ale ja sądze ze na jednym obiektywie nie skonczysz... a KIT zawsze sie przydaje. Fakt faktem to jest dobre szkiełko tylko ze ciemne. Decyzja nalezy do ciebie
ale ja sądze ze na jednym obiektywie nie skonczysz... a KIT zawsze sie przydaje. Fakt faktem to jest dobre szkiełko tylko ze ciemne. Decyzja nalezy do ciebie
Moim zdaniem,jakakolwiek lampa błyskowa, przy tego rodzaju sporcie nie pomoże.Sporty walki są niesamowicie dynamiczne.Ja robię zdjęcia na meczach córki(piłka siatkowa i "plażowka"), gdzie ruchy nie są tak szybkie-no może jedynie przy ataku-i do zamrożenia akcji,konieczny jest czas min. 1/350 s-1/500 s.Nie wiem jaki czas współpracy z lampą ma 350 D,ale np. 300D to max. 1/200 s.Taki czas wystarcza jedynie do zrobiienia poprawnego zdjęcia przy odbiorze piłki.Przy wyskoku zawodniczki też wystarczy ale w trakcie przygotowania do ataku ręka już jest poruszona(sprawia to wrażenie zdjęcia dynamicznego).Niestety przy ataku ,ta sama ręka jest już tylko cieniem.Tak więc pozostaje jedynie dobre szkło,dobre oświetlenie sali i stosowne ISO-nawet 1600 lub 3200 a potem odszumienie w Noise Ninja lub bezpłatnym Noise War Community.Zamieszczone przez Nickifor
No ale mowa była o dobrej lampie błyskowej (w domyśle: nie o tej wbudowanej)Zamieszczone przez zdzlip
Czyli HSS i krótsze czasy.
Na sali -> ISO 400 minimumZamieszczone przez lukas_78
sztuki walki -> ISO 800 minimum
Obiektyw ze światłem z zakresu f/1.4 - f/2.0 max
Oczywiście że się nadaje. Lustranka cyfrowa to najlpszy wybór.
Bez lampy będziesz musial radzić sobie stosując duze czułości iso 800/1600, niestety stracisz wtedy na jakości, ale to i tak o niebo lepsza jakość niż z A70 przy iso 400 (mam na myśli szumy)
Nie wiem jak ciemne będzie to pomiesczenie w którym chcesz fotografować, na pewno nie możesz liczyć na bardzo krótkie czasy naświetlania także przy szybkim ruchu zawodnikow mozesz mieć niewielkie "poruszenie"
Nie będziesz mógł liczyć na duze przesłony (dużą głebię ostrości). Ale zdecydowanie 350D da się robic takie fotki bez lampy.
A z lampą ... z lampą mozesz się bawić do woli![]()
20D, 6D
Możesz podać jakiś konkretny przykład? Najlepiej o ogniskowej realnie nadającej się do takich zastosowańZamieszczone przez gietrzy
Bo wg Twoich wytycznych to zostaje chyba 135/2L (trochę krótki) i 200/1.8L za jedyne 3k$
Piekny kawałek szkła swoją drogą...
No chyba żeby nauczyć się tego judo czy innego karate i biegać między zawodnikami z 50/1.4![]()
eee, nie straszcie człowieka, jasne że z Lką będzie mial wiekszą swobode, ale da radę na f3,5-5,6.
20D, 6D
Pewnie że da radęZamieszczone przez TomekD
Myślę że rozsądny kompromis to 70-200/4 i jakaś tańsza lampa (440EX?). A jeśli mozna podejść naprawdę blisko (treningi) to ten pomysł z 50/1.4 też wcale nie jest chyba aż taki głupi
![]()
jasne ta 70-200 nie jest zła i kosztuje tylko 2500 na allegro :-) Jak na eLkę to i tak niewiele.Jezeli kolega nie może być tak bardzo profi ;-) a zalezy mu na długim szkle to niech kupi sigme 75-300 macro super II apo. Ponoć niezła...Zamieszczone przez muflon
Nie wiem z jakiej odległości będzie robił zdjecia, mze wystarczy np tamron 28-75 f 2,8![]()
20D, 6D