Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Stałka czy kit od 300d

Bywalec Awatar kartel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Stałka czy kit od 300d

Witam ponownie

Mam pytanie do użytkowników jakiejś stałki. Jak to jest? Wiem że na korzyść obiektywu przemawia jasność, lepsze szkła ale czy nie jest uciążliwy brak ustawiania ogniskowej? Przecierz 18-55 (nie mówie że jest super) ale jest bardziej praktyczny. Więc teraz pytanie. Czy stałka jest dobrym uzupełnieniem zestawu czy przydałoby się zamienić kit na stałke? Oraz jaką stałke radzicie zakupić (oczywiście cena gra role :-D )

pozdrawiam

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Lepeij nic nie zamieniać. Kit kosztuje grosze, a stałka to jest super rozwiązanie. Ot choćby 50 mm (1.8 ft). Ponoć zdjęcia wychodzą porażająco wspaniałe.
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Bywalec Awatar kartel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To znaczy ztego co się naczytałem to masz racje ale chciałbym wiedzieć do jakiego rodzaju zdjęć przydaje się stałka bo stała ogniskowa daje duże duże ograniczenia więć jeśli ja nie robie zdjęć portretowych tylko raczej siedze w terenie to pytanie czy taki canon mi się przyda...
    50d + Canon 24-105 f4 IS |Reszta bubli i kompletnie brak czasu...

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

stałka jest uciążliwa ale w pewnych warunkach nie zastąpiona - wszystko zależy od tego co focisz i czy ewentualnie możesz podejść bliżej lub odejść dalej. Ja swojej używam do portretów i zdjęc w pomieszczeniach - wtedy nie muszę używać lampy.pozdr
    5d + L plecak

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

a obiektywy stałoogniskowe są jaśniejsze i bardziej ostre od zmiennogniskowych (zakładając że cena stałki i zooma jest taka sama)
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Trochę kiepskie podejście do tematu wykazał autor. Moim zdaniem: weź kita, rób te fotki, rób. Zobaczysz czego Ci brakuje (czy szerzej, czy wężej, czy większej ostrości, czy lepszej pracy pod światło itp itd), wtedy będziesz wiedział co chcesz dokupić. Bo na razie chyba odczuwasz nieodpartą ptorzebę kupienia czegoś, lecz nie wiesz czego i po co.

Ja np. stałką 50mm robię 90% zdjęć. Jednakże, jest to 50mm na analogu.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar kartel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ehhh :-D rozgryzłeś mnie... Rzecz w tym że mam jeszcze wiele rzeczy do kupienia tylko nie wiem od czego zacząć... wiadomo że ciemny obiektyw jest uciążliwy ale na jasny zoom mnie nie stać... Więc kombinuje jak moge Mi się z kitem całkiem dobrze współpracuje (oprócz faktu że jest troche za ciemny) dlatego pytałem się do jakiej fotografii taki obiketyw się przydaje bo ja zazwyczaj jestem w terenie gdzie zmienna ogniskowa jest raczej przydatna...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sam sobie odpowiedziałeś.
    Skoro pracuje CI się dobrze z kitem - wymień go na coś o podobneym zakresie ogniskowych, lecz większej jasności.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Jesli "typowe" focenie - KIT. Jesli zas jakies "specyficzne" (jakie?), to zastanow sie nad 50-tka. Ale po sobie wiem, ze przydaje sie i to i to. A ceny obu sa jak najbardziej przystepne.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Bywalec Awatar kartel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No własnie coraz bardziej się na to nastawiam bo nie ukrywam że cena jest urocza ;-) tylko nie wiem czy priorytetem jednak nie będzie najpierw jaśniejszy zastępca 18-55 canona...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów