a czy jak tos juz wczesniej zalozyl dzialanosc gospodarcza (tak jak ja w listopadzie) i ma umowę o współpracę, to moze sie zalapac jeszcze na dofinansowanie? przed zalozeniem dzialoanosci gospodarczej nie bylem zarejestrowany jako bezrobotny.
a czy jak tos juz wczesniej zalozyl dzialanosc gospodarcza (tak jak ja w listopadzie) i ma umowę o współpracę, to moze sie zalapac jeszcze na dofinansowanie? przed zalozeniem dzialoanosci gospodarczej nie bylem zarejestrowany jako bezrobotny.
Ja starałam się o dofinansowanie i dostałam je pod koniec ubiegłego roku. Tak więc jestem na bieżąco. Tyle, że w tym roku mozna dostać więcej kasyW razie jakiś pytań to pisać smiało na maila rocher@gmail.com lub gg 329213
a czy są kontrole w siedzibie firmy??
bo np. zarejestruje dziallanosc w mieszkaniu rodziców a mieszkam sam gdzie indziej i sprzęt wzięty za pieniadze z dotacje bedzie jakby porozrzucany w roznych miejscach.
czy moge miec problem ze w razie kotroli nie bedzie mnie ani sprzetu w siedzibie??
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...
Ja dostacje dostałem prawie 3 lata temu. i wkład musiałem wykazać w wysokości 30%.
Sprzęt jaki dostnaiesz musisz mieć wprowadzony na stan. W razie kontroli musisz mieć go w siedzibie firmy.
Ważne: przy rejestrowaniu firmy w wpisie ewidencji i Regonie wpisz miejsce wykonywania działalności - adres firmy z dopiskiem "oraz u klienta". W ten sposób zabezpieczysz się tym ze możesz np. wozić ze soba kase fisklaną i inny sprzęt. Wiadomo że rzeczy typu laptop, aparat itp jest sprzętem mobilnym więc mozeż go wozić gdzie chcesz, ale np. stacjonarny komputer czy meble to już mozesz mieć problemy.
Wiadomo jaki mamy US, jest jedna ustawa a interpretacji tyle co urzędów skarbowych i wszystko zależy od widzimisie i humoru babki z US.
Najlepiej wszystkie pytania skieruj do swojego urzędu skarbowego. Tam ci wszystko powiedzą.
Kontrole US masz tam gdzie jest dokumentacja, czyli np. u księgowej jeśli chodzi o bierzący rok. Jeśli kontrolują cię za kilka lat wstecz to juz w siedzibie firmy gdzie musisz przechowyać dokumenty z 5 lat.
Ostatnio edytowane przez kompi ; 21-01-2009 o 14:57
ja tez korzystałem z dofinansowania. żadnego wkładu własnego nie miałem. było to już parę lat temu i wtedy dostałem 11,5 tys.; z tego co wiem to teraz suma jest w okolicach 18 tys.; kasy nie trzeba zwracać pod warunkiem że przez 12 miesięcy prowadzi się działalność. czyli opłacamy ZUS i płacimy podatki. to czy jest zysk czy strata to nikogo nie interesuje.
pzd.
G11 / eos 33 + bp300 / speedlight 270ex / 50 1,8 / 70-300 / 35-80
ale chodzi mi o kontrole z urzedu pracy...
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...
o to mi chodzilo dzieki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wlasnie dzwonilem do swojego UP i jednak odbywaja sie kontrole w siedzibie firmy i musze im udosteopnic sprzęt do kontroli:/
Ostatnio edytowane przez speed555 ; 21-01-2009 o 16:05 Powód: Automerged Doublepost
Pkt 8 regulaminu forum
No to sam widzisz, co rejon to różne wymagania.
Ja musiałem zaświadcznenie o niezaleganiu przynieść do nich po 6 mieisącach i drugie po 12 na podsumowanie i zamknięcie okresu i to było wszsytko. Żadnej kontorli w firmie nie miałem w tej sprawie.
Znajomy z Wrocławia musiał co miesiąc biegać.