Dzieki![]()
Hmm czyli faktycznie na 1 rok dzialnosci karta podatkowa wydaje sie lepsza , chyba ze kompletnie nic nie zarobie ;]
Dzieki![]()
Hmm czyli faktycznie na 1 rok dzialnosci karta podatkowa wydaje sie lepsza , chyba ze kompletnie nic nie zarobie ;]
no comment...
łatwiej będzie rozpocząć działalność gospodarczą:
http://gospodarka.gazeta.pl/firma/1,...ialalnosc.html
niech sobie te ułatwienia wsadzą.. zrobiliby lepiej żeby łatwiej było prowadzić działalność a nie ją zaczynać. To co jest teraz na początku działalności to nic w porównaniu do późniejszych przejść z ZUSem czy USem.. Więc to czy będzie na początku te parę kartek mniej to pryszcz.. obniżyli by składkę na ZUS o stówkę czy dwie i to byłaby korzyść..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
niby jest - to i ja słyszałem ale jak masz działalność foto to ci nie pozwola raczej mieć pośrednictwa pieniędzmi czy innych całkiem innych to raczej chodzi ze jeśli masz zwykłe foto że możesz tez foto reklamowe robic itp.
czyli moszą być zbierzne te działalności choć nie wiem do końca.
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
A to jak zaloze ze robie "zwykle" foto np slubniaki itp a bede chcial reklamowe trzeba rozszczerzac dzialalnosc ? Jest to az dokladnie sklasyfikowane , czy pod pojeciem "uslugi fotograficzne" mozna robic wszystko , kazdy temat , z tym zwiazany ?
no comment...
Rejestrujac firme w urzedzie, wypisz wszystkie pola dzialalnosci fotograficznej... nawet fotografia lotnicza... wtedy wszystko bedzie zgodne z zalozeniami. Dzialalnosc np. FOTOGRAFIK - fotografia taka-siaka, grafika reklamowa itp...
Za dopisanie nowych pozycji w urzedzie chyba trzeba zaplacic iles tam... Wiec, zrob to odrazu.
Oczywiście że możesz robić każdy rodzaj zdjęć. Wpisujesz ,,usługi fotograficzne ,, i z głowy.Co do zmiany (rozszerzenia) działalności to składając wniosek musisz wykazać:aktywa, pasywa , bilans otwarcia,sporządzić analize finansową przedsięwzięcia, zestawić koszty stałe i zmienne,itd. To wszystko jest podstawą do otrzymania dotacji. Spróbuj teraz rozszerzyć działalność bez wpływu na to co wymieniłem ! Wyjścia są dwa. Złamać umowę i liczyć że PUP się nie dowie lub wystąpić do PUP o zmianę umowy.
Dodam jeszcze że końcowe rozliczenie z PUP należy zrobić po 12 miesiącach.
Ostatnio edytowane przez Sławek ; 24-02-2009 o 00:06
http://www.pkd-24.pl/
Najlepiej wypisać wszystkie kody związane z fotografią, dodatkowo z grafiką, przygotowaniem do druku itp. działalnością wydawniczą. Bez przesady, ale późniejsze rozszerzenie to koszty i jazdy (np. Urząd Statystyczny), więc koszty.
Działalność fotograficzna jest szeroko sklasyfikowana. Podczas rejestracji możesz wziąć książkę klasyfikacji i będzie wszystko jasne. Za wpis płacisz kasę, więc 100 w plecy. Można ją jakoś odliczyć, ale data rejestracji powinna być taka sama jak data założenia działalności. Czy jakoś tak...
Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!
Tak w temacie, mogę się pochwalić, we wtorek podpisuję umowę, dostałem dofinansowanie.
Wniosek złożony 11go lutego, rozpatrzony wg pisma, które dostałem 17go, otrzymałem go 23go lutego, 3go marca podpisuję umowę.
Najwięcej nerwów było z załatwieniem dwóch poręczycieli, przepisy są w tym temacie po prostu idiotyczne, łatwiej kredyt w banku dostać. Potrzeba dwóch poręczycieli - nie może to być mąż z żoną, ale jeśli mąż poręcza, żona musi też osobiście w urzędzie podpisać! A urząd wiadomo do 15tej czynny, w soboty zamknięty, ludzie pracują... nie wystarczy podpisane oświadczenie, musi być w obecności urzędnika PUP.... sporo ludzi ma problemy z załatwieniem tego.
Aha, w dodatku poręczyciel musi mieć umowę o pracę na min. 18 miesięcy od daty poręczenia.
Digital manipulation kills photography.
Witam, czy ktoś składał wniosek na rozpoczęcie działalności w PUP w Słupsku?
Jak długo sie czeka na decyzję w tym miescie?