Strona 149 z 152 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 481 do 1 490 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patart Zobacz posta
    Witam Wszystkich. Zabieram sie za wniosek do UP o dofinansowanie i potrzebuje porady w kilku kwestiach od odsób które popełniły tak wniosek:
    1. Możesz wpisać. Co więcej, możesz to jednorazowo lub według stawki amortyzować i zaliczać jako koszt prowadzenia działalności.
    Brak rachunków nie ma znaczenia. Określasz wtedy rynkową wartość ŚT np. średnia cena z allegro takiego ŚT z uwzględnieniem stopnia zużycia.

3. Jeśli będziesz rozliczał się według książki i miał małe koszty to VAT będzie oznaczał że częściej zapłacisz stawkę 23% zamiast dochodowego 18/19%. No chyba że są jakieś sposoby żeby sprzedawać według stawki 8% ale to ja się nie znam.
    Dla klientów indywidualnych najczęściej nie ma znaczenia czy w ogóle dasz im jakiś dokument zakupu, a tym bardziej czy jest tam VAT. Nie będąc płatnikiem VAT zaliczasz w koszty faktury na całą kwotę (czyli także z VATem).

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

może podepnę się z pytaniem: co z podatkami jeśli chcemy sprzęt np po roku czy dwóch sprzedać aby kupić inny. Jak wtedy rozlicza się odliczony Vat, koszty uzyskania itp.
    Kolejne pytanie jak mamy sprzęt nie wprowadzony do żadnych ewidencji (kupiony z mniej niż 1500 zł) np. obiektyw jakiś, a odliczymy od niego vat i wrzucimy w koszty.Jak go potem sprzedać?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    Kolejne pytanie jak mamy sprzęt nie wprowadzony do żadnych ewidencji (kupiony z mniej niż 1500 zł) np. obiektyw jakiś, a odliczymy od niego vat i wrzucimy w koszty.Jak go potem sprzedać?
    Normalnie. Po sprzedaży płacisz VAT i dochodowy od kwoty za jaką sprzedałeś w miesiącu w którym nastąpiła sprzedaż. Wyjątkiem jest sprzedaż ŚT amortyzowanego według stawki. Wtedy w koszt zaliczasz niezamortyzowaną część, więc teoretycznie możesz wykazać nawet przy sprzedaży stratę.

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

ok, czyli normalnie mogę nabywcy wystawić fakturę vat? (mimo ze nie prowadzę działalności pt sprzedaż sprzętu?)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i jeszcze jedno pytanie czy w związku z treści art. 23 pkt 45 ustawy o pod. doch. w koszty można wrzucić oprogramowanie i inne ŚT które amortyzujemy jednorazowo lub normalnie a zakupione z funduszy UP?
    Ostatnio edytowane przez lux ; 22-03-2012 o 15:18 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    ok, czyli normalnie mogę nabywcy wystawić fakturę vat? (mimo ze nie prowadzę działalności pt sprzedaż sprzętu?)
    Tak.

i jeszcze jedno pytanie czy w związku z treści art. 23 pkt 45 ustawy o pod. doch. w koszty można wrzucić oprogramowanie i inne ŚT które amortyzujemy jednorazowo lub normalnie a zakupione z funduszy UP?
    Nie mam pojęcia, ja zakładałem działalność "normalnie", ale założę się że na 100% nie można.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Urząd Skarbowy? - weryfikacja?

Mam pytanie trochę z innej beczki, ale powiązane z prowadzeniem działalności. Otóż dostałem dziś maila o następującej treści:
    "From: US weryfikacja <praca226@os.pl>
    Subject:
    Message Body:
    Proszę podać REGON lub NIP"
    Odpisałem z pytaniem w jakiej sprawie i dostałem odpowiedź, że w celu weryfikacji czy prowadzę legalnie działalność gospodarczą.
    Wątpliwości moje są takie czy ten ktoś jest rzeczywiście z US, bo mail wskazuje na prywatny adres, poza tym się nie podpisał, właściwie to anonim.
    Niby nie mam się czym martwić bo działalność prowadzona jest legalnie, ale czy US może w ten sposób sprawdzać? Może to jakaś "podpucha" powiedzmy włamywacza, żeby wyłudzić adres? Czy zdarzyło się Wam coś takiego?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Bardzo wątpię żeby to był ktoś z US.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

To fake jak nic.
    Zrób fwd do GIODO i niech się tym zajmą.
    Imho absulutnie nikt z US nie będzie Ci wysyłał takich wiadomości.
    Na zdobycie adresu są prostsze sposoby, a przede wszystkim fakt, że ewidencja działalności w UM jest jawna.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak zrobię. Niech się ten ktoś martwi.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja bym jeszcze zawiadomił US o tym.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 149 z 152 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów