Strona 97 z 147 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Domyślnie

A w moim UP nikt nie wie o co chodzi, nie umieją udzielić sensownych informacji w sprawie wniosków. Z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem się, że podobno były dwa rodzaje wniosków - z logo UE i bez loga. Te z logiem UE rozpatrywane były w pierwszej kolejności i zabrakło pieniędzy dla ludzi, którzy składali wniosek bez logo UE. Ja składałem bez logo, no i teraz podobno czekają na dodatkowe pieniądze do rozdysponowania. Ale ile to potrwa i kiedy dostanę jakąkolwiek "oficjalną" odpowiedź, tego nie wiem. Generalnie pomieszanie z poplątaniem, a UP jak widać nie przestrzega ustanowionego przez siebie prawa (30 dni mieli na odpowiedź i nic sobie z tego nie robią).

Domyślnie

Mam pytanie do poinformowanych - wiem, że po otrzymaniu dofinansowania przez rok nie można pracować w innej firmie "na etacie" - czy macie jakieś informacje, czy można w tym czasie (czyli w ciągu pierwszego roku prowadzenia działalności) pracować na zlecenie lub w oparciu o umowę o dzieło?

Dzięki
    5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
    Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...

Domyślnie

Nie można być zatrudnionym na podstawie Umowy o pracę, a reszta jest dozwolona. Tylko jeśli chcesz mieć niski zus, to nie możesz pracować dla byłego pracodawcy:

Art. 18a. 1. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1, w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 30 % kwoty minimalnego wynagrodzenia.
    2. Przepisy ust. 1 nie mają zastosowania do osób, które:
    1) prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej prowadziły pozarolniczą działalność,
    2) wykonują działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie zgadzam sie - ja zostalem poinformowany ze nie mozna pracowac ani na umowe zlecenie, ani tez na umowe o dzielo - jedyny zakres prac jakie mozemy prowadzic musza miescic sie w zakresie dzialalnosci naszej firmy i musza wynikac z przypisanych punktow PKD ktore wpisalismy we wniosku o dotacje.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Nie zgadzam sie - ja zostalem poinformowany ze nie mozna pracowac ani na umowe zlecenie, ani tez na umowe o dzielo - jedyny zakres prac jakie mozemy prowadzic musza miescic sie w zakresie dzialalnosci naszej firmy i musza wynikac z przypisanych punktow PKD ktore wpisalismy we wniosku o dotacje.
    ja dostałem podobne info (źe nie można na te umowy). Z tym że można wykonywać usługi nie tylko w zakresie PKD wynikającym z wniosku o dotację ale ze wszystkich które są wpisane do ewidencji DG. U nas wiodącym jest fotografia ale są też różnie takie typu prace informatyczne itp. i te bez problemu można wykonywać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze że zamiast na zlecenia czy o dzieło większość firm będzie wolała fakturę/rachunek
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 08-04-2010 o 11:53 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Byc moze jest tak jak mowisz - zapewne kobieta udzialajaca mi informacji uogolnila z tymi punktami PKD i mozna swiadczyc uslugi nie tylko z tych wnioskowych.

Ale na 100% nie mozna brac umow o dzielo i zlecenie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ciekaw , bo umowa na slub , to w sumie umowa o dzielo jakby nie patrzec
    no comment...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    ciekaw , bo umowa na slub , to w sumie umowa o dzielo jakby nie patrzec
    niby na jakiej podstawie? wydaje mi sie, ze aby ktos wystawil Ci umowe o dzielo to musi prowadzic dzialalnosc gospodarcza to co podpisujesz z klientami to umowa cywilno-prawna, a nie forma zatrudnienia

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    wydaje mi sie, ze aby ktos wystawil Ci umowe o dzielo to musi prowadzic dzialalnosc gospodarcza
    I masz rację - wydaje Ci się .

to co podpisujesz z klientami to umowa cywilno-prawna, a nie forma zatrudnienia
    Umowa o dzieło to umowa cywilnoprawna, którą mogą podpisać osoby fizyczne ( http://forumprawne.org/umowy-zleceni...izycznymi.html ) niekoniecznie posiadające działalność gospodarczą. Nie jest to forma zatrudnienia a jedna z form umów cywilnoprawnych .

kluska
    Guest

Domyślnie

czy ktos z Was startowal o dotacje z Katowic. Interesuje mnie czy sa konktrole sprzetu czy tym podobne zabiegi? mozna dostac kase na auto jezeli sie odpowiednio uargementuje ta prosbe?

Strona 97 z 147 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów