Strona 137 z 152 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 361 do 1 370 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    moze dlatego ze dotacje bralem po to aby na prawde rozwinac dzialanosc, a nie kombinowac?
    Żeby tak wszyscy robili to było by super i dostawały osoby do tego przeznaczone, a nie że wezmę bo dają kasę kit z tym że nie mam bladego pojęcia.

Domyślnie

witam mam pytanie
    dostałam dotacje na otworzenie działalności usługi reklamowe
    bede dopiero rejestrowac firme czy moge podać wiecej usług czy tylko reklamowe?
    jesli mogę to wpisuje np projektowanie architektoniczne i czy moge zawrzec umowe zlecenie na projekt np domu czy musze sie obracać w branży reklamowej
    troche to zamieszane ale może zdołacie mi pomóc

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Uwierzysz na słowo piewszej lepszej osobie z forum?

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dider Zobacz posta
    witam mam pytanie
    dostałam dotacje na otworzenie działalności usługi reklamowe
    bede dopiero rejestrowac firme czy moge podać wiecej usług czy tylko reklamowe?
    jesli mogę to wpisuje np projektowanie architektoniczne i czy moge zawrzec umowe zlecenie na projekt np domu czy musze sie obracać w branży reklamowej
    troche to zamieszane ale może zdołacie mi pomóc
    Zgłaszając działalność wypełniasz druk EDG-1 i tam możesz podać sobie dowolną liczbę rodzajów świadczonych usług. Ważne żeby na pierwszym miejscu było to, co wpisałaś we wniosku o dofinansowanie. A potem, kiedy firma będzie już działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku.
    Warunkiem otrzymania dotacji jest prowadzenie firmy przez rok, a to jak zarobisz pieniądze, skąd zlecenia, z jakich dziedzin, to już PUPu nie interesuje. Byle składki były popłacone. Tak przynajmniej jest u mnie, ale nie zaszkodzi dopytać się w Twoim PUPie
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pisząc "kiedy firma będzie działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku" miałem na myśli usługi zawarte w EDG-1
    Ostatnio edytowane przez Erg ; 18-01-2011 o 23:23 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erg Zobacz posta
    Zgłaszając działalność wypełniasz druk EDG-1 i tam możesz podać sobie dowolną liczbę rodzajów świadczonych usług. Ważne żeby na pierwszym miejscu było to, co wpisałaś we wniosku o dofinansowanie. A potem, kiedy firma będzie już działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku.
    Można wpisać dowolną ilość świadczonych usług jeśli nie wymagają koncesji bądź zezwolenia...

Cytat Zamieszczone przez Erg Zobacz posta
    Pisząc "kiedy firma będzie działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku" miałem na myśli usługi zawarte w EDG-1
    A jeśli przytrafi się usługa, której nie masz wpisanej - wtedy aktualizujesz wniosek EDG-1 i wystawiasz fakturę, rachunek czy co tam musisz...

Domyślnie

bardzo dziekuje za odpowiedz juz przynajmniej wiem o co dokładnie pytać i jak załatwiać
    pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

może tytułem podsumowania:
    - czy zakupy za dotację z UP można wrzucić w koszty uzyskania przychodu?
    - czy można odliczać VAT?

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

MZ w koszty nie wolno (jesli chcesz spać przez prawie 6 lat spokojnie, bo jak ktos tu napisał a może się nie dopatrzą że dostaleś dotację) co do vatu to radzę się dowiedzieć w US bo troszkę się pozmieniało w vacie i min zniesiono korelację że jeśli coś nie jest kosztem to nie można odliczać vat, z drugiej strony jeśli dotacja jest zwolniona z vat to należało by uznać że wydatki z dotacji nie powinny miec odliczenia vat-u, ale lepiej zapytac swój US.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

właśnie co do tego są wątpliwości. Ma moje oko z ustawy wynika, ze można w koszty zaliczyć zakupy z dotacji o ile nie jest to środek trwały lub wartość niematerialna.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

MZ jeśli chciałbyś w koszty księgować wydatki z dotacji to sama dotację musiałbyś wykazać po stronie przychodów i opodatkować.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Strona 137 z 152 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów