Strona 42 z 152 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Domyślnie

Witam.
    Mam kilka pytań dotyczących dofinansowania.

Skończyłem właśnie studia foto i myślę o własnej małej działalności (śluby, chrzty itp).
    Na dodatek mam status osoby niepełnosprawnej.

I tu pytanie:
    Z którego projektu powinienem skorzystać - PUP czy UE?
    Jakie są warunki otrzymania takiej dotacji (np: ile trzeba mieć wkładu własnego, czy trzeba być zarejestrowanym jako bezrobotny, a jeśli tak, to przez ile czasu).
    Ile średnio trwa oczekiwanie na decyzję?

Czytam już o tym kilka dni, ale zamiast wiedzieć więcej, mam jeszcze większy mętlik.

Przepraszam, że ponawiam temat, który zapewne był już wałkowany, ale od nadmiaru informacji zupełnie już głupiałem.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta

I tu pytanie:
    ok, przeczytalem co masz w opisie na profilu. Idz zapytaj sie w PFRONie. U mnie te sprawy zalatwiane byly w Starostwie. Ostatnio bylo do wziecia 46 400 ale kroili bo ich okroili - mniej dostali niz zazwyczaj.
    Jesli pobierasz jakas rente to z tego co mi wiadomo nie mozesz sie zarejestrowac jako bezrobotny. Musisz isc do PUPu i zarejestrowac sie ale jako (i jak to sie dokladnie nazywalo) osoba poszukujaca pracy nie pozostajaca w zatrudnieniu.
    Ostatnio edytowane przez blum ; 16-07-2009 o 12:53

aleksss
    Guest

Domyślnie

a moze ktos kto juz wzial dofinansowanie pochwali sie jak mu sie wiedzie w interesie? Czy z perspektywy czasu jest zadowolony czy tylko czeka az bedzie mogl zamknac biznes? Czy sa jakies minusy (plusy tez ) o ktorych wczesniej nie pomyslal?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

minusy to się zaczynają po dwóch latach - pełny ZUS:-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No to przygotuj się na małe opowiadanie...

Witam.
    Mam kilka pytań dotyczących dofinansowania.

Skończyłem właśnie studia i myślę o własnej małej działalności (śluby, chrzty itp).

I tu pytanie:
    Teoretycznie możesz skorzystać z dowolnego z nich. Z tą różnicą, że z PUPu dostaniesz do ok 18 500 (lub 19 tyś w niektórych powiatach), z PFRONu do 40 tys. zł, a z UE, w ramach działania 6.2, dostaniesz do 40 tys. zł. Jak zauważyłeś w obu przypadkach podkreśliłem stwierdzenie "Do". Niestety smutna rzeczywistość jest taka, że PUPy, PFRONy i agencje pośredniczące w wydawaniu pieniędzy mają określone średnie kwoty, które mogą przyznawać swoim beneficjentom. Dlatego ważnym jest, aby sprawdzić regulamin przyznania środków w ramach własnej agencji, PUPu i PFRONu. Np. z UE, średnio przyznawane jest 29 500 zł.

W ramach działania 6.2 są tzw. "grupy priorytetowe", do których zaliczają się:
    - osoby do 25 roku życia
    - osoby długotrwale bezrobotne
    - kobiety, w tym powracające lub wchodzące na rynek pracy (np. po urlopie macierzyńskim)
    - osoby niepełnosprawne

Tak więc widzisz jest to dla Ciebie furtka, gdyż dostajesz dodatkowe punkty przy ocenie Twojego wniosku rekrutacyjnego, a co za tym idzie zwiększasz swoje szanse na dostanie się do programu i wzięcia udziału w szkoleniach. Potem są szkolenia, pisanie biznes planu, ocena biznes planu przez komisję, a potem jest tworzona lista rankingowa na podstawie której określona liczba osób dostaje kasę (zazwyczaj jest to 50% osób).

Jakie są warunki otrzymania takiej dotacji (np: ile trzeba mieć wkładu własnego, czy trzeba być zarejestrowanym jako bezrobotny, a jeśli tak, to przez ile czasu).
    Jeżeli chcesz się ubiegać o kasę z PUPu (do 18 tys.) to obowiązkowo musisz mieć status bezrobotnego. Pierwszego dnia od zarejestrowania się jako bezrobotny możesz złożyć papiery, że chcesz się ubiegać o dotację na własną firmę (dokładnie składasz papiery do wzięcia udziału w szkoleniu "ABC biznesu", bez którego nie otrzymasz dotacji).

Po odbyciu szkolenia (krótkiego, bo chyba trwa max 2 weekendy lub 4-5 dni w tygodniu), składasz biznes plan. Wzór biznes planu zazwyczaj dostępny jest na stronie PUPu. Generalnie jest to jedne wielkie bajkopisarstwo (jak wszędzie z resztą), gdyż musisz określić skalę sprzedaży i przychód na dwa lata do przodu. W Bydgoszczy ten biznes plan jest jakiś zakręcony, ale idzie go wypełnić, tylko trzeba trochę się pomęczyć.

Kolejną sprawą (to także zależy od powiatu) jest ocena wnioskowdawcy i biznes planu przed komisją. Komisją, czyli 2-3 dziadkami-urzędasami, którzy robią wszystko, żeby podkopać Twój pomysł na biznes. Jest to pierwszy test czy pomysł się broni i ma szanse przetrwać na rynku. Generalnie Panowie pytają skąd będą brani klienci, dlaczego taka wielkość sprzedaży, na jakiej podstawie ją oszacowałeś itp. Więc generalnie pytania na miejscu. Po tym sprawdzianie, komisja stwierdza w jakiej wysokości dostajesz kasę.

Potem czeka Cię rajd po urzędach z załatwianiem papierków, zabezpieczeniem dotacji (weksel in blanco z umową wekslową lub zamrożenie środków na koncie lub poręczenie żyrantów swoimi dochodami na łączną kwotę 5000 brutto) i innymi duperelami. Generalne jest nie wesoło.

W wypadku PUPu trzeba mieć (oczywiście w zależności od powiatu) minimum 10% wkładu własnego (tak było przynajmniej w Bydgoszczy). Nie wiem jak jest w innych województwach/powiatach.

Jeżeli chodzi o UE i działanie 6.2 sprawa wygląda trochę inaczej. Po pierwsze można być osobą pracującą (na umowę o pracę) i dodatkowo otrzymać dotację na prowadzenie własnej działalności gospodarczej (ale niestety będzie miała trochę trudniej, bo preferowane są osoby bezrobotne). Poza tym tak jak pisałem wcześniej, dobrze byłoby należeć do jednej z grup priorytetowych, aby zwiększyć swoje szanse na dostanie się na szkolenia.

Czas trwania szkoleń waha się od 20 godzin do 100 godzin (!). Tak więc w niektórych przypadkach trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość (ja niestety muszę należeć do tych cierpliwych). Po szkoleniach są tzw. godziny doradcze w liczbie od 6 do 10 (lub więcej w zależności od agencji, ja podaję dane dla województwa kujawsko-pomorskiego).

Z PFRONu sytuacja wygląda identycznie jak w PUPie, gdyż całą procedurę prowadzi PUP, ale kasa jest otrzymywana z PFRONu. Najgorszą informacją jest to, że PFRON ma ograniczone środki dla osób niepełnosprawnych i np. w wypadku Bydgoszczy w 2009 roku kasa jest dla 7-8 osób (!). Ponoć niewiele osób z tego korzysta, ale lepiej sprawdzić, żeby się nie przejechać na tym, że nie będzie środków pod koniec roku.

Ile średnio trwa oczekiwanie na decyzję?
    Tutaj także są wahania czasowe. W przypadku PUPu, jeżeli wszystko pójdzie gładko, czyli najbliższy termin szkoleń z ABC biznesu będzie tydzień po żłożeniu wniosku, a do tego napiszesz biznes plan w ekspresowym tempie, a do tego termin zebrania komisji będzie odpowiedni, to w ok. 1-2 miesiące jest kasa.

Niestety rzeczywistość lubi być brutalna i na szkolenia z ABC biznesu można czekać nawet i 2 miesiące, poza tym nie wiem jak szybko napiszesz biznes plan, a co za tym idzie złożysz go w PUPie, a na koniec nie wiadomo jak będzie z terminem zebrania komisji oceniającej wnioski. W tym wypadku możesz czekać nawet 5-6 miesięcy.

W przyadku UE też nie jest za wesoło. Od momentu ogłoszenie rekrutacji do jej zakończenia, może minąć ok 3-4 miesiące. Następnie ocena i wybór wniosków to jest następny miesiąc. Szkolenia od 2 tygodni do 3 miesięcy (niestety tak było w moim przyadku), a następnie ok. 1 miesiąca na zebranie biznesplanów, 2 tygodnie na ich ocenę i po ok 8 miesiącach będziesz wiedzieć czy masz kasę czy nie.

PFRON, identycznie jak PUP.

Czytam już o tym kilka dni, ale zamiast wiedzieć więcej, mam jeszcze większy mętlik.
    Standard. Najlepiej zadzwonić bezpośrednio do instytucji z której potencjalnie będziesz korzystać, gdyż każdy opowiada Ci sytuację panującą w swoim regionie, co prowadzi właśnie do tego "mętliku".

Sorki za elaborat, ale być może przydatny będzie także dla innych osób.

Pozdrawiam, Konrad

Domyślnie

Bardzo dziękuje za wyczerpujące informacje. Widzę, że nie będzie tak łatwo. Jeśli będe mógł to odezwę się do ciebie i podpytam co do szczegółów.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

8 miechów ......... a co przez te 8 miechów zrobić? zęby w ścianę a w tyłek korek ? Bo przecież jak podejmiesz pracę to nici z dofinansowania ......... załamka

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    8 miechów ......... a co przez te 8 miechów zrobić? zęby w ścianę a w tyłek korek ? Bo przecież jak podejmiesz pracę to nici z dofinansowania ......... załamka
    Nie do końca. W wypadku UE, liczy się moment przystąpienia do projektu. Okazuje się, że dzień po dniu w którym podpisałeś umowę do wzięcia udziału w projekcie i rozpoczęciu szkoleń, znalazłbyś pracę, to wg wytycznych unijnych jest wszystko ok. W dniu przystąpienia do projektu byłeś bezrobotny, a potem to "róbta co chceta".

W PUP jest inaczej. Do momentu założenia firmy i otrzymania dotacji musisz mieć status bezrobotnego, ale możesz wykonywać pracę poprzez umowy cywilnoprawne (umowa zlecenia, umowa o dzieło) i nie jest to traktowane jak stosunek pracy.

western77
    Guest

Exclamation spostrzezenia doswiadczonego fotografa

PRZECZYTAJCIE TO CI CI DOPIERO ZACZYNAJĄ ROZKRECAC DZIALALNOSC - SPOSTRZEZENIA DOSWIADCZONEGO FOTOGRAFA !!!

pozwolcie, ze opisze tu swoje doswiadczenia. prowadze ja ten "byznes" juz troche czasu. pisze "byznes", bo to dzialanosc juz calkowicie nieoplacalna !!! - mowi to wam doswiadczony fotograf. ale od poczatku jak wam to napisze. wzialem ja kaske z dofinansowania, a to kusilo, kusilo i to bardzo. zalatwic sobie najlepszy sprzecik, o jakim wczesniej moglem tylko pomarzyc. pomyslalem ja sobie: no, no !!! myslalem, ze biznes bedzie sie niezle krecil, bo wczesniej juz mialem mocna pozycje na rynku i powiem ja wam, ze wtedy ciagnalem 1400 zl od lebka za slub. to bylo sporo kasy. a teraz ledwo wyciagam 800 zl bo ludzie mowia, ze kryzys i nikt nie chce za to placic takich pieniedzy !!! ja wiemy jest kryzys, a to jeszcze bardziej oslabia nasza pozycje. takze teraz ledwo ciagne koniec z koncem za 900 zl miesiecznie, a konkurencja strzela 1000 fot i sprzedaje za 650 zlotych !!! i co ja mam na to powiedziec ??? teraz jak nie chce splajtowac to tez musze obnizac ceny. ale ile mozna !!!??? niedlugo nie bede mial na raty mieszkaniowe, na wykarmienie rodziny !!!
    nie jest latwo powiem ja wam. wszyscy wiemy, ze slubniaki sie koncza i to jest smutna prawda, a takze to ze bedziemy wyciagac niestety coraz mniej. bedziemy musieli obnizac ceny w pogoni za agresywna konkurencja, i coraz wiecej pracowac !!! ja ciagne koniec z koncem za z trudem wyciagane 900 zl (ludzie daja ci je jeszcze z laska, bo jak mowia - u konkurencji taniej). konkurencja naprawde nie spi i oferuje slubniaki juz za 650 zl, takze powiem ja wam, ze nie warto sie obecnie pchac w ten interes. panstwo mi dalo co prawda sprzet za kilka tysiakow, ale co z tego skoro po oplaceniu chorego podatku, obowiazkowego ZUSU 200-800 zl miesiecznie czy masz zlecenie, czy nie to dla nich nie ma znaczenia. mowia, ze masz placic i juz !!! na poczatku mialem przyzwoite zarobki, a teraz jest tego tyle co kot naplakal. raty na mieszkanie, swiatlo, gaz, rodzina, ktora mam na utrzymaniu - to wszystko $$$.
    moja rada dla mlodych, to zanim wezmiecie kaske i zacznie biznes, to zastanowcie sie nad tym dwa razy. ja prowadzac ten "byznes" z dofinansowania nie moge podjac zadnej innej pracy, bo mowia ze to niezgodne z prawem !!! to za co ja mam zyc pytam ja sie sie ich, jak mi sie interes nie kreci tak jak na poczatku??? pytam ja sie ich, ale oni nie odpowiadaja, tylko kaza placic.
    Ostatnio edytowane przez western77 ; 12-08-2009 o 14:45

Domyślnie

Dzięki wielkie za ten tekst.
    Trochę mi uświadomiłeś.

Do tej pory, po rozmowie z ludźmi, zrozumiałem, że działa na zasadzie:
    -wezmę kasę
    -utrzymam firmę przez rok
    -po roku firma splajtuje, ale sprzęt zostaje.

Nie wiem, czy tak jest, ale zbyt pięknie to brzmi.

Z tego co się dowiadywałem, ZUS można mieć obniżony przez 6-12 miesięcy (wychodzi wtedy chyba 280 zł).
    Przez rok dało by się przeżyć.
    Składki zdrowotne też można refundować (oczywiście, najpierw trzeba je zapłacić).

Najbardziej boli to, co napisałeś pod koniec.
    Nie możność podjęcia innej pracy to największa wada.
    Fotograf nie ma zleceń non-stop.
    Bez problemu mógłby pracować w ciągu tygodnia, a w razie zlecenia wziąć jeden czy dwa dni wolnego.

Strona 42 z 152 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów