Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 226

Wątek: Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Uzywany 5D jest bardzo fajny ale za cene do 2 000 zl, proporconalnie do 20D kosztujacego do 1 000 zl, a bedacego z tego samego czasu. Ta jego zawyzona cena oczywiscie jest wygodna dla przesiadajacych sie z niego na 5D II, a mosi to zrobic wiekszosc tych ktorzy z robienia zdjec tym sprzetem zyje. A wiec wypadalo by poczekac albo kupic nowy 50D. Ja wybralem to drugie.

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Jak dlamnie wybór był oczywisty - i tak stałem się posiadaczem piątki dzięki której szkła doświadczyły nowego wymiaru którego nie były w stanie osiągnąć na Cropie.
    Prawda jest taka że ten kto spróbuje dobrodziejstw FF - ten stanie się jego więźniem po wsze czasy...a najbardziej cierpi zawsze chudnące konto. Kiedyś, pewnie gdy stara 5-ka dokończy żywota w moich dłoniach, odczuję to ze zdwojoną siłą przy zakupie nowego FF;-)
    Ciekawe co na to żona
    Pucha i słoki

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Nie kupuj używanego 5D, napewno będzie zajechany, a napewno brudny w środku i styki nie będą kontaktować.
    To stary model pozbawiony fajnych bajerów takich jak duży wyświeltacz czy czyszczarka. Pliki są zawsze duże, a rozdzielczość zdjęć nie taka znów obłędna. Kadry zawsze są zbyt szerokie, a ogniskowej nie można przemnożyć przez 1,6. Jest ciężki i nieporęczny na spacerach. Nie można używać obiektywów EF-S, które mają fajne zakresy i nie są tak drogie jak eLki. Ma kiepski zakres iso, nie ma wbudowanej lampy błyskowej.
    A pozatym, jak powiedział jarekb17 - "nie samym obrazkiem człowiek żyje".
    Do tego wszystkiego nie jest łatwo go kupić, bo w sklepach go nie mają, a nikt kogo znam nawet za dopłatą nie chce się zamienić na 50D.
    Genialne podsumowanie dyskusji.
    5D jest tragicznie nierozsądnym wyborem. To technologiczne i nieopłacalne dziadostwo, drogi staroć i tandetny bubel jakimś przedziwnym i niezrozumiałym cudem generuje takie obrazki, że .... ahhhhhhhhhh.
    No coż .... to na bank jakaś magia

Domyślnie

Zdecydowanie 50D
    jest szybszy,ma większe iso, brak FF przedłuża ogniskową w tele-jeśli komus zależy oczywiście
    AF udoskonalony,nowsza matryca
    pozatym nowy to nowy...
    dla mnie 5D to już staroc
    Ostatnio edytowane przez pgfoto ; 11-03-2009 o 14:04
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    Zdecydowanie 50D
    jest szybszy,ma większe iso, brak FF przedłuża ogniskową w tele-jeśli komus zależy oczywiście
    pozatym nowy to nowy...
    Większe iso 50d....Pokaż coś extra na 6400? Bo na 3200 5d generuje całkiem znośny produkt. Przedłużanie ogniskowej - ważne wyłącznie przy przyrodzie i niektórych sportach. AF - tu lepsze jest 50d, ale do profesjonalnej obsługi foto, gdzie potrzebny jest speed focusa i skuteczność to takie 50d czyści buty jedynkom. Nowsza matryca - tu śmieję się do rozpuku...Matrycy piątki canon nie przebił jak dotąd. Ostatni argument o nowym, cóż z tym też nie chcę polemizować. Trzeba wziąć do ręki 5d i 50d i zobaczyć wyprodukowane obrazki, dla mnie wybór jest jasny - tylko FF.

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie

"himi" szkoda twoich nerwów, bo widzę że już Cię nosi

Sam myślałem o 50D, mam 5D i pomimo tych 3 lat różnicy między dwoma modelami po zobaczeniu obrazków z 5D można stwierdzić że zostały wypuszczone w tym samym momencie na rynek tylko cena inna.

Jak zobaczyłem co zrobiła moja 5 ze szkiełkiem 85mm, to normalnie "scenka opada" (nic nie reklamuję).

Poprzednio miałem 40D i mam porównanie co robi połączenie 40D+85mm i 5D+85mm, całkiem inna bajka!
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Trzeba zadać sobie najpierw pytanie jakie zdjęcia mają być robione używanym 5d a jakie 50d ?
    Generalnie zgadam się z himi dla zdjęć typu krajobraz , wnętrza, portret , inne raczej wolnych obiektów w tym macro i tu 50d nie ma szans jeżeli chodzi o jakoś obrazka na FF , do przyrody i szybkich obiektów wybrałbym 50d.

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    Zdecydowanie 50D
    pozatym nowy to nowy...
    A miałeś piątkę w rękach?
    Robiłeś nią zdjęcia?
    Może i staroć ale za to jaka...
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Domyślnie

Byle jaki aparat........ale z FF.
    EOS5D + EOS400D + EOS300D + C EF-S18-55/3.5-5.6 ;C EF28-80/3.5-5.6;C EF80-200/4.5-5.6 II;C EF70-200/4L:C EF24-105/4L IS;C EF85/1,8;C EF50/1,4 + EX580II-2szt + ST-E2 + inne dodatki

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta

Jak zobaczyłem co zrobiła moja 5 ze szkiełkiem 85mm, to normalnie "scenka opada" (nic nie reklamuję).

Poprzednio miałem 40D i mam porównanie co robi połączenie 40D+85mm i 5D+85mm, całkiem inna bajka!
    móglbys pokazac sample? bardzo mnie ciekawi ta magiczna róznica miedzy ff a cropem, zwlaszcza ze kiedys czytalem watek na tym forum o przewadze pelnej klatki i jak jeden z forumowiczow pokazal zdjecia to oprocz winiety roznice dla wielu byly slabo zauwazalne.
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów