Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: prawo, dzieło, problem z klientem

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta

Tak zupełnie z boku i neutralnie. Zadziwia mnie twoja próba szukania pomocy w takiej sprawie na forum. Sprawa nie do osądzenia bez wniknięcia w szczegóły umowy, z natury niemożliwe do przedstawienia publicznie. A tymczasem cytując opinię klienta i okoliczności reklamacji robisz sobie imho kolosalną antyreklamę. W sumie dobrze, bo przyszły klient może sobie wyrobić zdanie, czego ewentualnie się można spodziewać, ale to strzał w stopę. Zaskakujący sposób prowadzenia biznesu..

Powodzenia w sądzie.
    Może faktycznie nie powinienem aż tak wyjeżdżać z tymi cytatami. Nieważne już w tej chwili.

Jak patrze na to teraz to ważniejszy byłby dla mnie fakt gdzie przebiega granica pomiędzy tym co klient chce i ty musisz zrobić a tym co klient chce a nie musisz zrobić. Sprawa wypływa po sfotografowaniu uroczystości.Pomijam oczywiście sprawę mojego błędu.

Zakładając że twój klient chce żebyś mu np. wykadrował wszystkie zdjęcia i obciął głowy. TY rzecz jasna nie chcesz tego zrobić bo twoje zdanie jest inne. On mówi że nie zapłaci i ...... ?????

Nie trafiłeś jeszcze na takich ?
    Jak w sposób polubowny załatwić tą sprawe ?
    Jak rozmawiać skoro ktoś nie odbiera od ciebie telefonu ?

Zdobyłem nowe doświadczenie i dowiedziałem się że są ludzie którzy nie mają żadnych skrupułów i będą wykorzystywać maksymalnie daną sytuację. A co najgorszy jest fakt że im z tym dobrze bo w takiej czy innej sytuacji 99% ludzi stojących po drugiej stronie powie: mam to gdzieś. i odpuści tą kasę

Nikomu nie życzę sytuacji w której znalazłem. chociaż dużo się nauczyłem. Bo miałem różnych klientów i dało się załatwić.

Podzielę się z tobą całym doświadczeniem jeśli miałoby Ci to kiedyś pomóc. Ale zorbie to poza forum.
    30d / 5d mkII / 16-35 II 2,8 / 50 1,4 / 100 2,0 / 200 2,8 / 550 EX II / metz

Domyślnie

Fakt wielu ludzi odpuszcza kasę bo niechce im się włóczyć po sądach ale nie o to przecież chodzi żeby ktoś wykorzystując inną osobę na tym zarabiał... miałem wiele takich przypadków może nie z klientami w tym biznesie ale w życiu i wogole.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Mamy prawa autorskie materialne i osobiste.
    Majątkowe i osobiste :smile:

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Najlepszy sposób to nieumieszczanie w umowie zapisu o przeniesieniu praw autorskich. Wtedy i tak pozostają przy Tobie.
    Większej bzdury nie słyszałem. Skąd to wziąłeś?
    Prawa autorskie są niezbywalne. Wygasają dopiero po 70 latach od śmierci autora.

Jeśli piszesz to nie wprowadzaj w błąd innych.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Większej bzdury nie słyszałem. Skąd to wziąłeś?
    Prawa autorskie są niezbywalne. Wygasają dopiero po 70 latach od śmierci autora.
    Skoro już tak się wszyscy wzajemnie pouczacie :-), to może niech ktoś konkretnie napisze dla niezorientowanych, że prawa autorskie osobiste są niezbywalne - art. 16 ust. o prawach autorskich i prawach pokrewnych (z powyższego ktoś mógłby wnioskować, że nie są zbywalne żadne), a zbyciu/przeniesieniu podlegają prawa autorskie majątkowe.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Domyślnie

fakt popieram

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów