Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

Zamieszczone przez armageddon Zobacz wpis
    jesli nie stać mnie na nową piatke mk II to biore to na co mam pieniadze. posadzicie mnie o onanizm sprzetowy ale niestety kupno "cudzego" nie ma (dla mnie) w sobie tej nowości, nieskazitelnosci. instrukcja nie pachnie juz farbką itd. używka daje mniej satysfakcji mimo że jest wyzszej klasy. jak czlowiek kupuje sprzet to cieszy sie rowniez z posiadania go, tak to juz jest z facetami ze pieszcza swoje zabawki. a tu taki duzy wydatek na aparat z drugiej reki
    Tutaj się dramatycznie różnimy, bo ja mam gdzieś zapach nowizny i szeleszczącą instrukcję. Jeśli cokolwiek mnie kusi w nowym to gwarancja, nic więcej. Od dłuższego czasu nie pracuję na nowych aparatach, ale sprawdzonych, solidnych używkach. Miałem ongiś nowe, pachnące 40d i co? I sprzedałem, pachnie sobie u kogoś innego, a ja wolę mieć lepsze narzędzie pracy od dobrego - bo fotografia to zdjęcia, a nie pachnące kartoniki, nowiuśkie puszki i kolekcja papierków w w folijkach. Podkreślam - jak dla mnie.

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez Viqy Zobacz wpis
      Jeśli to nie problem, to czemu Nikon dorobił się FF dopiero w 2009 roku ?
      Jesteś tego absolutnie pewien?
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Viqy
        Początki nałogu
        • 2007
        • 407

Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
        Jesteś tego absolutnie pewien?
        Sorry, za szybko piszę - oczywiście 2007 rok ...
        rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• malkontent
          Początki nałogu
          • 2007
          • 299

Wspaniała dyskusja. Ale do niczego nie doprowadzi.
          Zawsze będzie grupa która wybierze nowe niższej klasy niż używane wyższej.
          Tak samo jak są ludzie którzy piją kawę z mlekiem a inni tylko z cukrem.

Padły argumenty każdej ze stron, a każdy potencjalny nabywca sam musi wybrać.

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Założyciel wątku - dariog - zapytał, są więc i tacy, którzy odpowiadają. Na tym forum są setki wątków, które nigdy nie znajdą rozstrzygnięcia, nie rozumiem więc czego oczekujesz przy tak otwartej kwestii. Ot wątek do dywagacji.

Komentarz

• wickermann
              Coś już napisał
              • 2008
              • 79

Miałem 20d 40d 50d i niestety te k... szumy i brak szczegółów skłoniły mnie do dokupienia drugiego 5d.
              50d niestety rozczarowanie - szumy, brak szczegółów, nawet z L-kami mydło. Już 40d lepsze było, tak samo kiepski obraz ale tańsze

Komentarz

• armageddon
                Bywalec
                • 2008
                • 128

Zamieszczone przez Viqy Zobacz wpis
                Na czym opierasz swoje "uważam" ? Wydaje Ci się, czy może gdzieś czytałeś ? Skąd ta wiedza ? Znasz różnicę w technologii i cenie produkcji matryc CROP i FF ?
                Jak to łatwo być mądralą ...
                celowo napisalem uważam, ponieważ jest to moja subiektywna ocena.
                kiedys czytalem ze roznica aspc a ff polega na tym ze tych drugich mozna mniej wyciac z jednego wafla. zatem spada masowosc produkcji wiec cena rosnie
                Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW

Komentarz

• pgfoto
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 106

Zamieszczone przez himi Zobacz wpis
                  Większe iso 50d....Pokaż coś extra na 6400? Bo na 3200 5d generuje całkiem znośny produkt. Przedłużanie ogniskowej - ważne wyłącznie przy przyrodzie i niektórych sportach. AF - tu lepsze jest 50d, ale do profesjonalnej obsługi foto, gdzie potrzebny jest speed focusa i skuteczność to takie 50d czyści buty jedynkom. Nowsza matryca - tu śmieję się do rozpuku...Matrycy piątki canon nie przebił jak dotąd. Ostatni argument o nowym, cóż z tym też nie chcę polemizować. Trzeba wziąć do ręki 5d i 50d i zobaczyć wyprodukowane obrazki, dla mnie wybór jest jasny - tylko FF.
                  Moge ci nawet pokazac cos na 12800 ale zalezy co dla kogos jest extra
                  dla mnie extra to cos co można za 5 tyś sprzedac i to moge zrobic nawet na 12800 a czasem powiedziałbym że tylko na 12800
                  Co do matrycy tez sie niezgadzam z tobą-powiem tak może nie jest lepsza
                  ale napewno nie jest gorsza w D50
                  Przedłużenie ogniskowej dla mnie? najwarzniejsze!

Nie chcę być nieuprzejmy więc grzecznie poproszę - bez takich wycieczek zdobionych ,,uśmieszkami''. Nosi mnie jak czytam tego typu mądre uwagi. Co do meritum, bo zdaje się szkoda czasu - nieprzekonanych nic nie przekona. Każdy swoje wie.
                  Widze że kolega wie wszystko lepiej ,
                  wiele z tego co piszesz to twoje osobiste odczucia
                  np FF może dla ciebie jest warzny ale dla innych(dla mnie) całkiem odwrotnie
                  Ostatnio edytowany przez pgfoto; 5510. Powód: Automerged Doublepost
                  EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
                  speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
                  Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

To nie kwestia tego, czy FF jest ważna, czy nie. Ty rozumiem konkurujesz z Przemkiem Stoppą, że za piątaka puszczasz zdjęcia zapitych celebrytek zrobione z ukrycia o piątej nad ranem? Bo poważne redakcje nie kupią raczej czegoś, co na iso 12600 wypluwa z siebie 50d. W poważnych redakcjach stawka 5 tysięcy złotych też się nie zdarza. Stoppie się przytrafia rzadko, ale pewnie ty masz lepsze dojścia do kolorówek.

Najważniejsze przedłużenie ogniskowej - nie polemizuję, skoro paparazzi to jest to ważne

Nie wiem wszystkiego najlepiej, ja staram się dyskutować z tobą na argumenty, a nie hasła na zasadzie ,,nie i ch....''.

Co ty mi tu z d50 - to nie nikon. A już serio. Oczywiście, że efekt finalny pracy matrycy 50d jest gorszy niż ,,starej'' matrycy z 5d. Jeśli tego nie dostrzegasz to cóż....

Komentarz

• MM-architekci
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2227

pgfoto a Twoje to niby nie sa odobiste odczucia ? ... widac ze trzaskasz reporterke to jest jasne ze wolisz 50d
                      no comment...

Komentarz

• pgfoto
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 106

To nie kwestia tego, czy FF jest ważna, czy nie. Ty rozumiem konkurujesz z Przemkiem Stoppą, że za piątaka puszczasz zdjęcia zapitych celebrytek zrobione z ukrycia o piątej nad ranem? Bo poważne redakcje nie kupią raczej czegoś, co na iso 12600 wypluwa z siebie 50d. W poważnych redakcjach stawka 5 tysięcy złotych też się nie zdarza. Stoppie się przytrafia rzadko, ale pewnie ty masz lepsze dojścia do kolorówek.
                        Hehe własnie powarzne redakcje płacą 5 tyś a te które niepłacą 5 tyś są dla mnie bardzo nie powarzne

Widze że się zrozumieliśmy i to najwarzniejsze

Natomiast nie mogłem się powstrzymac ,przeczytałem ten wątek
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=44594
                        i teraz mam uprzedzenia do 50D

Nie lubie przed zakupem czytac o usterkach
                        Ostatnio edytowany przez pgfoto; 5510.
                        EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
                        speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
                        Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Komentarz

• banan82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1165

po prostu wydaje mi sie ze jesli ktos ma cropa to raczej bedzie bronic swojej puszki. Posiadacze FF przewaznie cropa mieli wiec jest doswiadczenie z obrazkow i z tego i z tego wiec jesli sie mowi ze roznica jest, ktora widac ewidentnie to nie rozumiem czemu ktos temu zaprzecza. To nie chodzi o subiektywne odczucie, po prostu ta roznica miedzy FF a cropem jest znaczna. Jesli by nie bylo to po kiego grzyba wypuszczaja kolejne aparaty FF. Kazda lustrzanka jest fajna ale pelna klatka obrazuje barzdiej plastycznie, glownie na stalkach i nie ma sie co tutaj klocic bo to fakt.

edit: swoja droga to czytajac to dyskusje mozna odniesc wrazenie ze to sa przekamarzania jednych z drugimi Ale nie mozna powiedziec ze crop jest gorszy od FF, jest inny, i niektorym bardziej pasuje niektorym mniej Zasada raczej jest taka ze skaczac z cropa do FF buzia sie przez pierwsze pare dni nie zamyka Natomiast na odwrot juz tak nie jest o ile ktokolwiek nie z przyczyn finansowych sie na to zdecyduje
                          Ostatnio edytowany przez banan82; 10954.
                          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                          Crazy Apple Fanboy
                          Ex Linux User

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

Przed chwilą bronisz 50d (canon ma takie body, nie d50), teraz zgłaszasz zastrzeżenia...nic nie rozumiem. Od kilku lat współpracuję z redakcjami - różnymi. Nigdy nie słyszałem, by Rzepa, Wyborcza, czy Przekrój zapłaciły komuś za krajowe zdjęcia kwotę 5 tysięcy złotych. Tyle może zapłacić Superak czy Fak za gołą Dodę, opalającą się prezydentową, czy pijaną prezydentównę. Ale takich zdjęć nie sprzedaje się na pęczki. Nadal twierdzisz, że masz stawki wyższe niż on< tutaj je pokazuje.

Dostajesz po pięć koła za zdjęcie i chcesz pracować na 50d, nie na 1dmkIII, czy nikonowskim d3? Wielu rzeczy jeszcze nie pojąłem...

Banan, ja już miałem chyba wszystko ze stajni cyfrowych luster canona i mogę porównać.

Komentarz

• Sławek
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 968

Trudno nie odnieść wrażenia że to nie jest dyskusja o tym co lepsze a o obronie własnych decyzji. ,,Kupiłem XX, więc musi być lepsza,,
                              Ja mam obecnie najlepszy aparat na świecie, ale gdyby ktoś chciał się ze mną zamienić na piątkę to i owszem.
                              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• himi
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 2638

Zamieszczone przez Sławek Zobacz wpis
                                Trudno nie odnieść wrażenia że to nie jest dyskusja o tym co lepsze a o obronie własnych decyzji. ,,Kupiłem XX, więc musi być lepsza
                                Pozwolę się z tobą nie zgodzić. Często zmieniałem sprzęt. Gdyby cropy były lepsze to po kiego diabła wywalałbym pieniądze na deesa? Ciężkie to i duże. W torbie przyjemniej nosi się 400d. Ale powód jest inny - jakość zdjęć i praca puszki.

Komentarz

Pracuję...
                                X