Strona 114 z 147 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 131 do 1 140 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Domyślnie Korekta

Bzdura.
    Sklep nie może ci odmówić zrobienia korekty i wystawienia ponownej faktury. Wiem , bo zajmowałam się miedzy innymi tym.
    Możesz zarządać zrobienia korekty i rozbicia na dwie faktury. Jeżeli Ci odmawiają postrasz ich odpowiednim organem.

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    Ale w związku z czym taka umowa? U mnie umowa kupna-sprzedaży musi być spisana tylko w przypadku zakupu sprzętu używanego o wartości powyżej 1 tys. PLN.

Ja natomiast mam problem innego nieco rodzaju. Zamówiłem obiektyw z innego miasta i okazało się sklep wystawił mi fakturę, do której wliczył koszt dostarczenia paczki kurierem. W umowie mam zapis, że środki z dotacji nie mogą być wydatkowane na pokrycie kosztów transportu towaru. Wiedziałem o tym i z góry założyłem, że ewentualne koszty dostawy zapłacę z własnej kieszeni. Napisałem w tej sprawie do sprzedawcy, poprosiłem o ponowne wystawienie faktury i niestety sprzedawca się na to nie zgadza. Teraz nie bardzo wiem co z tym zrobić. Mam nadzieję, że urząd nie będzie nadgorliwy i nie będzie się czepiał o te 20 zł. Czy ktoś z was miał taką sytuację?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT:

Co do tej umowy kupna-sprzedaży to może kurka źle zrozumiałem. O co w tym tak naprawdę chodzi? Nie wystarczy PUPowi sama faktura?
    Cytat Zamieszczone przez westu Zobacz posta
    Pytałem dziś w swoim UP i bez problemu mogę kupować rzeczy używane, bylebym miał umowę sprzedaży oraz z tego tytułu odprowadził odpowiedni podatek.
    czyli nie muszę składając wniosek składać umowy za zakup używanego sprzętu?

Bo jeżeli muszę to przecież to taki sam problem jak umowa przedwstępna.

A.
    Ostatnio edytowane przez wymarzonyzawod ; 06-10-2010 o 08:05 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

no to iście zabójcze tempo , zwłaszcza 5 dni do podpisania umowy ( żyrantów nie miałeś ? )

podatek PPC , ile teraz jest 2% ?
    no comment...

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Domyślnie

Ekspresowe tempo dlatego, że razem z wnioskiem oddałem pismo do dyrektora PUP z prośbą o przyspieszenie analizy wniosku (co polecam zrobić innym walczącym o dotację). Żyrantem był mój ojciec + "z automatu" matka.

Też coś czytałem, że 1-2%, zależy co się kupuję. Chciałbym na taką umowę kupić 17-40/4L i 35/1.4L. To jest umowa cywilno prawna?

Domyślnie

Normalna umowa kupna sprzedaży i jeżeli wartość przekracza 1000 zł konieczna jest rejestracja jej w US i opodatkowanie 2%, panie przy okienku pomogą ci wypełnić druczek.
    Canon FF i słoików kilka

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Domyślnie

mk307 - dzięki za odpowiedź. Czyli bez obaw mogę kupować używki? Masz może wzór takiej umowy? (tak tak, wiem na google jest pełno, ale nie ma to jak sprawdzona...)

briho - wystarczy pupowi fakturka, ale jak chce kupić szkło od kogoś, kto tej fakturki wystawić nie może (osoba prywatna) to muszę z nią spisać właśnie taką umowę i odprowadzić podatek od kwoty sprzedaży

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale , kiedy ja składałem wniosek.

Aby kupić używke trzeba było we wniosku przedstawić wstępną umowe KS na ten zakup , oraz przedstawić info że w sklepie ten sprzęt droższy dlatego chce używke.

Jak się teraz pozmieniało i można od ręki kupować to dobrze.
    no comment...

Domyślnie

Ja kupując używany zrobiłem wydruki ze sklepów internetowych i allegro, wykazując różnicę, najważniejszy na umowie jest zapis potwierdzający zapłatę, czyli oświadczenie sprzedającego że otrzymał zapłatę w kwocie wymienionej w umowie, ja dopisywałem coś takiego na końcu, nawet przy FA prosiłem sprzedawców o taki zapis lub wydruk KP, bo takie miał życzenie mój UP.
    Canon FF i słoików kilka

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Potrzebny jest na umowie dopisek , że kupowany sprzęt nie był zakupiony ze środków otzymanych jako dotacja z UP.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

I radze w umowie wpisać że zapłacone gotówką , nawet jak poszedł przelew. Oszczędzi to ewentualnych kłopotów.
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    Ale w związku z czym taka umowa? U mnie umowa kupna-sprzedaży musi być spisana tylko w przypadku zakupu sprzętu używanego o wartości powyżej 1 tys. PLN.

Ja natomiast mam problem innego nieco rodzaju. Zamówiłem obiektyw z innego miasta i okazało się sklep wystawił mi fakturę, do której wliczył koszt dostarczenia paczki kurierem. W umowie mam zapis, że środki z dotacji nie mogą być wydatkowane na pokrycie kosztów transportu towaru. Wiedziałem o tym i z góry założyłem, że ewentualne koszty dostawy zapłacę z własnej kieszeni. Napisałem w tej sprawie do sprzedawcy, poprosiłem o ponowne wystawienie faktury i niestety sprzedawca się na to nie zgadza. Teraz nie bardzo wiem co z tym zrobić. Mam nadzieję, że urząd nie będzie nadgorliwy i nie będzie się czepiał o te 20 zł. Czy ktoś z was miał taką sytuację?
    EDIT:

Co do tej umowy kupna-sprzedaży to może kurka źle zrozumiałem. O co w tym tak naprawdę chodzi? Nie wystarczy PUPowi sama faktura?
    faktura wystarczy, do rozliczenia wezmą tylko kwotę z pozycji faktury dot. sprzętu a paczki nie uwzględnią..

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    I radze w umowie wpisać że zapłacone gotówką , nawet jak poszedł przelew. Oszczędzi to ewentualnych kłopotów.
    a u nas obowiązkowo był przelew albo wystawiona KP do faktury przez firmę - przy umowie KS musiał być przelew bo inaczej podejrzewali że się od szwagra kupiło i przepiło od razu kasę itp. a tak ślad w przelewach zostaje
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 114 z 147 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów