Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zyyys
    Bywalec
    • 2008
    • 152

Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz wpis
    Po 2 tyg dostalem pisemko...

Mam sie zglosic do urzedu bo cos tam zle napisalem z charakterystyki ekonomicznej ( ciekawe bo ze tak powiem moja wtyczka dzien po zlozeniu , sprawdzala wniosek i niby bylo ok ) oraz adnotacje ze przez ten fakt , i przez to ze tyle wnioskow maja , wydluza sie okres na decyzje do 2 miesiecy .... jeden wielki lol. Pewnie sciema z tym bledem , a tylko musze tam isc , minely ledwo 2 tyg a oni juz wiedza ze w 4 sie nie wyrobia niezle...
    To się ciesz, że masz tylko uzupełnić, a nie ze odrzucili Ci wniosek z uchybień formalnych. A oczekiwanie jest przyznaję bardzo żenujące - zwłaszcza, że w dużej mierze zależy od widzimisię urzędnika. A jak stanowią fakty z wydatkowaniem unijnych pieniędzy mamy poważny problem to dopiero polski paradoks.
    zyyys
    photodesign-studio.pl
    zbigniewswierczynski.com

Komentarz

• MM-architekci
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2227

Na dodatek ja w umowie przedwstepnej mam napisane do kiedy mam w zasadzie dokonczyc tranzakcje ( bo body kupuje uzywane ) i ciekawe co mi powiedza jak sie o to spytam ( pomijam fakt ze za body zaplacilem juz dawno calosc bo kto by czekal na kase tyle czasu ;] )
      no comment...

Komentarz

• gushman
        Coś już napisał
        • 2008
        • 68

Haha, ja mam to samo. Samochodem, którego zakup chcę częściowo sfinansować z dotacji, już jeżdżę. Sprzęt nagłaśniający do imprez masowych też już kupiłem i używałem. Tylko jeszcze się z zakupem obiektywu wstrzymuję, żeby już totalnie nie błaznować. wniosek idę złożyć jutro.

Komentarz

• zyyys
          Bywalec
          • 2008
          • 152

Zamieszczone przez gushman Zobacz wpis
          Haha, ja mam to samo. Samochodem, którego zakup chcę częściowo sfinansować z dotacji, już jeżdżę. Sprzęt nagłaśniający do imprez masowych też już kupiłem i używałem. Tylko jeszcze się z zakupem obiektywu wstrzymuję, żeby już totalnie nie błaznować. wniosek idę złożyć jutro.
          No, no gratuluję odwagi. Żeby się nie okazało, że wniosek nie przejdzie (czego oczywiście nie życzę - wręcz przeciwnie życzę powodzenia.)
          zyyys
          photodesign-studio.pl
          zbigniewswierczynski.com

Komentarz

• Sayeret
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 30

No i chała;]
            W Tarnobrzegu PUP wstrzymal przyjmowanie wniosków ze względu na wyczerpanie środków;/
            Zobaczymy może jezszce wznowią...wkrótce mam nadzieję
            EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Komentarz

• blum
              Uzależniony
              • 2006
              • 509

zamelduj sie u rodziny w innym miescie jesli masz taka mozliwosc i pozyskaj srodki z innego PUPu

Komentarz

• gushman
                Coś już napisał
                • 2008
                • 68

Zamieszczone przez zyyys Zobacz wpis
                No, no gratuluję odwagi. Żeby się nie okazało, że wniosek nie przejdzie (czego oczywiście nie życzę - wręcz przeciwnie życzę powodzenia.)
                Ja jestem w tej sytuacji, że założyć firmę i tak założę a w/w "wyposażenie" tak czy siak musiałem kupić. Póki co samochód należy do firmy teścia i użytkuję go na koszt własny. Nagłośnienie kupiłem z rachunkiem na zaprzyjaźnioną firmę. Po otrzymaniu ew. dotacji "odkupię" system i samochód.

Dla mnie dotacja to bonus, który przyspieszy mniej istotne zakupy. Jej otrzymanie lub nie nie warunkuje uruchomienia interesu.

Komentarz

• gushman
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 68

Zamieszczone przez blum Zobacz wpis
                  zamelduj sie u rodziny w innym miescie jesli masz taka mozliwosc i pozyskaj srodki z innego PUPu
                  I jeszcze coś, jedno z oświadczeń z wniosku:

5) nie złożyłem wniosku o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej lub wniosku o przystąpieniu do spółdzielni socjalnej do innego starosty (urzędu pracy)
                  Gdy to wykukają, można stracić dotację z tego innego UP.

Komentarz

• blum
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 509

a zlozyl? przeciez przyjmowanie wnioskow wstrzymali :>

Komentarz

• MM-architekci
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2227

tu chodzi o to zeby np w 2 urzedach nie dostac wniosku , a tak mozna skladac ponownie , czy to urzedzie A czy B nie ma znaczenia

ide dzisiaj nieco wyjasnic co i jak , ciekaw jestem co mi powiedza
                      no comment...

Komentarz

• blum
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 509

dokladnie to mialem na mysli, znaczenie ma jedynie miejsce zameldowania. Nie wiem jak to wyglada w wiekszych miastach gdzie jest po kilka urzedow ale wydaje mi sie ze juz napisales
                        Sayeret wniosku nie zlozyl bo wstrzymali wiec moze isc do kolejnego

Komentarz

• Sławek
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 968

Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz wpis
                          Jak nie wiesz jak wypelnic wniosek to dobra rada odpusc sobie...
                          O ironio losu...
                          www.fotokrajs.pl

Komentarz

• zyyys
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 152

Zamieszczone przez Sławek Zobacz wpis
                            O ironio losu...
                            że jak?

IMO MM-architekci zastosował skrót - skoro, ktoś nie potrafi sobie poradzić z wnioskiem, który akurat w przypadku tej dotacji naprawdę jest prosty, to wielce prawdopodobne, że tym bardziej nie poradzi sobie z prowadzeniem działalności, która też do zupełnie łatwych nie należy.

Prowadzenie własnego biznesu wiąże się inicjatywą, przedsiębiorczością, zaangażowaniem same zlecenia nie przyjdą, sama księgowość się nie poprowadzi, a zlecenie zewnętrznej firmie obsługę księgowości nie zwalnia z jej nie kontrolowania i pilnowania czy wszystko jest ok. Tym bardziej, ze osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą odpowiada całym majątkiem, a nie tylko majątkiem firmy.

Ale to forum to przecież nie poradnik na prowadzenie firmy, ani też recepta na dotację Jedynie wymiana info, kto jaki sprzęt kupuje jak motywuje etc.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez gushman Zobacz wpis
                            Ja jestem w tej sytuacji, że założyć firmę i tak założę a w/w "wyposażenie" tak czy siak musiałem kupić. Póki co samochód należy do firmy teścia i użytkuję go na koszt własny. Nagłośnienie kupiłem z rachunkiem na zaprzyjaźnioną firmę. Po otrzymaniu ew. dotacji "odkupię" system i samochód.

Dla mnie dotacja to bonus, który przyspieszy mniej istotne zakupy. Jej otrzymanie lub nie nie warunkuje uruchomienia interesu.
                            Każdy sposób jest dobry na osiągnięcie celu mnie drażni to, że potrzebuję firmy już dziś by nie kombinować ze zleceniami na kogoś innego, by móc już generować koszta i nie stać w miejscu, a tu muszę czekać na urzędasów i bez sensu widnieć jako bezrobotny :/
                            Ostatnio edytowany przez zyyys; 20053. Powód: Automerged Doublepost
                            zyyys
                            photodesign-studio.pl
                            zbigniewswierczynski.com

Komentarz

• gushman
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 68

Jeszcze taka uniwersalna prawda: jeżeli piszecie we wniosku, że będziecie prowadzić działalność fotograficzną i robić zdjęcia okolicznościowe (ew. piszecie, że będą to konkretnie śluby), to koniecznie dostarczcie zaświadczenie o ukończeniu kursu fotografii kościelnej. Pani mi dzisiaj w UP powiedziała, że wnioski na dofinansowanie działalności fotograficznej to chleb powszedni i już komisje nauczyły się weryfikować umiejętności/pozwolenia/szkolenia fotografów.

A jeżeli takowego nie macie, to warto wyraźnie zaznaczyć, że będzie to ślubna fotografia plenerowa, imprezowa czy studyjna. Tylko nie kościelna.

PS zyyys, ja tylko w ostatnich dwóch miesiącach przewaliłem dziesiątki faktur przez firmę członka rodziny, bo w UP jest kolejka, bo tamto, bo siamto. Ale dzisiaj ostatecznie i nieodwołalnie mój wniosek został przyjęty, rozpoczęło się czekanie. A interes kręci się w najlepsze.

I trochę też w związku z tym miałem gimnastyki, bo musiałem dowodzić, że mam kompetencje w prowadzeniu działalności, która już z powodzeniem funkcjonuje jednocześnie nie pisząc o tym. Nawet gdzieś się na tym wyłożyłem, ale pani z uśmiechem kazała poprawić/usunąć i przynieść wniosek jeszcze raz.
                              Ostatnio edytowany przez gushman; 17429.

Komentarz

• MM-architekci
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2227

Zamieszczone przez Sławek Zobacz wpis
                                O ironio losu...
                                Hę ? ;]

Smiecha na sali z tym poprawianiem wniosku , zeby nie mozna bylo zaokraglic do pelnej zlotowki ech. Niby wniosek maja rozpatrywac na najblizszym zebraniu komisji , ale kiedy nie wiadomo .
                                no comment...

Komentarz

Pracuję...
                                X