek ZUS i rozliczaniu się z US.

Zysk czy strata są nieistotne dla PUP - są istotne dla was jeśli lubicie płacić podatki.

Sprzęt kupowany do firmy nie musi być nowy, może być używany. (Ale pamiętajcie, że przy zakupach powyżej 2000 zł trzeba od umów odprowadzić podatek)

Do kosztorysu biznes planu czy jak tam te nasze wypociny zwał nie wpisujcie kosztów reklamowy firmy bo na to PUP nie daje. (Może być za to np. kasa na remont lokalu)

Warto zrobić biznes plan na maksymalną możliwą do uzyskania kwotę a nawet na o kilka tysięcy większą ujmując te kilka tysięcy jako wkład własny - wówczas łatwiej dostać kasę. Tego co kupiliście za swoje PUP sparwdzac nie będzie więc piszta co chceta albo piszta to, co już mata.: )

Różne PUP-y dają różne kwoty, czasem w jednym jest 17 a w drugim 12 klocków. Wynika to z faktu że niektóre urzędy wolą wydać kasę na szkolenia (przetarg fikcja, kolega wygra, odpali działkę) niż nierobom bezrobotnym, którzy często na tydzień tylko zwalniają się z roboty żeby wyrwać dotację.

Czytajcie uważnie regulaminy, bo każdy jest inny a każdy urzędnik grafoman klepiąc to i rżnąc od kolegi z drugiego końca Polski dorzucił twórczo coś od siebie.

Sprawdźcie czy w regulaminie jest wymóg kursu ABC przedsiębiorczości dla osób z wykształceniem ekonomicznym - jeśli takie macie, to nie tracicie czasu na te bzdury. Kurs można też zrobić poza PUP odpłatnie w różnych firmach od kursów. Kilka stówek za to szybciej bez czekania na PUPowy. Popularna jest wersja kursu "bez uczęszczania"; )))))

Kontroli się nie bójcie bo PUP zwykle o nich uprzedza a osoby kontrolujące nie odróżnią canona od nikona a co dopiero 17-40 od 70-200. Numery sprzętu z faktur sprawdzą tylko wredoty wybitne.
    Piszę o tym nie nakłaniając do oszustwa z zakupów ale znając życie. No bo ktoś może myśleć że 400D mu do ślubów wystarczy i kupić sobie do takiej firmy. Po paru ślubach zobaczy że ma dość męczenia się i zechce czegoś innego. A sprzęt kupiony z kasy PUP trzeba mieć 5 lat (kto z nas ma jedno body nieanalogowe 5 lat? ).
    Więc sprzęt z PUP się pcha, kupuje się inny a na kontrolę trzeba pożyczyć 400D od kogoś znajomego. Jakby coś z numerami to nasz jest w serwisie, zepsuł się itp.
    Ze szkłami tak samo.

Jeśli myślicie na poważnie o otwieraniu biznesu foto za kasę z PUP to jest jedna rzecz o której warto pamiętać: TO ZA MAŁO KASY i warto mieć z czego dołożyć.

A jak już przy kasie jesteśmy:
    Program Operacyjny Kapitał Ludzki - duża kasa, choć nie tak łatwa do dostania
    szukajcie dofinansowań dla działalności otwieranych na terenach wiejskich i miejsko - wiejskich (gminy do 20 000 mieszkańców) tam jest jeszcze więcej do wyrwania. Czasem warto poczekać, przemeldować się albo odpalić piszącemu projekt unijny 5 - 10% bo są już takie firmy na rynku a papierologia jest zabójcza.
    Ale warto próbować, zwłaszcza jak się jest młodym, bezrobotnym albo i kobietą.
    Kasy z UE jest i tak więcej niż nasza administracja potrafi przejeść a ludzie wykorzystać, Więc bierzcie jak się da bo tak nie będzie w nieskończoność.

Domyślnie

to nie paranoja tylko polski urzad
    Co do uzywek to PUP ma druk umowy odpowiedni na ktorym zawierasz umowe plus dodatkowo jest drugi druk i tam jest chyba ze uzywka nie kosztuje wiecej niz nowy itp i moze wlasnie tam jest to ze sprzet nie byl z dotacji cchoc nie pamietam aby cos takiego gdzies bylo..
    W simie wystarcza umowa taka a nic od sprzedajacego urzad nie chce tylko pamietaj i oplaceniu podatku od umowy PCC3 jesli umowa jest na wiecej niz 1000 pln.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    O matko widze ze siejecie zamet...

To moze trwac i 2 tyg i 4 miesiace , wszystko zalezy ile sie wnioskow uzbiera do 1 etapu czyli weryfikacji , poczatek roku , wszyscy zaczynaja skladac wiec powinno isc to sprawnie , pozniej szkolenie i po wszystkim , wiec calosc moze i w miesiacy sie zamknac. Tak czy owa roznie to bywa , i nie mozna jednozacznie okreslic czasu , trzeba sie z tym liczyc niestety.

Jutro ide od urzedzu , wypytam sie o pare spraw .
    UP ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku zgodnie z ustawą/regulaminem, tak przynajmniej widnieje w moim UP. W praktyce bywa różnie, ja wczoraj złożyłem i grzecznie czekam, byłem chyba jednym z pierwszych na ten rok. Jeśli chodzi o kwotę, to u mnie jest to 18tyś. Znajomemu w zeszłym roku rozpatrywali wniosek tydzień czasu, pozytywnie oczywiście.
    Niestety urzędnicy lubią interpretować przepisy po swojemu, składając wniosek miła pani zdziwiła się, że w "wish liście" zakupów wpisałem
    1. aparat fotograficzny
    2. obiektyw... spytała.. a po co mi obiektyw do aparatu i to za 5000zł? Kazała dopisać wyjaśnienia co i po co... tak samo - po co monitor, jeśli kupuję laptopa Z tego co się dowiedziałem jest też 10% tolerancji przy zakupach jak już dostaniemy pieniążki - przydatne przy zmieniających się cenach sprzętu foto, można wtedy kupić ciut droższe body, a tańszy obiektyw, lub na odwrót...
    Digital manipulation kills photography.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

10% tolerancji ? Czyli zanizac cene lepiej ? Bo tak chcialem zrobic i jak cos doplacic , wlasnie tak 5% mniejsza wpisac , bo slyszalem ze jak powiedzmy wpisze 10000 zl a kosztuje 9000 zl to mam problem ;]

Podatek 2% jak widze ten PPC3 wiec nie zrujnuje ;]

Sa druki na zakupy sprzetu uzywanego ? dopytam.

Z ta kwota hmm dziwne , a ilu krotnosc sredniego wynagrodzenia u Ciebie jest , 6 ?
    no comment...

Domyślnie

Proponuję iść do swojego Urzędu Pracy i wypytać o te 10%, może to być po prostu kwestia interpretacji urzędników. Z drugiej strony jak kupujesz używany sprzęt, to chyba sprzedawca nie będzie robił problemów, żeby wpisać trochę inną wartość na umowie.

Jeśli chodzi o kwotę - jest to 6-krotność średniego wynagrodzenia, taką ustawę podpisał Prezydent 14 czy 15 stycznia 2009.
    http://www.bankier.pl/wiadomosc/18-t...y-1892126.html
    http://firma.onet.pl/1896853,wiadomosci.html

Ale jak już ktoś tutaj pisał, być może Urzędy sobie te kwoty interpretują wg własnego widzi misie, najlepiej samemu wypytać na miejscu

Odnośnie używanego sprzętu - w nowym wniosku (na 2009 rok) jest rubryka nowe/używane w harmonogramie zakupów, wcześniej tego nie było.
    Digital manipulation kills photography.

Andja
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    moze zonie lepiej oplaca sie juz teraz wystartowac z dzialalnoscia niz czekac 2 miesiace np , a dofinansowanie az tak nie potrzebne

no coz ja zaczynam walke , trzymac kciuki ;]
    im wcześniej wystartuje tym lepiej ponieważ jej firma daje b.dobre warunki jak ktoś zdecyduje się na własną działalność.
    odnośnie dofinansowania, to przy przechodzeniu na 'swoje' chciała coś przy okazji urwać z kasy państwa (zakup laptopa + ewentualnie rzutnik). jednak nie jest to niezbędny sprzęt do jej pracy więc sobie to daruje, szkoda czasu

u nas w PUP dają 6-cio krotność średniej krajowej, no i trzymamy kciuki
    pzdr

Domyślnie

"Kontroli się nie bójcie bo PUP zwykle o nich uprzedza a osoby kontrolujące nie odróżnią canona od nikona a co dopiero 17-40 od 70-200. Numery sprzętu z faktur sprawdzą tylko wredoty wybitne.
    A sprzęt kupiony z kasy PUP trzeba mieć 5 lat (kto z nas ma jedno body nieanalogowe 5 lat? ).
    Więc sprzęt z PUP się pcha, kupuje się inny a na kontrolę trzeba pożyczyć 400D od kogoś znajomego. Jakby coś z numerami to nasz jest w serwisie, zepsuł się itp.
    Ze szkłami tak samo."

co do zakupów to w wykazie co chcemy kupić mi pani mowiła aby nie pisac dokładnie jaki to aparat np 5d tylko samo aparat samo obiektyw aby nie blo problemu jak się kupi inny

co do 10% różnicy.
    u mnie była tak ze ceny sie zmieniły i różnica nie wiem jaka była ale była inna niż w specyfikacji - poprsoli mnie tylko aby przy rozliczaniu się napisać korekte specyfikacji i było ok.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Strona 6 z 152 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów