Mam podobną sytuację :
Posiadam 30d + 17-50 2.8 +70-200 4 L USM
Od pewnego czasu zastanawiam się intensywnie nad wymianą na coś co bardziej sprosta moim oczekiwaniom.
Robie dużo fotek lotniczych, w tym wydruki na solvencie w formacie 100x70 cm :-D To właśnie główny powód dla którego zastanawiam się nad większą rozdzielczością w innym wypadku wstrzymałbym się.
Do głowy przychodzi mi wymiana 30d na 5d I / 50d.
Za i przeciw po przeanalizowaniu tematu jest mnóstwo w moim przypadku..
anyway zastanawia mnie który aparat lepiej poradzi sobie z fotkami w formacie 100x70cm
Nie wiem czy to słuszne ale tak myślę :
Crop w lotniczych ujeciach może byc plusem-większa ogniskowa. Przykładowo mam
50d +70-200 -tj. 320mm max
5d +70-200 -tj 200mm max
teraz pytanie: jeżeli zdjecie z FF wezme skadruje do tego co wyjdzie z APS-C co wyjdzie lepiej jakościowo ?
Nie interesują mnie te wszystkie wodotryski w aparacie, co nie oznacza ze np. LV, odkurzacz, w pewnych sytuacjach są pomocne.. Szybkość działania może tez być plusem w fot. lotniczej- to właściwie rzecz ktorej najbardziej obawiam się w relacji 5d 50d - co gorsze 5d jest niby wolniejsze od 30d.
Swoje 70-200 f4 planuje wymienic na 70-200 f2.8 i dokupic EX 2.0 dzięki czemu będę miał dużą ogniskową z ex -400mm i jasny obiektyw - bez, moim zdaniem to lepszy wybór niż 100-400. Która puszka lepiej poradzi sobie z takim połączeniem ?
Dodam że nie tylko pstrykam samoloty(nie jestem spoterem), coraz bardziej wciągają mnie porterty, reportaż, lubie szerokie kąty.
Zależy mi jednak przedewszystkim na jakości :-D
Chciałbym rzeczywiscie poczuć że to coś innego, tak jak było kiedy wymieniłem G5 na KM 7D to było coś!!
Teraz myślę że dorosłem do FF, ale mam nadal wątpliwości co się lepiej sprawdzi w stosunku do tego czego oczekuje...
Jak myślicie ?