Cytat Zamieszczone przez Hoody
Pytanie
Czy są jakieś przeciwskazania co do łączenia filtrów, mowa o hoya hmc cir-polar i uv hmc pro .
Jakichś wielkich przeciwskazań nie ma. Przy 2 filtrach będziesz miał zawsze więcej szkła przed obiektywem.
Zdjęcie oczywiście Ci wyjdzie, nawet jak dołożysz jeszcze kilka innych filtrów, ale może np. spaść Ci ostrość zdjęcia.

gdzieś czytałem że nie powinno się łączyć filtów ale nie wszystkich ... stąd to pytanie.
Nie powinno się używać 2 filtrów polaryzacyjnych (chyba, że chcesz osiągnąć jakiś specjalny efekt).
Wydaje mi się, że filtr polaryzacyjny wycina też, przy najmniej część widma UV, więc ja nie widzę potrzeby używania jednocześnie tych 2 filtrów.

Idea jest taka że jak w terenie ciągle coś odkręcam iprzekręcam to mam większą szanse ze któryś filtr ulegnie "zglebieniu" :-) dlatego pytanie tylko i wyłącznie dotyczy konfortu nie odkrecania uv i nakrencania na niego polara.
Co do komfortu użytkowania, to rzeczywiście wygodniej jest mieć UV na stałę (jako chrona obiektywu) i dokręcać do tego inne filtry. należy wówczas liczyć się z ewentualnymi stratami na jakości zdjęcia.