Strona 40 z 152 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Początki nałogu

Domyślnie

faktur nie można kreślić (choć niby można, jednak zaleca się faktury korekty), a w umowach nie raz widziałem zmienane rzeczy, i parafki obu stron to podstawa (na wszystkich egzemplarzach) ,lub przepisanie umowy k-s i spokój ducha.
    WYbór mm należy jak zawsze do ciebie. Taka korekta to rzecz drugorzędna na umowe. Można byłoby się ratować potwierdzeniem otrzymania gotówki (takie KP - kasa przyjmie) od sprzedającego i to może być (jest traktowane) jak przelew (równoznacznie, bez korekt dokumentów odniesienia, czyli faktur). To tak samo jak masz rachunek z ERY lub PLUSA i zapłacisz gotówką w salonie, zamiast przelewem z konta.
    Jednak nie wiem jakiego urzędika rozliczajacego dostaniesz i wtedy może być różnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Drugiej umowy sie nie wypisze ( ja lodz sprzedajacy bialystok ;] ) a ze hmm dalem ciala z przelewem heh to zeby teraz bylo formalnie ok , jedyna opcja wlasnie zmiana ze zaplacono gotowka i juz , jeden wielki cyrk jak chce sie cos uzywanego kupic ech.
    no comment...

Początki nałogu

Domyślnie

Dla mnie osobiście zmiana sposobu płatności to żaden problem przy rozliczeniach (faktur). Byłoby gorzej gdybyś puścił przelew dodatkowo nie ze swojego konta. Ale różnie bywa w urzędach, ktoś przeczyta, że miała być płatność gotówkowa to tak ma być. Poproś sprzedawcę z białegostoku, żeby ci przesłał jeszcze raz umowę podpisaną na nowo, ty ją podpiszesz i mu odeślesz łącznie ze starym egzemplarzem.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

mam pytanie - czy zakupy z dotacji wliczają się do "kosztów"? w urzędzie pracy twierdzą że nie, ale z danych dostępnych w internecie np. http://podatki.pl/artykuly/4_6019.htm?idKom=1#k1 ( a także interpretacji Urzędów Skarbowych) wynika że jednak można takie wydatki wrzucać w koszty a także odliczać VAT od takich zakupów - pytanie głównie do tych co dostali -czy wrzucili to sobie "w koszty"?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

Wszystko zależy jak zapłaciłeś. UP przelewa Ci kasę na konto prywatne. I jeżeli z tegoż zrobiłeś płatność za zakup i jeszcze nie wziąłeś faktury na firmę, to nie ma mowy o odliczeniach.

Ja z kolei kasę z dotacji przelałem na konto firmowe i dokonałem zakupów już jako firma. Jeżeli zrobiłeś podobnie, to wtedy oczywiście jak najbardziej wliczasz te zakupy do kosztów i rozliczasz z przychodami VAT (jeżeli jesteś płatnikiem).
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gushman Zobacz posta
    Wszystko zależy jak zapłaciłeś. UP przelewa Ci kasę na konto prywatne. I jeżeli z tegoż zrobiłeś płatność za zakup i jeszcze nie wziąłeś faktury na firmę, to nie ma mowy o odliczeniach.

Ja z kolei kasę z dotacji przelałem na konto firmowe i dokonałem zakupów już jako firma. Jeżeli zrobiłeś podobnie, to wtedy oczywiście jak najbardziej wliczasz te zakupy do kosztów i rozliczasz z przychodami VAT (jeżeli jesteś płatnikiem).
    dzisiaj umowa podpisana.. up kasę przeleje na prywatne konto.. potem rejestracja firmy i dopiero zakupy na fakturę Vat oczywiście na firmę..

Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Ja powiem co powiedziala mi ksiegowa, nie mozna traktowac zakupow z tej kasiorki dotacyjnej jako koszt bo one sa wolne od podatku etc.
    Przelewanie pieniedzy na konto firmowe nic nie zmienia, bo niestety w dzialalnosci gospodarczej nie ma rozdzialu na pieniadze wlasne i firmowe, jako wlasciciel masz cala kase traktowana jako jedno.
    40d + kit + 50 1.8 + 70-200 4L + Speedlite 580 EXII

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwietowy Zobacz posta
    Ja powiem co powiedziala mi ksiegowa, nie mozna traktowac zakupow z tej kasiorki dotacyjnej jako koszt bo one sa wolne od podatku etc.
    Przelewanie pieniedzy na konto firmowe nic nie zmienia, bo niestety w dzialalnosci gospodarczej nie ma rozdzialu na pieniadze wlasne i firmowe, jako wlasciciel masz cala kase traktowana jako jedno.
    są wolne od podatku dochodowego czyli nie traktujesz ich jako swój dochód a to różnica..

cytat z podatki.pl (http://podatki.pl/artykuly/4_6019.htm?idKom=1#k1)
    Aby zatem wydatek mógł być uznany za koszt uzyskania przychodów, winien, w myśl powołanego wyżej przepisu, spełniać łącznie następujące warunki:

- musi pozostawać w związku przyczyno skutkowym z przychodem lub ze źródłem przychodu i być poniesiony w celu osiągnięcia przychodu lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów,
    - nie może znajdować się w enumeratywnym katalogu wydatków nieuznawanych za koszty uzyskania przychodów, wymienionych w art. 23 ust.1 updof,
    - musi być prawidłowo udokumentowany.

Fakt sfinansowania wydatków (po rozpoczęciu działalności) na zakup składników majątku niezaliczonych do środków trwałych ze środków przyznanych osobie bezrobotnej z Urzędu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej, nie wyklucza możliwości zaliczenia tych wydatków do kosztów uzyskania przychodów, mimo iż przyznane środki korzystają ze zwolnienia z opodatkowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 121 updof. Przepis ten nie został bowiem wymieniony w art. 23 ust. 1 pkt 56 updof, zgodnie z którym nie uważa się za koszty uzyskania przychodów wydatków i kosztów bezpośrednio sfinansowanych z dochodów (przychodów), o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 46, 47a, 47c, 47d, 116, 122 i 129.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    mam pytanie - czy zakupy z dotacji wliczają się do "kosztów"? w pracy twierdzą że nie, ale z danych dostępnych w internecie np. http://podatki.pl/artykuly/4_6019.htm?idKom=1#k1 ( a także interpretacji Urzędów Skarbowych) wynika że jednak można takie wydatki wrzucać w koszty a także odliczać VAT od takich zakupów - pytanie głównie do tych co dostali -czy wrzucili to sobie "w koszty"?
    VAT możesz zawsze odliczyć. Inaczej jest o wrzucanie w koszty zakupów z dotacji.
    Generalnie można wrzucać w koszty wszystkie zakupy z dotacji (czyli pieniędzy zwolnionych z podatku) o ile te zakupy nie podlegają amortyzacji.
    Inaczej - w koszta wrzucasz wszystkie zakupy które nie przekraczają wartości 3.500zł.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

nam kazali kupować na osobę prywatną, w żadnym przypadku na firmę, nawet jak zakupy byś robił już po jej założeniu!! Było powiedziane również, że żadnego z tych wydatków nie można wrzucić w koszta ani odliczać!! Radzę się dobrze dowiedzieć u kierowniczki np. bo potem mogą wyniknąć z tego jakieś grubsze kłopoty...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 40 z 152 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów