Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Tła foto z allegro

Mieszany widok

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie Tła foto z allegro

Witam,
    mam pytanie czy korzysta ktoś z Was z teł fotograficznych zakupionych przez allegro np. fripers czy funsports? One są nadające się czy od razu sobie darować? Domyślam się że tła tak jak wszystko może być gorsze lub lepsze, ja na razie nie wiem na co zwracać uwagę. Z góry dzięki za pomoc.

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Witam,
    mam pytanie czy korzysta ktoś z Was z teł fotograficznych zakupionych przez allegro np. fripers czy funsports? One są nadające się czy od razu sobie darować? Domyślam się że tła tak jak wszystko może być gorsze lub lepsze, ja na razie nie wiem na co zwracać uwagę. Z góry dzięki za pomoc.
    Ja używam. Kupione u Fripersa. Jak dla amatora są OK. Przeżyły kilka drobnych sesji i jestem zadowolony z rezultatów, ale ja patrzę na to dosyć amatorskim wzrokiem.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Polipropylenowe tła z Allegro mają jedną wadę - nie są gładkie i mają widoczną fakturę. W małych studiach, gdzie nie można wystarczająco oddalić modela od tła może być problem z widocznością faktury tła na zdjęciach (jeśli tło załapie się w GO). Miałem jedno takie tło i zniechęciło mnie do siebie tym, że odbijało zbyt dużo światła i robiło za wielką blendę :-) Zdecydowanie bardziej wolę kartonowe - są niestety dużo droższe (polipropylenowe można kupić za 35 zł, a kartonowe to wydatek min. 200 zł. za Savage albo Colorama), ale jakościowo to zupełnie inna klasa. Miałem problem z dobrym wyświeceniem zielonego tła (polipropylen) do wycinania (zielony typu "chroma green") - dzisiaj zawiesiłem zielone kartonowe (Savage Chroma Green) i efekt był idealny (uprzedzając pytania: wiem jak się to robi i mam pewne pojęcie o oświetleniu studyjnym :-)).
    Oczywiście do amatorskiego focenia polipropylenowe tła w większości przypadków będą w 100% wystarczające.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To polipropropylenowe w jednym miejscu po długości ma taki bieżnik jak by coś wcześniej się tam wycisnęło. Ale od biedy może być ( ja kupiłem jedno czarne na próbę ) Jako, że nie jest gładkie to jak czasem przyssie się do podłogi to dla jednej osoby jest problem ze zwinięciem.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

o to mi chodziło, tzn o porównanie do tych droższych kartonowych. domyślałem się że ich faktura może być problemem, ale cena naprawdę przekonuje. Czy jest jakieś pośrednie rozwiązanie pomiędzy polipropropylenem a kartonem? Aha i czy te polipropropylenowe się elektryzują ? Zastanawiam się też nad rozmiarem początkowo miałem brać szerokość 1,65m ale szybko stwierdziłem że mogą być za wąskie, jak w praktyce?

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Tło 1,65 m jest przydatne jedynie do focenia samych facjatek albo ewentualnie popiersia. Całej sylwetki raczej na takim wąskim pasku nie zrobisz.
    Co do ceny, to 200-220 zł za porządne tło, to nie jest aż tak kosmicznie dużo. Na początek wystarczą ci dwa tła - czarne i białe, z którymi przy pomocy oświetlenia i kolorowych filtrów możesz zdziałać naprawdę bardzo dużo. Nawet z samego białego tła można wiele wyciągnąć oświetleniem.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony

Domyślnie

fomei czyli medicon w warszawie ma porządne kartonowe tła. 2.75 szerokość cena ok 200 PLN szt. jeśłi białe to weź "white arctic" bo jest kilka odcieni.

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    fomei czyli medicon w warszawie ma porządne kartonowe tła. 2.75 szerokość cena ok 200 PLN szt. jeśłi białe to weź "white arctic" bo jest kilka odcieni.
    Ale macie dojścia! Ja najtaniej znalazłem za 249zł-urwałem jeszcze kilka procent rabatu. Oprócz białego i czarnego to jeszcze szare-tu można każdy kolorek zrobić. A różnie je oświetlając może być i białe i czarne
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Tylko kartonowe są dość delikatne i brudzące się a w szpilkach szkód można narobić najlepiej tył kartonowy a na podłogę polipropylen są wzorniki można dobrać kolorystycznie
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Bywalec

Domyślnie

tak, tylko że to właśnie tutaj polipropylen może najbardziej pokazywać swoją fakturę - w tle na tył można ją zniwelować przez odpowiednie odejście - na podłodze już nie bardzo
    pozdrawiam
    Tomek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów