Strona 1 z 147 1231151101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mam pytanie. Czy kto z forum może starał się o dofinansowanie z urzędu pracy na usługi fotograficzne?

Z tego co się dowiedziałem żeby się starać o takie dofinansowanie to:
    1. Być bezrobotym - na razie nie mam takiego problemu
    2. Zarejestrować sie jako bezrobotny i wypełnic wniosek (szkolenia itp)
    3. BusinessPlan
    4. Decyzja o przyznaniu dofinasowania
    5. I teraz warunk jej utrzymania (czyli zeby nie zwracac dofinansowania)
    -12 miesięcy od otrzymana dotacji nie podejmowac pracy na umowę
    -12 miesięcy prowawdzić działalność
    -w ciągu 30 dni zakupić sprzęt

A zastanawiam mnie jedno. Czy jak się otrzyma dotacje to czy mozna podjąc prace w innej firmie na umowe zlecenie, dzieło? tak aby nie stracic dotacji w jednym z UP mowią ze mozna w innym że nie można..

Domyślnie

ile można wyciągnąć takiego dofinansowania?
    .

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Jak ci dadzą to nawet koło 18 tys. PLN

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Żeby nie zwracać dofinansowania, musisz zarejestrować działalność gospodarczą. Jako przedsiębiorca wykonujesz "pracę" na podstawie umów cywilno prawnych z innymi podmiotami. Mogą to być m.in. umowa zlecenia lub o działo. Nie możesz się zatrudniać na umowę o pracę. Możesz de facto wykonywać pracę na etacie, ale umowa musi być umową zlecenia, a nie umową o pracę. Poszukaj sobie w internecie jakie warunki musi spełniać umowa zlecenia by nie mogła być uznana za umowę o pracę.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    Obecnie ruszają projekty unijne i można uzyskać do 40tys dofinansowania

Domyślnie

obecnie jest dokładnie 14,7 tyś.

a prace nie tyle mozesz podjąć co zawierasz z nimi umowa o dzieło czy zlecenie to nei ma róznicy dla ciebie, bynajmniej podejmujesz ją tak ze ty im wystawiasz rachunek za pracę a oni ci płaca.

wtedy jest to zupełnie legalne i jest to traktowane jak bys miał klienta - bo tak naprawde go masz.

PS pamietaj ze to nie oni cie zatrudniają tylko masz z nimi podpisaną umowę zlecenie lub dzielo.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    obecnie jest dokładnie 14,7 tyś.

a prace nie tyle mozesz podjąć co zawierasz z nimi umowa o dzieło czy zlecenie to nei ma róznicy dla ciebie, bynajmniej podejmujesz ją tak ze ty im wystawiasz rachunek za pracę a oni ci płaca.

wtedy jest to zupełnie legalne i jest to traktowane jak bys miał klienta - bo tak naprawde go masz.

PS pamietaj ze to nie oni cie zatrudniają tylko masz z nimi podpisaną umowę zlecenie lub dzielo.
    Czyli przykładowo. Moja żona która obecnie pracuje zwalnia się lub jest zwalniana bo kryzys. Rejestrruje się w UP stara się o dotacje. I jako pracodawac moze zawrzec umowe zlecenie z firma w której wczesniej pracowala bo się okazało ze firma jednak bez nej nie moze zyć a firma która się założyla przychodzi dochody w np. weekendy.,

Tylko czy profil zakładanej firmy a wykonywanej pracy na umowie zleceniu będzie musiał być zblizony czy traktowac to jako usługi

Coś już napisał Awatar kompi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Czyli przykładowo. Moja żona która obecnie pracuje zwalnia się lub jest zwalniana bo kryzys. Rejestrruje się w UP stara się o dotacje. I jako pracodawac moze zawrzec umowe zlecenie z firma w której wczesniej pracowala bo się okazało ze firma jednak bez nej nie moze zyć a firma która się założyla przychodzi dochody w np. weekendy.,

Tylko czy profil zakładanej firmy a wykonywanej pracy na umowie zleceniu będzie musiał być zblizony czy traktowac to jako usługi
    Jako klient tak. Warunek dotacji jest taki że nie mozesz pozostawać z byłym pracodawcą w stosunku pracy, upewnij się dokładnie bo juz nie pamiętam albe było coś takiego ze były pracodawca nie moze być twoim 100% żródłem dochodu. UP zabezpiecza się przed takimi praktykami bo pracodawcy zwalniają pracowników wymuszając ich aby zakładali działalności bo dla nich to jest korzystniejsze.

A to czy profil prowadzenia działalności jest zbliżony czy taki sam nie ma znaczenia bo i tak mozesz świadczyć takie usługi jakie sobie wpiszesz w PKD
    Ostatnio edytowane przez kompi ; 21-01-2009 o 01:08
    http://pano360.pl |
    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kompi Zobacz posta
    Jako klient tak. Warunek dotacji jest taki że nie mozesz pozostawać z byłym pracodawcą w stosunku pracy, upewnij się dokładnie bo juz nie pamiętam albe było coś takiego ze były pracodawca nie moze być twoim 100% żródłem dochodu. UP zabezpiecza się przed takimi praktykami bo pracodawcy zwalniają pracowników wymuszając ich aby zakładali działalności bo dla nich to jest korzystniejsze.

A to czy profil prowadzenia działalności jest zbliżony czy taki sam nie ma znaczenia bo i tak mozesz świadczyć takie usługi jakie sobie wpiszesz w PKD
    Dokładnie. Tylko ze własnie pracodawaca chce zone zmusic do załozenia firmy. TYle ze my chcemy zalozyc firme zwizana z fotografią a zona obecnie pracuje w pośrednictwie finansowym. Zastanawiam mnie jaka forma wspołpracy mogłaby być pomiedzy naszymi firmami (w sensje tytuł faktury, umowy itp)

Coś już napisał Awatar kompi

Domyślnie

Tak jak pisałem, jeśli masz w PKD wpisane usługi finansowe to normlanie wystawiasz fakture na takie usługi. możesz równie dobrze usługi budowlane sobie zgłosić i też świadczyć takie usługi.
    http://pano360.pl |
    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Strona 1 z 147 1231151101 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów