Trudno nie odnieść wrażenia że to nie jest dyskusja o tym co lepsze a o obronie własnych decyzji. ,,Kupiłem XX, więc musi być lepsza,,
Ja mam obecnie najlepszy aparat na świecie, ale gdyby ktoś chciał się ze mną zamienić na piątkę to i owszem.
Trudno nie odnieść wrażenia że to nie jest dyskusja o tym co lepsze a o obronie własnych decyzji. ,,Kupiłem XX, więc musi być lepsza,,
Ja mam obecnie najlepszy aparat na świecie, ale gdyby ktoś chciał się ze mną zamienić na piątkę to i owszem.
Witam. Sam miałem podobny dylemat z tym że myślałem o 5D II a kupiłem 50D bo AF dla mnie to podstawa.
Osobiście polecam ci 50D zamiast starego 5D dlaczego...
Z tymi szumami to można sobie spokojnie poradzić. Jeśli robisz ciemne miejsca to zapis s-raw 7Mpx. Pracując ostatnie 2 lata na 30D robiłem świetnej jakości wydruki ślubne 18x21 i nie stwierdzisz czy to z 5D czy z 30D po prostu 8px wystarcza
Jakość s-raw 7MPx w 50D bardzo ładnie do ISO 1600 ( właśnie obrabiam jeden ślub i na minus to to że zdjęcie w DPP otwiera się parę sekund mimo że to s-Raw masakra...trzeba postawić chyba RAID nie da się niestety komfortowo pracować, ale tak to już jest inna matryca więcej danych.
W dzień czy do studia masz do dyspozycji te 15mpx i tu do ISO 400 . kadrowania że chej. Detal powala.
Szumy 50D nie są takie duże poniżej masz link do wykresu 50D, 5D, i 5DII pamiętajmy że 50D w zapisie s-raw zwiększa zakres tonalny o około 1EV . polecam test na optyczne.pl
http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand3)/Canon
Poza tym 50D pod względem nowości jest prawie taki sam jak 5D Mark II z wyjątkiem kręcenia filmów.
Masz super AF, świetne menu, LCD , Live Wiu , RAWY w trybie AUTO !!!, regulacje szkieł ,obsługa lampy z body – nareszcie .
W tej puszce trzeba pamiętać że 15mpx do iso 400 od 800 s-raw i gra muzyka mi nie przeszkadza.
Oczywiście Crop ma swoje ograniczenia nie chodzi mi o jakąś magie zdjęć ba mam sporo zdjęć z 5D na normalnych szkłach w stylu 24-70 2.8 czy 70-200 2.8 i ja magii nie widzę bo chyba jestem ślepy...magia to wychodzi na FF na stałkach canona 35mm 1.4 czy 85mm 1.2 . ale czy je masz ? bo ja na razie nie
1. Problem jak dla mnie leży w szerokości ujęć ( ja pracuje 24-105 ...i tu czasami mam za wąsko dlatego czekam na sensowną klatkę może nowe 1D a obiektyw swój bardzo lubię i nie chce kupować C17-55 IS 2.8 nie uszczelnione choć to super szkiełko jakoś daje rade tym co mam
2. Drugi problem leży w doborze dobrych optycznie i nie drogich jasnych stałk pod cropa np. czegoś co da 50mm i 80mm pozostaje tylko sigma 30 1.4 i 50 1.4 ewentualnie gorsze optycznie Canony ale z lepszym AF , a spróbuj uzyskać 35mm na cropie.
Ja szukam tej sigmy 30 1.4. Sytuacje na szczęście ratują szkła 10-22, fisz też już jest.
Podsumowując pełna klatka jest super tak jak powinno być i zapewne sam kiedyś kupie . Masz dużo fajnych szkieł do wyboru ale uważam że stare używane 5D jest za drogie za to co oferuje powinien kosztować ze 3 tyś...nowe 5DII też za drogie cena powinna być około 7- 8 tyś gdyż AF tej puszki kwalifikuje ją jak dal mnie dla amatora tu konkurencja daje więcej i po prostu wstyd. Może większości nie przeszkadza ten AF ale ja robie też czasami zdjęcia ludzi w ruchu. w średnich warunkach oświetleniowych np. na pokazach sukien ślubnych i dla mnie AF z 5D to lipa tak samo jak 5D II szczególnie w tej cenie. Wiem co mówię bo pożyczałem starą 5D teraz AF na 50D śmiga aż miło i nie wyobrażam sobie innego. Wszystko zależy co zamieżasz focić i jakimi szkłami.
Niestety nie ma prostej odpowiedzi co kupić jak to u Canona coś za coś musisz sam zdecydować
Pzdr. DD
ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,
ja miałem podobną rozterkę 5d czy 50d - już mnie wkurzał niecelny autofokus w 350d bo z matrycy przy odpowiedniej obróbce mogłem dużo wyciagnąć -i chciałem wymienić body tym bardziej że już uzbierało się parę elek długo się zastanawiałem wertowałem fora internetowe i cóż z tego wszystkiego wynikało że 5d w średniej klasie sprzętu jest aparatem bezkonkurencyjnym pod każdym względem, że autofokus ma całkiem dobry itp itp...więc kupiłem nowego 5d, i totalna załamka autofocus tak samo celny jak w moim starym 350d czyli celny jak stara zdezelowana strzelba , podczas pracy szczególnie w ciemniejszych pomieszczeniach,co któreś zdjęcie nieostre i jeszcze na dodatek w dwóch obiektywach front focus, potestowałem ,zrobiłem może z tysiąc zdjęć i....postanowiłem pozbyć się tego cacka ,ale wcześniej kupiłem 50d ( nie miałem okazji żeby przed zakupem wypróbować sprzęt) i cóż się okazało 2 stałki i jeden zoom "L" znaczny front focus - wyregulowałem (mikroadjust) że teraz wszystkie obiektywy trafiają w punkt ze snajperską dokładnością matryca całkiem znośna do 1600 iso -minimalnie lepsza jest ta z 5d ,przeskalowany sRAW 7mpix idealny ...no i autofocus w końcu bardzo celny, jestem zadowolony z wymiany, chciałem zaznaczyć że "wychowałem się na analogu" i nad każdym zdjęciem sie zastanawiałem ,tym bardziej dla mnie jest porażką kiepski autofokus..
Ostatnio edytowane przez margo7355 ; 12-03-2009 o 16:55
A czy mógłyś się odnieśc do tego problemu
http://canon-board.info/showthread.php?t=44594
czy w cieniach naprawde występują takie dziwne szumy?
jak to wyglada u ciebie?
EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L,Canon 70-200 f/4 L ,
speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/
A ja byłem najspokojniejszy w moim wyborze. Robię sport i 5D odpadł w przebiegach. 3 kl/s już przerabiałem przy okazji 400D. Co do AF się nie wypowiem bo nie miałem w ręce, ale opinia jest taka że do sportu się nie nada.
Dla mnie teraz liczy się już jedynie 1D Mark III (lub następca). Więc głowa spokojna bo nie zanosi się bym miał wolne 15 tys. zł.
Natomiast faktycznie, decydowana większość posiadaczy 5D ma do czego porównywać bo wcześniej mieli cropy. 5D to nie aparat który kupuje amator by uczyć się fotografowania, to wyższy stopień wtajemniczenia...![]()
To zbyt długo nie trwa jego ,,przygoda''...