Pokaż wyniki od 1 do 10 z 226

Wątek: Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    podjąłbym się nawet bronić tezy że 5D z padniętą migawką jest lepsze niż 50D (i co tam jeszcze CANON dla gadżeciarzy wymyśli) czy inne cropowe cóś.
    Wymiana migawki na nową to koszt około 600 PLN na Żytniej.
    Ja bym szedł w 5D, nawet sporo używany. To po prostu inna klasa i dłużej będziesz się cieszył z robienia zdjęć.

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Wymiana migawki na nową to koszt około 600 PLN na Żytniej.
    Ja bym szedł w 5D, nawet sporo używany. To po prostu inna klasa i dłużej będziesz się cieszył z robienia zdjęć.
    Wszyscy wiemy ze crop jest inny niż ff i tu nie ma o czym mowić. Mowimy o roznicy finansowej pomiedzy sprzętem a dokłądniej czy w cenie nowego 50D kupić używaną 5D. Jeżeli ktoś ma sprawdozny sprzęt jaki bierze dlaczego nie. Pamietaj ze nie tylko migawka się psuje w takim sprzęcie.

Pozatym crop tez fajne zdjęcia robi

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Wszyscy wiemy ze crop jest inny niż ff i tu nie ma o czym mowić. Mowimy o roznicy finansowej pomiedzy sprzętem a dokłądniej czy w cenie nowego 50D kupić używaną 5D. Jeżeli ktoś ma sprawdozny sprzęt jaki bierze dlaczego nie. Pamietaj ze nie tylko migawka się psuje w takim sprzęcie.

Pozatym crop tez fajne zdjęcia robi
    komórki niektóre też fajne zdjęcia robią : )))))

A ja mówię że lepsze FF w agonalnym stanie od nowego cropa, który ma 50 z przodu w daje niewiele więcej niż ten co miał 20 z przodu.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A ja mówię że lepsze FF w agonalnym stanie od nowego cropa, który ma 50 z przodu w daje niewiele więcej niż ten co miał 20 z przodu.
    Roznica miedzy 20D a 50D jest dla kazdego zauwazalna. I napewno nie polecil bym sterego apartu w niewiadomo jakim stanie. Nad nowa sztuka 5D oczywiscie warto sie zastanawiac, szczegolnie wtedy gdy glownym zajeciem jest robienie slubow.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

RomanS, czytałeś temat od początku? jesteś pierwszą osobą, która mówi o nowej 5mkI. To jest biały kruk więc raczej mówił używana 5d albo nowe 50d. Problem sprowadza się do wyboru crop vs FF. Migawka aż tak spadła? wymieniałeś ostatnio? bo jak ja pytałem w październiku to było ~900 do 5d. Poza tym aparat zajeżdzony to nie tylko migawka ale i syf w środku, częste zmiany obiektywów, które nie są bez wpływu na wiele różnych parametrów, problemy ze spustem, stykami itd. Nie jestem pesymistą tylko optymistą realistą

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    RomanS, czytałeś temat od początku? jesteś pierwszą osobą, która mówi o nowej 5mkI. To jest biały kruk więc raczej mówił używana 5d albo nowe 50d. Problem sprowadza się do wyboru crop vs FF. Migawka aż tak spadła? wymieniałeś ostatnio? bo jak ja pytałem w październiku to było ~900 do 5d. Poza tym aparat zajeżdzony to nie tylko migawka ale i syf w środku, częste zmiany obiektywów, które nie są bez wpływu na wiele różnych parametrów, problemy ze spustem, stykami itd. Nie jestem pesymistą tylko optymistą realistą
    Nie rozumiem uwag, jak widzisz w moim podpisie w omawianym temacie wybralem 50D. W glownej mierze dlatego ze nowy i dlatego ze ma regulacje AF.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    "josif
    jestem pod wrażeniem i pozostanę pod nim przez jakiś czas : ) "

Czytalem i mowilem tylko ze wybralem 50D bo mi bardziej odpowiada.
    Z nowym egzemplazem starej 5D nie mial bym klopotu
    http://www.amazon.com/gp/offer-listi...2484844&sr=1-1
    a josif, no coz wrazenia ludzie maja rozne

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

josif dla mnie komórki fajnych zdjęc nie robią nie wiem jak dla Ciebie. W każdym razie rynek na pewno jest taki że chętni będa na aparaty nowe i używane w zależności od portfela i sprzętu jaki chcemy kupić. Jeżeli ktoś nie ma pieniędzy na FF to napewno wybierze nowego crop czy to 40D czy 50D bo raczej nie przeskoczy finansów - w tym wypadku róznica spora. Jeżeli ktoś ma jeszcze mniej to kupuje XXXD bo nie ma kasy na XD - logiczne?

Co wiecej. Nawet używany 5D wiecej kosztuje niż 50D. Jezeli ktoś ma pieniądze na róznice i nie przeszkadza mu że uzywany i moze miec ryzynko ze się zepsuje (tak jak wczesniej ktos pisał matówka to nie wszystko) to jego wybor i nikt mu tego nie zabroni.

Uprawnienia umieszczania postów