Strona 10 z 23 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 226

Wątek: Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Przed chwilą bronisz 50d (canon ma takie body, nie d50), teraz zgłaszasz zastrzeżenia...nic nie rozumiem. Od kilku lat współpracuję z redakcjami - różnymi. Nigdy nie słyszałem, by Rzepa, Wyborcza, czy Przekrój zapłaciły komuś za krajowe zdjęcia kwotę 5 tysięcy złotych. Tyle może zapłacić Superak czy Fak za gołą Dodę, opalającą się prezydentową, czy pijaną prezydentównę. Ale takich zdjęć nie sprzedaje się na pęczki. Nadal twierdzisz, że masz stawki wyższe niż on< tutaj je pokazuje.

Dostajesz po pięć koła za zdjęcie i chcesz pracować na 50d, nie na 1dmkIII, czy nikonowskim d3? Wielu rzeczy jeszcze nie pojąłem...

Banan, ja już miałem chyba wszystko ze stajni cyfrowych luster canona i mogę porównać.
    Dostaje czy nie dostaje , nie pracuje po to żeby kupowac drogi sprzęt(tak jak częśc kotleciarzy weselnych-kumpel co pół roku zmienia korpus)

Wyborcza,przekrój itd to własnie te redakcje o których wyraziłem zdanie w poprzednim poście

5 tyś to tylko przykład
    Bo można i na takiej czułości zarabiac pieniądze...
    ja ze Stoppą nie konkuruje
    Ostatnio edytowane przez pgfoto ; 12-03-2009 o 14:51
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Pozwolę się z tobą nie zgodzić. Często zmieniałem sprzęt. Gdyby cropy były lepsze to po kiego diabła wywalałbym pieniądze na deesa? Ciężkie to i duże. W torbie przyjemniej nosi się 400d. Ale powód jest inny - jakość zdjęć i praca puszki.
    I nie miałeś tak że jak już kupiłeś jakieś boby to uważałeś że to jest ,,To,, do czasu aż dojrzałeś do zmiany?

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Witam. Sam miałem podobny dylemat z tym że myślałem o 5D II a kupiłem 50D bo AF dla mnie to podstawa.

Osobiście polecam ci 50D zamiast starego 5D dlaczego...

Z tymi szumami to można sobie spokojnie poradzić. Jeśli robisz ciemne miejsca to zapis s-raw 7Mpx. Pracując ostatnie 2 lata na 30D robiłem świetnej jakości wydruki ślubne 18x21 i nie stwierdzisz czy to z 5D czy z 30D po prostu 8px wystarcza

Jakość s-raw 7MPx w 50D bardzo ładnie do ISO 1600 ( właśnie obrabiam jeden ślub i na minus to to że zdjęcie w DPP otwiera się parę sekund mimo że to s-Raw masakra...trzeba postawić chyba RAID nie da się niestety komfortowo pracować, ale tak to już jest inna matryca więcej danych.

W dzień czy do studia masz do dyspozycji te 15mpx i tu do ISO 400 . kadrowania że chej. Detal powala.

Szumy 50D nie są takie duże poniżej masz link do wykresu 50D, 5D, i 5DII pamiętajmy że 50D w zapisie s-raw zwiększa zakres tonalny o około 1EV . polecam test na optyczne.pl

http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand3)/Canon

Poza tym 50D pod względem nowości jest prawie taki sam jak 5D Mark II z wyjątkiem kręcenia filmów.

Masz super AF, świetne menu, LCD , Live Wiu , RAWY w trybie AUTO !!!, regulacje szkieł ,obsługa lampy z body – nareszcie .

W tej puszce trzeba pamiętać że 15mpx do iso 400 od 800 s-raw i gra muzyka mi nie przeszkadza.

Oczywiście Crop ma swoje ograniczenia nie chodzi mi o jakąś magie zdjęć ba mam sporo zdjęć z 5D na normalnych szkłach w stylu 24-70 2.8 czy 70-200 2.8 i ja magii nie widzę bo chyba jestem ślepy ...magia to wychodzi na FF na stałkach canona 35mm 1.4 czy 85mm 1.2 . ale czy je masz ? bo ja na razie nie

1. Problem jak dla mnie leży w szerokości ujęć ( ja pracuje 24-105 ...i tu czasami mam za wąsko dlatego czekam na sensowną klatkę może nowe 1D a obiektyw swój bardzo lubię i nie chce kupować C17-55 IS 2.8 nie uszczelnione choć to super szkiełko jakoś daje rade tym co mam

2. Drugi problem leży w doborze dobrych optycznie i nie drogich jasnych stałk pod cropa np. czegoś co da 50mm i 80mm pozostaje tylko sigma 30 1.4 i 50 1.4 ewentualnie gorsze optycznie Canony ale z lepszym AF , a spróbuj uzyskać 35mm na cropie.
    Ja szukam tej sigmy 30 1.4. Sytuacje na szczęście ratują szkła 10-22, fisz też już jest.

Podsumowując pełna klatka jest super tak jak powinno być i zapewne sam kiedyś kupie . Masz dużo fajnych szkieł do wyboru ale uważam że stare używane 5D jest za drogie za to co oferuje powinien kosztować ze 3 tyś...nowe 5DII też za drogie cena powinna być około 7- 8 tyś gdyż AF tej puszki kwalifikuje ją jak dal mnie dla amatora tu konkurencja daje więcej i po prostu wstyd. Może większości nie przeszkadza ten AF ale ja robie też czasami zdjęcia ludzi w ruchu. w średnich warunkach oświetleniowych np. na pokazach sukien ślubnych i dla mnie AF z 5D to lipa tak samo jak 5D II szczególnie w tej cenie. Wiem co mówię bo pożyczałem starą 5D teraz AF na 50D śmiga aż miło i nie wyobrażam sobie innego. Wszystko zależy co zamieżasz focić i jakimi szkłami.

Niestety nie ma prostej odpowiedzi co kupić jak to u Canona coś za coś musisz sam zdecydować

Pzdr. DD
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    Hehe własnie powarzne redakcje płacą 5 tyś a te które niepłacą 5 tyś są dla mnie bardzo nie powarzne

Widze że się zrozumieliśmy i to najwarzniejsze

Natomiast nie mogłem się powstrzymac ,przeczytałem ten wątek
    http://canon-board.info/showthread.php?t=44594
    i teraz mam uprzedzenia do 50D

Nie lubie przed zakupem czytac o usterkach
    Z tego wątku nic nie wynika.
    A co do tematu.Mam 50d jest fajny-ale wolałbym 5d.
    Ps Ortografia leży i kwiczy!
    Aparat Foto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał32 Zobacz posta
    Z tego wątku nic nie wynika.
    A co do tematu.Mam 50d jest fajny-ale wolałbym 5d.
    Ps Ortografia leży i kwiczy!
    Za to z twojego wynika bardzo wiele
    "fajny" to bardzo istotny argument przemawiający za 50D
    jak już sie czepiasz to wiedz że takie słowo w polskim nie istnieje
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

"fajny" to bardzo istotny argument
    jeśli nie zrozumiałes co znaczy ważny prze rz
    to już nie mój problem
    No nie...
    Czyli Twoje błędy są naszym problemem ?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Warto sprawdzić zanim się napisze tak odkrywczą myśl:

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2458304

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Szanowny kolego odniosłem się do linku-wątku o problemie z ap 50D a nie Twojej wypowiedzi.Po drugie nie będę się rozpisywał nt 50d bo tutaj dużo zostało powiedziane.Mam 50d wiem jakie fotki robi-bardziej podobają mi się jednak z 5D ze względu chociażby na plastykę.

Nie ma słowa fajny powiadasz?hm...Na pewno jest za to "warzny"
    Aparat Foto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Warto sprawdzić zanim się napisze tak odkrywczą myśl:

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2458304
    To nie myśl tylko fakty
    i może skupmy się na sprzęcie canona a nie na dyskusjach nie na temat
    Na inne tematy piszcie na PW lub w odpowiednim forum
    Sam się zagalopowałem niepotrzebnie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Rafał32 Zobacz posta
    Szanowny kolego odniosłem się do linku-wątku o problemie z ap 50D a nie Twojej wypowiedzi.Po drugie nie będę się rozpisywał nt 50d bo tutaj dużo zostało powiedziane.Mam 50d wiem jakie fotki robi-bardziej podobają mi się jednak z 5D ze względu chociażby na plastykę.

Nie ma słowa fajny powiadasz?hm...Na pewno jest za to "warzny"
    Jak wiesz jakie to podziel się swoją wiedzą
    Ostatnio edytowane przez pgfoto ; 12-03-2009 o 15:44 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie

Temat zmierza do nikąd, każdy i tak będzie stawiał na swoim. Równie dobrze możemy pogadać o wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi. Niestety Polak to taka menda, wie jaka jet prawda ale i tak nie się nie przyzna bo ucierpi na tym jego ego.

Każdy powinien patrzeć do czego będzie sprzęt używał i czego oczekuje od sprzętu: szybko 50D, wolniej ale ładniej 5D i tak można podsumować temat!

Temat można dzierżyć przez 10000 stron a i tak z tego nic nie wyniknie.

Prawda jest taka że trzeba dorwać obie puszki i obmacać je, potestować i dopiero podejmować decyzję.

Jak ktoś się waha, niech znajdzie kogoś z forum kto jest z jego miasta albo mieszka niedaleko i się zgadać na mały teścik.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Strona 10 z 23 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów