Na dzień dzisiejszy sprawy nabrały zupełnie innego biegu. Dzisiaj rozmawiałem z osobami które które wiele mi wyjaśniły mam tutaj na myśli sędziego sądu oraz radcę prawnego. Nie potrzebuje już waszej pomocy. dziekuje!!!

Ze względu na to że mój klient ślubny może to czytać nie mogę przytoczyć tego co będę robił w tej sprawie. Przynajmniej na chwile obecną

Myślę sobie jednak że w tej dyskusji możemy podzielić się swoimi doświadczeniami na temat konstruowania umów z naszymi klientami . Kiedyś myślałem ze nie będę dzielił sie tym textem z innymi bo to moje doświadczenia ale nigdy nie mów nigdy.
Nie życzę wam takich klientów jak moi.........
Całe życie trzeba się uczyć.

Poniżej załączam aktualny text swojej umowy i liczę na to że dożucicie do tego swoje trzy grosze. Moja umowa ewoluowała przez czas jakiś teraz jest to jej 10 wersja text ponizej
---------------------------------------------
W dniu ******** r. w ******pomiędzy:
Firmą ************, reprezentowanym przez:***** zwanym dalej "Wykonawcą" z jednej strony,
a
***** zwanym dalej "Zamawiającym" z drugiej strony, została zawarta umowa treści następującej:
§ 1
Zamawiający powierza, a Wykonawca zobowiązuje się do wykonania dzieła polegającego na sfotografowaniu ********, która odbędzie się w dniu ********* w*********
Przedmiot umowy w szczególności obejmuje:******** (tutaj wpisje poszczególne cześci imprezy czy też reportażu)
§ 2
Specjalne życzenia dotyczące szczegółów wykonania dzieła *********** ( hulaj dusza klencie spotkamy sie w § 7 punkt 1 )
§ 3
Jeżeli Zamawiający nie przedstawi Wykonawcy w formie pisemnej potwierdzonej przez Wykonawcę szczegółów dotyczących wykonania dzieła o czym mowa w § 2. do dnia ****** Wykonawca ma prawo wykonania dzieła zgodnie z własną wizją artystyczną.
§ 4
Zamawiający zobowiązuje się do uzyskania zezwolenia administratora obiektów na fotografowanie przez Wykonawcę uroczystości w tych obiektach. Brak przedmiotowego zezwolenia zwalnia Wykonawcę z odpowiedzialności za nie wykonanie tej części przedmiotu umowy.
§ 5
Wykonawca zobowiązuje się do oddania gotowego dzieła w terminie do dnia ********
Wykonawca ma prawo do zmiany terminu odbioru gotowego dzieła w przypadkach nie zależnych od Wykonawcy.
Gotowe dzieło obejmuje ********** . Zamawiający otrzymuje również zdjęcia w formie elektronicznej w rozdzielczości 1200x800 pikseli.
Odbiór dzieła nastąpi w siedzibie Wykonawcy, po uprzednim uzgodnieniu terminu odbioru.
Jeżeli Zamawiający zdecyduje inaczej tzn. odbiór nastąpi poprzez wysyłkę kurierską jest to równoznaczne z zaakceptowaniem gotowego dzieła.
§ 6
Wykonawca może w przypadkach losowych, w porozumieniu z Zamawiającym powierzyć w całości, lub części wykonania przedmiotu umowy osobom trzecim.
§ 7
1. Tytułem wynagrodzenia za wykonanie przedmiotu umowy Zamawiający zapłaci Wykonawcy
kwotę ******* Słownie:. ******** .
2. Jeżeli koszt albumu przekroczy ****zł zamawiający pokrywa różnice w cenie albumu. Całkowity koszt albumu wynosi ***** ( ten punkt wynika z mojego sposobu
3. Zapłata wynagrodzenia nastąpi w dniu odbioru gotowego dzieła.
4. Wynagrodzenie obejmuje między innymi koszty materiałów fotograficznych oraz koszty dojazdu do miejsca wykonywania przedmiotu umowy do 100km.
5. Koszt dojazdu powyżej 100 km wynosi *****
§ 8
1. Zamawiający w dniu spisywania niniejszej umowy wpłaca zaliczkę na poczet wynagrodzenia, określonego w § 5, w wysokości ******. Zł.
2. Zaliczka została wpłacona dnia *********.
3.Odstąpienie od umowy przez Zamawiającego skutkuje przepadkiem zaliczki na rzecz Wykonawcy.
4. Umowa nabiera ważności w momencie wpłacenia zaliczki
§ 9
Zamawiający wyraża zgodę na wykorzystanie zdjęć w celach reklamowych Wykonawcy.
§ 10
Zmiany niniejszej umowy dla zachowania ważności wymagają formy pisemnej potwierdzonej przez obie strony pod rygorem nie ważności.
§ 11
Ewentualne spory mogące wyniknąć na tle stosowania postanowień niniejszej umowy rozstrzygać będzie sąd powszechny właściwy dla siedziby Wykonawcy.
§ 12
W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego.
§ 13
Niniejsza umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
§ 14
Prawa autorskie posiada Wykonawca, chyba że strony uzgodnią inaczej.

WYKONAWCA ZAMAWIAJĄCY

Potwierdzam odbiór wykonanego dzieła zgodnie z umową
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Data i podpis odbierającego
----------------------------------------------------------------
***** gwiazdki oznaczają oczywiście miejsca na wpisywanie

OT Może ktoś przenisie ten post i zrobi z tego nowy wątek. Bedzie potem łatwiej znaleźć

pozdrawiam forumowiczów
michał