witam mam pytanie
dostałam dotacje na otworzenie działalności usługi reklamowe
bede dopiero rejestrowac firme czy moge podać wiecej usług czy tylko reklamowe?
jesli mogę to wpisuje np projektowanie architektoniczne i czy moge zawrzec umowe zlecenie na projekt np domu czy musze sie obracać w branży reklamowej
troche to zamieszane ale może zdołacie mi pomóc
Uwierzysz na słowo piewszej lepszej osobie z forum?
Zgłaszając działalność wypełniasz druk EDG-1 i tam możesz podać sobie dowolną liczbę rodzajów świadczonych usług. Ważne żeby na pierwszym miejscu było to, co wpisałaś we wniosku o dofinansowanie. A potem, kiedy firma będzie już działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku.
Warunkiem otrzymania dotacji jest prowadzenie firmy przez rok, a to jak zarobisz pieniądze, skąd zlecenia, z jakich dziedzin, to już PUPu nie interesuje. Byle składki były popłacone. Tak przynajmniej jest u mnie, ale nie zaszkodzi dopytać się w Twoim PUPie
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pisząc "kiedy firma będzie działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku" miałem na myśli usługi zawarte w EDG-1
Ostatnio edytowane przez Erg ; 18-01-2011 o 23:23 Powód: Automerged Doublepost
bardzo dziekuje za odpowiedz juz przynajmniej wiem o co dokładnie pytać i jak załatwiać
pozdrawiam
może tytułem podsumowania:
- czy zakupy za dotację z UP można wrzucić w koszty uzyskania przychodu?
- czy można odliczać VAT?
=============
www.fotolux4.blogspot.com/
MZ w koszty nie wolno (jesli chcesz spać przez prawie 6 lat spokojnie, bo jak ktos tu napisał a może się nie dopatrzą że dostaleś dotację) co do vatu to radzę się dowiedzieć w US bo troszkę się pozmieniało w vacie i min zniesiono korelację że jeśli coś nie jest kosztem to nie można odliczać vat, z drugiej strony jeśli dotacja jest zwolniona z vat to należało by uznać że wydatki z dotacji nie powinny miec odliczenia vat-u, ale lepiej zapytac swój US.
Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie
właśnie co do tego są wątpliwości. Ma moje oko z ustawy wynika, ze można w koszty zaliczyć zakupy z dotacji o ile nie jest to środek trwały lub wartość niematerialna.
=============
www.fotolux4.blogspot.com/
MZ jeśli chciałbyś w koszty księgować wydatki z dotacji to sama dotację musiałbyś wykazać po stronie przychodów i opodatkować.
Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie