Miałem 20d 40d 50d i niestety te k... szumy i brak szczegółów skłoniły mnie do dokupienia drugiego 5d.
50d niestety rozczarowanie - szumy, brak szczegółów, nawet z L-kami mydło. Już 40d lepsze było, tak samo kiepski obraz ale tańsze![]()
Miałem 20d 40d 50d i niestety te k... szumy i brak szczegółów skłoniły mnie do dokupienia drugiego 5d.
50d niestety rozczarowanie - szumy, brak szczegółów, nawet z L-kami mydło. Już 40d lepsze było, tak samo kiepski obraz ale tańsze![]()
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW
Moge ci nawet pokazac cos na 12800ale zalezy co dla kogos jest extra
dla mnie extra to cos co można za 5 tyś sprzedac i to moge zrobic nawet na 12800 a czasem powiedziałbym że tylko na 12800
Co do matrycy tez sie niezgadzam z tobą-powiem tak może nie jest lepsza
ale napewno nie jest gorsza w D50
Przedłużenie ogniskowej dla mnie? najwarzniejsze!
Widze że kolega wie wszystko lepiej ,
wiele z tego co piszesz to twoje osobiste odczucia
np FF może dla ciebie jest warzny ale dla innych(dla mnie) całkiem odwrotnie
Ostatnio edytowane przez pgfoto ; 12-03-2009 o 14:07 Powód: Automerged Doublepost
EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L,Canon 70-200 f/4 L ,
speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/
To nie kwestia tego, czy FF jest ważna, czy nie. Ty rozumiem konkurujesz z Przemkiem Stoppą, że za piątaka puszczasz zdjęcia zapitych celebrytek zrobione z ukrycia o piątej nad ranem? Bo poważne redakcje nie kupią raczej czegoś, co na iso 12600 wypluwa z siebie 50d. W poważnych redakcjach stawka 5 tysięcy złotych też się nie zdarza. Stoppie się przytrafia rzadko, ale pewnie ty masz lepsze dojścia do kolorówek.
Najważniejsze przedłużenie ogniskowej - nie polemizuję, skoro paparazzi to jest to ważne
Nie wiem wszystkiego najlepiej, ja staram się dyskutować z tobą na argumenty, a nie hasła na zasadzie ,,nie i ch....''.
Co ty mi tu z d50 - to nie nikon. A już serio. Oczywiście, że efekt finalny pracy matrycy 50d jest gorszy niż ,,starej'' matrycy z 5d. Jeśli tego nie dostrzegasz to cóż....
pgfoto a Twoje to niby nie sa odobiste odczucia ? ... widac ze trzaskasz reporterke to jest jasne ze wolisz 50d
no comment...
Hehe własnie powarzne redakcje płacą 5 tyś a te które niepłacą 5 tyś są dla mnie bardzo nie powarzne
Widze że się zrozumieliśmy i to najwarzniejsze
Natomiast nie mogłem się powstrzymac ,przeczytałem ten wątek
http://canon-board.info/showthread.php?t=44594
i teraz mam uprzedzenia do 50D
Nie lubie przed zakupem czytac o usterkach![]()
Ostatnio edytowane przez pgfoto ; 12-03-2009 o 14:41
EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L,Canon 70-200 f/4 L ,
speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/
po prostu wydaje mi sie ze jesli ktos ma cropa to raczej bedzie bronic swojej puszki. Posiadacze FF przewaznie cropa mieli wiec jest doswiadczenie z obrazkow i z tego i z tego wiec jesli sie mowi ze roznica jest, ktora widac ewidentnie to nie rozumiem czemu ktos temu zaprzecza. To nie chodzi o subiektywne odczucie, po prostu ta roznica miedzy FF a cropem jest znaczna. Jesli by nie bylo to po kiego grzyba wypuszczaja kolejne aparaty FF. Kazda lustrzanka jest fajnaale pelna klatka obrazuje barzdiej plastycznie, glownie na stalkach i nie ma sie co tutaj klocic bo to fakt.
edit: swoja droga to czytajac to dyskusje mozna odniesc wrazenie ze to sa przekamarzaniajednych z drugimi
Ale nie mozna powiedziec ze crop jest gorszy od FF, jest inny, i niektorym bardziej pasuje niektorym mniej
Zasada raczej jest taka ze skaczac z cropa do FF buzia sie przez pierwsze pare dni nie zamyka
Natomiast na odwrot juz tak nie jest o ile ktokolwiek nie z przyczyn finansowych sie na to zdecyduje
![]()
Ostatnio edytowane przez banan82 ; 12-03-2009 o 14:37
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Przed chwilą bronisz 50d (canon ma takie body, nie d50), teraz zgłaszasz zastrzeżenia...nic nie rozumiem. Od kilku lat współpracuję z redakcjami - różnymi. Nigdy nie słyszałem, by Rzepa, Wyborcza, czy Przekrój zapłaciły komuś za krajowe zdjęcia kwotę 5 tysięcy złotych. Tyle może zapłacić Superak czy Fak za gołą Dodę, opalającą się prezydentową, czy pijaną prezydentównę. Ale takich zdjęć nie sprzedaje się na pęczki. Nadal twierdzisz, że masz stawki wyższe niż on< tutaj je pokazuje.
Dostajesz po pięć koła za zdjęcie i chcesz pracować na 50d, nie na 1dmkIII, czy nikonowskim d3? Wielu rzeczy jeszcze nie pojąłem...
Banan, ja już miałem chyba wszystkoze stajni cyfrowych luster canona i mogę porównać.
Trudno nie odnieść wrażenia że to nie jest dyskusja o tym co lepsze a o obronie własnych decyzji. ,,Kupiłem XX, więc musi być lepsza,,
Ja mam obecnie najlepszy aparat na świecie, ale gdyby ktoś chciał się ze mną zamienić na piątkę to i owszem.