Strona 81 z 152 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

wlasnie sobie odpowiedziales na pytanie
    no comment...

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A co tutaj taka cisha nastała...

Domyślnie

To ja przerwę ciszę Mam jeszcze problem ze sporządzeniem umowy użyczenia, konkretnie w sformułowaniu paru jej punktów. Chodzi o to, że na działalność chcę przeznaczyć pokój w mieszkaniu, którego właścicielką jest moja mama. W tym mieszkaniu jestem też zameldowany. W kosztach we wniosku muszę wpisać wysokość czynszu i podatku od nieruchomości. No i właśnie, co tam wpisać? Wcześniej myślałem, że 0 zł, skoro jestem synem użyczającej, ale wydaje mi się, że to będzie błąd. Wiem ile wynosi czynsz i podatek za to mieszkanie, ale jak to się ma do tego, gdy na mieszkanie jest zarejestrowana działalność gospodarcza?
    Pewnie ktoś z was też musiał pisać umowę użyczenia, jak więc rozwiązaliście tą kwestię?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wysokość podatku sprawdzisz w urzędzie gminy/miasta/dzielnicy. Górna granica jest ustalona przez ministerstwo finansów natomiast rada gminy/miasta ustala co roku wysokość mieszczącą się w tym zakresie.

http://www.isk.infor.pl/aktualnosci,...-w-2010-r.html

Przemnóż m.kw p.u. pokoju przez podatek od działalności gospodarczej.
    Ostatnio edytowane przez Michal_II ; 02-03-2010 o 00:00

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal_II Zobacz posta
    Wysokość podatku sprawdzisz w urzędzie gminy/miasta/dzielnicy. Górna granica jest ustalona przez ministerstwo finansów natomiast rada gminy/miasta ustala co roku wysokość mieszczącą się w tym zakresie.

http://www.isk.infor.pl/aktualnosci,...-w-2010-r.html

Przemnóż m.kw p.u. pokoju przez podatek od działalności gospodarczej.
    Nie płaci się podwyższonego podatku, jeśli lokal nie jest przeznaczony wyłącznie na prowadzenie działalności (czyli jeśli służy także do mieszkania).
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

Dzięki za te informacje. Znalazłem info na temat wysokości podatku w moim mieście (Ostrołęka). Czy zgodnie z tą tabelką: http://tnij.org/f1dr mam rozumieć, że wysokość podatku od nieruchomości w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej wyniesie 17 zł x 11,75 m.kw. = 199,75 zł rocznie? Dobrze to liczę?

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Nie płaci się podwyższonego podatku, jeśli lokal nie jest przeznaczony wyłącznie na prowadzenie działalności (czyli jeśli służy także do mieszkania).
    No to mam już mętlik w głowie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak pamiętam to niekoniecznie lokal, ale jego część. Jeżeli część lokalu będzie tylko pod dz. gosp. a nie jednocześnie na cele mieszkalne (np: pokój) to obowiązuje stawka podatku od dz. gosp. za ten pokój.

Domyślnie

W moim przypadku pokój będzie przeznaczony zarówno pod działalność gospodarczą jak i cele mieszkaniowe. Coś mi się wydaje, że wtedy ten podwyższony podatek nie obowiązuje. Muszę o to zapytać w urzędzie.

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal_II Zobacz posta
    Jak pamiętam to niekoniecznie lokal, ale jego część. Jeżeli część lokalu będzie tylko pod dz. gosp. a nie jednocześnie na cele mieszkalne (np: pokój) to obowiązuje stawka podatku od dz. gosp. za ten pokój.
    tak. ale tylko jeżeli przeznaczysz ten pokój wyłącznie na działalność. Z tego co wiem to można nawet 2 m2 sobie przeznaczyć (np. agent ubezpieczeniowy który potrzebuje laptopa i biurka)

ale z drugie strony po co na siłę płacić większy podatek? Mi jest np. potrzebny lokal żeby przyjąć klienta, podpisać umowę, siąść przed kompem i obrobić zdjęcia. Mogę to wszystko spokojnie zrobić w moim duży pokoju, gdzie mam łóżko telewizor etc. i gdzie normalnie mieszkam.

no i teraz trzeba by dobrze zinterpretować ustawę:
    - od budynków lub ich części:

a) mieszkalnych - 0,65 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej,

b) związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz od budynków mieszkalnych lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej - 20,51 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej,
    czyli:
    1. od budynków lub ich części mieszkalnych - 0,65 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej
    2. od budynków lub ich części związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - 20,51 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej (nie ma tu mowy o mieszkalnych)
    oraz
    3. od budynków mieszkalnych lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej - 20,51 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej (tylko tych które są zajęte wyłącznie na działalność)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    W moim przypadku pokój będzie przeznaczony zarówno pod działalność gospodarczą jak i cele mieszkaniowe. Coś mi się wydaje, że wtedy ten podwyższony podatek nie obowiązuje. Muszę o to zapytać w urzędzie.
    Dopytaj, będziesz miał pewność, a pozostali skorzystają z twojej nabytej wiedzy
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 02-03-2010 o 00:53 Powód: Automerged Doublepost
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

Dopytam, jutro zadzwonię do urzędu miasta. Ale z tego co właśnie czytam w internecie, to faktycznie podwyższonego podatku nie ma, gdy lokal jest jednocześnie wykorzystywany do celów mieszkaniowych. Czyli zrobię tak, że w umowie użyczenia napiszę, że biorący do używania zobowiązuje się ponosić tylko koszty eksploatacyjne (woda, gaz, co, prąd), a we wniosku w rubryce "czynsz i podatek" wpiszę 0 zł. Tak chyba będzie prawidłowo.

Strona 81 z 152 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów