Strona 55 z 152 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

dzięki za obszerne wyjaśnienia. Oj muszę się sporo dokształcić.

KPiR to jest inaczej opodatkowania na zasadach ogólnych? czy to jest kolejna forma?

ps. Czy jak bym był na VAT-cie to jeśli para młoda nie zażąda faktury VAT, to nie muszę jej wystawiać? moge dac wtedy rachunek bez VAT?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    dzięki za obszerne wyjaśnienia. Oj muszę się sporo dokształcić.

KPiR to jest inaczej opodatkowania na zasadach ogólnych?
    KPiR jest jakby narzędziem do wyliczania podatku na potrzeby księgowości na zasadach ogólnych, więc poniekąd: Tak

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    ps. Czy jak bym był na VAT-cie to jeśli para młoda nie zażąda faktury VAT, to nie muszę jej wystawiać? moge dac wtedy rachunek bez VAT?
    Wedle prawa, jeżeli jesteś Vatowcem, musisz wystawić fakturę VAT poświadczającą sprzedaż usługi. Nie możesz sobie wybrać, że raz wystawię sobie Fakturę VAT, a raz zwykły rachunek.

Wybierasz VAT, to wszędzie dodajesz VAT.

Rezygnujesz z VAT, to nigdzie nie dodajesz VATu.

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

dzięki jeszcze raz.

A ryczałt dla fotografów wynosi chyba 8,5%, a nie 20%

co do karty podatkowej to w zależności od liczby pracowników i liczby mieszkańcó miejscowości wygląda to tak::

liczba pracowników/do 5 000 mieszk/ponad 5 000do 50 000 miesz /Powyżej50 000 mieszk

0/ 176/ 208/ 226
    1/ 385/ 417/ 447
    2/ 470/ 509/ 556
    3/ 531/ 603/ 686
    4/ 603/ 701/ 778
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

no to ryczał właśnie odpadł bo :

Wykaz usług, których świadczenie wyłącza podatnika z opodatkowania ryczałtem
    od przychodów ewidencjonowanych, oznaczonych według Polskiej Klasyfikacji
    Wyrobów i Usług:

grupa 74.4 Usługi reklamowe
    grupa 74.81.23 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych

ps. na usługi foto poza tymi które wymieniłem na ryczałcie jest 17% ...
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 02-01-2010 o 21:08

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Ja jestem na książce przych.-rozch.
    VATowcem nie jestem, robiłem już zlecenia dla firm - oni rachunki też przecież przyjmują tylko, że ew. mogą marudzić bo im się nie chce jeżeli są VATowcami bo łatwiej im się z faktur rozliczać niż z rachunków.
    A faktury/rachunki za działania firmy możesz wystawiać na wszystko na co masz uprawnienia zgodnie z numerami PKD jakie masz przypisane.
    moze w kpir ale nie w ryczalcie czy karcie pod.

wlasnie kolega juz napisal

jesli ktos robi cos do reklamy to zostaje rozliczanie sie na zasadach ogolnych - czyli masa zabawy czasem

albo kombinowanie ;]

ja wybralem ryczalt , niestety 20% nie 8.5% , bo tak to bym zostal , w przyszlym tygodniu skladam wniosek i chce na karte podatkowa przejsca , wyjdzie mi ~ 50 zl miesiecznie haraczu i hulaj dusza
    no comment...

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

jak to 20 %, przecież ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów
    osiąganych przez osoby fizyczne

Art. 12.1. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi:
    1) 20% przychodów osiąganych w zakresie wolnych zawodów,
    2) 17 % przychodów ze świadczenia usług:
    ...
    i) pozyskiwania personelu (PKWiU 74.50.2), z zastrzeżeniem załącznika
    nr 2 do ustawy, dezynfekcji i tępienia szkodników (PKWiU 74.70.11),
    fotograficznych (PKWiU 74.81), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do
    ustawy, przyjmowania telefonów (PKWiU 74.83.11), powielania
    (PKWiU 74.83.12), organizowania wystaw, targów i kongresów
    (PKWiU 74.84.15), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy,
    ...

więc powinno być 17%

Natomiast zastanawiam się czy na karcie podatkowej także jest obostrzenie ze nie można robić zdjęć reklamowych. W ustawie zastrzeżenie jest tylko w części dotyczącej ryczałtu.

ps. jak ci to 50 zł wyszło?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    kurcze sam sobie odpowiadam. ale może komuś się przyda.
    Podstawowa minusy karty podatkowej (jak dla mnie) to:
    - prowadząc działalność nie możemy korzystać z usług innych firm, a także zatrudniać osób na umowę zlecenia i o dzieło do wykonywania prac związanych z naszą działalnością. Bez przeszkód możemy natomiast zatrudniać osoby na umowę o pracę.
    - nie możemy świadczyć usług i produkować dla innych firm. Pozostają Ci jedynie odbiorcy indywidualni. (Czyli reklamowa i tak odpada jak zresztą wszystko co dla firm)

na plus to to, że
    - współmałżonek nie może prowadzić działalności gospodarczej w tym samym zakresie co My. Dozwolone jest natomiast, aby współmałżonek pracował razem z nami, ale nie może on posiadać swojej firmy, której działalność jest taka sama jak Nasza lub się z nią pokrywa.
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 02-01-2010 o 22:53 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Hmm i znow cos przeoczylem co ktos znalazl ;] dzieki.

50 zl ? w lodzi KP ~ 270 zl? - czesc podstawy zostaje tam 50-60 zl do placenia

o ile korzystanie z uslug innych firm to pikus , to swiadczenie uslug dla firm juz problem , chociaz zalezy wlasnie od tego jaki zakres zdjeciowy sie oferuje hmm no mam 3 tyg przemyslec sprawe

jestes pewien ze 17% ? bo ja wlasnie szukalem i skonczylo sie na 20% bo to wolny zawod co za tym idzie juz od 1100 zl wzwyz miesiecznego przychodzu trzeba placic podatek :/ , stad myslalem o karcie...
    no comment...

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Z tym świadczeniem usług dla innych firm to nie jestem taki pewien...
    Trzeba to sprawdzić

Tak znalazłem na stronce:
    http://mambiznes.pl/artykuly/czytaj/...arta_podatkowa

ale jakoś w ustawie nie mogę się tego doszukać...

chyba będzie terzba zadzwonić do US i dopytać.

Bo jeśli jednak będzie można świadczyć usługi dla innych firm, to jak dla mnie na pierwszy rok było by idealnie.
    Inne usługi na razie bym sobie darował, Podatek do zapłaty w mojej miejscowości to 208 zł więc podatku po odliczeniu zdrowotnego bym nie płacił prawie wcale

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

mnie to z lekka dziwi :

Wyboru zasad opodatkowania kartą podatkową dokonać można:

* przed rozpoczęciem działalności, albo
    * do 20 stycznia ze skutkiem od 1 stycznia kolejnego roku działalnośc

ze niby teraz zloze i za rok bede mogl byc na karcie , a niby XXI wiek mamy :/...

Tu tez tak napisali :

"Nasza firma, prócz znalezienia się w ustawowym spisie, musi spełniać także kilka innych warunków. Jednym z podstawowych jest to, iż nie możemy korzystać z usług innych firm. Ponadto niemożliwe jest zatrudnienie pracowników na umowę inną niż umowa o pracę. Ograniczenia dotyczą także współmałżonka, który nie może prowadzić działalności w tym samym zakresie co my, nie może też świadczyć usług ani produkować dla innych firm. Nie ma natomiast przeciwwskazań do tego, by współmałżonek był zatrudniony w naszej firmie. Jedynym odbiorcą naszych usług może być klient indywidualny."

Tylko tu chyba jest blad , bo co jak popsuje mi sie kibel w studio to nie moge korzystac z uslug innych firm i dostac rachunku za naprawe
    no comment...

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Wszystko się zgadza z ustawą. jedynie nie mogę znaleźć wzmianki o tym że jest jakieś ograniczenie tylko do klientów indywidualnych.

Z tym kolejnym rokiem to muszę jeszcze doczytać bo to by było dziwne

Co do nie korzystania z usług innych firm to:
    3) przy prowadzeniu działalności nie korzystają z usług osób nie zatrudnionych
    przez siebie na podstawie umowy o pracę, oraz z usług innych przedsiębiorstw
    i zakładów, chyba że chodzi o usługi specjalistyczne,
    z tym że:

3. Za usługi specjalistyczne w rozumieniu ust. 1 pkt 3 uważa się czynności i prace
    wchodzące w inny niż zgłoszony zakres działalności, niezbędne do całkowitego
    wykonania wyrobu lub świadczonej usługi, w tym również czynności i prace
    towarzyszące, o których mowa w załączniku nr 4.
    a w załączniku 4 przy usługach fotograficzych jest:
    Wykonywanie w zakładzie i poza zakładem fotografii,
    filmów i przeźroczy: portretowych,
    reportażowych, okolicznościowych, krajobrazowych,
    technicznych itp. Wykonywanie fotokopii.
    Wykonywanie prac powierzonych. Sporządzanie
    odbitek fotograficznych na papierze,
    porcelanie itp. Przedmiot działalności nie obejmuje
    prac wykonywanych na kasetach magnetowidowych.
    i tu się robi pewien problem, bo teoretycznie nie możemy sobie np. wywołać fotek w labie....

chociaż z drugiej strony no to nie musimy z labu brać żadnego rachunku, no bo i po co jak i tak nie możemy go odpisać...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no więc z tym kolejnym rokiem to też chyba jakaś bzdura:

Art. 29.
    1. Wniosek o zastosowanie opodatkowania w formie karty podatkowej, według
    ustalonego wzoru, za dany rok podatkowy, podatnik składa właściwemu naczelnikowi
    urzędu skarbowego, nie później niż do dnia 20 stycznia roku podatkowego,
    a jeżeli podatnik rozpoczyna działalność w trakcie roku podatkowego -
    przed rozpoczęciem działalności. Jeżeli do dnia 20 stycznia roku podatkowego
    podatnik nie zgłosił likwidacji działalności gospodarczej lub nie dokonał wyboru
    innej formy opodatkowania, uważa się, że prowadzi nadal działalność opodatkowaną
    w tej formie. W przypadku prowadzenia pozarolniczej działalności
    gospodarczej w formie spółki cywilnej wniosek o zastosowanie opodatkowania
    w formie karty podatkowej składa jeden ze wspólników.
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 03-01-2010 o 11:44 Powód: Automerged Doublepost

Strona 55 z 152 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów