Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 226

Wątek: Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    komórki niektóre też fajne zdjęcia robią : )))))

A ja mówię że lepsze FF w agonalnym stanie od nowego cropa, który ma 50 z przodu w daje niewiele więcej niż ten co miał 20 z przodu.
    Roznica miedzy 20D a 50D jest dla kazdego zauwazalna. I napewno nie polecil bym sterego apartu w niewiadomo jakim stanie. Nad nowa sztuka 5D oczywiscie warto sie zastanawiac, szczegolnie wtedy gdy glownym zajeciem jest robienie slubow.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

RomanS, czytałeś temat od początku? jesteś pierwszą osobą, która mówi o nowej 5mkI. To jest biały kruk więc raczej mówił używana 5d albo nowe 50d. Problem sprowadza się do wyboru crop vs FF. Migawka aż tak spadła? wymieniałeś ostatnio? bo jak ja pytałem w październiku to było ~900 do 5d. Poza tym aparat zajeżdzony to nie tylko migawka ale i syf w środku, częste zmiany obiektywów, które nie są bez wpływu na wiele różnych parametrów, problemy ze spustem, stykami itd. Nie jestem pesymistą tylko optymistą realistą

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    RomanS, czytałeś temat od początku? jesteś pierwszą osobą, która mówi o nowej 5mkI. To jest biały kruk więc raczej mówił używana 5d albo nowe 50d. Problem sprowadza się do wyboru crop vs FF. Migawka aż tak spadła? wymieniałeś ostatnio? bo jak ja pytałem w październiku to było ~900 do 5d. Poza tym aparat zajeżdzony to nie tylko migawka ale i syf w środku, częste zmiany obiektywów, które nie są bez wpływu na wiele różnych parametrów, problemy ze spustem, stykami itd. Nie jestem pesymistą tylko optymistą realistą
    Nie rozumiem uwag, jak widzisz w moim podpisie w omawianym temacie wybralem 50D. W glownej mierze dlatego ze nowy i dlatego ze ma regulacje AF.

Początki nałogu

Domyślnie

"W glownej mierze dlatego ze nowy i dlatego ze ma regulacje AF"

jestem pod wrażeniem i pozostanę pod nim przez jakiś czas : )

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

komórki niektóre też fajne zdjęcia robią : )))))

A ja mówię że lepsze FF w agonalnym stanie od nowego cropa, który ma 50 z przodu w daje niewiele więcej niż ten co miał 20 z przodu.

josif dla mnie komórki fajnych zdjęc nie robią nie wiem jak dla Ciebie. W każdym razie rynek na pewno jest taki że chętni będa na aparaty nowe i używane w zależności od portfela i sprzętu jaki chcemy kupić. Jeżeli ktoś nie ma pieniędzy na FF to napewno wybierze nowego crop czy to 40D czy 50D bo raczej nie przeskoczy finansów - w tym wypadku róznica spora. Jeżeli ktoś ma jeszcze mniej to kupuje XXXD bo nie ma kasy na XD - logiczne?

Co wiecej. Nawet używany 5D wiecej kosztuje niż 50D. Jezeli ktoś ma pieniądze na róznice i nie przeszkadza mu że uzywany i moze miec ryzynko ze się zepsuje (tak jak wczesniej ktos pisał matówka to nie wszystko) to jego wybor i nikt mu tego nie zabroni.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    "josif
    jestem pod wrażeniem i pozostanę pod nim przez jakiś czas : ) "

Czytalem i mowilem tylko ze wybralem 50D bo mi bardziej odpowiada.
    Z nowym egzemplazem starej 5D nie mial bym klopotu
    http://www.amazon.com/gp/offer-listi...2484844&sr=1-1
    a josif, no coz wrazenia ludzie maja rozne

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Jak widzę, w większości przypadków takie dyskusje sprowadzają się i tak do porównywania parametrów technicznych oraz udowadniania wyższości obrazowania FF nad APS-c . A dlaczego moi mili koledzy nie zastanawiacie się nad tym, że większość właścicieli lustrzanek to tylko zwykli amatorzy, którzy fotografowanie traktują jako zwykłe, wprawdzie drogie bardzo, ale hobby? Przecież taka puszka służy wtedy do focenia wszystkiego, zwykle na dworze, często na spacerze z dzieckiem, wyprawach na szlaki turystyczne ze znajomymi, znacznie rzadziej śluby czy inne imprezy...Nie każdemu chce się wtedy zabierać dość pokaźną puszkę FF, ponadto z niekoniecznie najsprawniejszym af-em. Może i ma piękne, "magiczne" obrazowanie ale czy będzie najlepszym wyborem do takich przyziemnych zadań? Też stałem przed wyborem, 50D czy 5D używka..akurat w tym czasie był wręcz "wysyp" używek wiec za niewiele wyzsza cenę i z przebiegiem do 10 tys klapnięć mogłem go mieć...Ale nie chciałem..Jednak czyszczenie matrycy,może to bardziej gadżet dla profi , ale coś tam działa, dodatkowo możliwość korygowania ff/bf co dla mnie ma znaczenie bo obiektywy nie będą zarabiały na siebie więc oprócz eL-ek ze stopki nie bedzie nic jasnego canona a co najwyżej jakaś sigma czy tamron, niezły lcd, crop też ma zalety w terenie...Po prostu taka puszka jest bardziej uniwersalna i myslę ze sprawi wiecej radości z użytkowania na codzień. Nie przeczę że ustępuje obrazem 5D ale...nie samym obrazkiem człowiek żyje .. To fotografowanie ma nam sprawiać radochę a nie pokazywanie FF-ki wszystkim naokoło.
    jedynka / EF 50-1,8mkI/ 24-105f4 L/Lowepro SlingShot 200AW
    ..inne później

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekb17 Zobacz posta
    A dlaczego moi mili koledzy nie zastanawiacie się nad tym, że większość właścicieli lustrzanek to tylko zwykli amatorzy, którzy fotografowanie traktują jako zwykłe, wprawdzie drogie bardzo, ale hobby?
    Często hobbystom bardziej zależy na zrobieniu dobrego zdjęcia niż zawodowcom.

Nie każdemu chce się wtedy zabierać dość pokaźną puszkę FF, ponadto z niekoniecznie najsprawniejszym af-em.
    50D ma takie same wymiary jak 5D A nienajlepszy AF to raczej przeszkadza zawodowcom niż amatorom.

Może i ma piękne, "magiczne" obrazowanie ale czy będzie najlepszym wyborem do takich przyziemnych zadań?
    Do przyziemnych zadań zdjęcia lepiej robić telefonem.

Po prostu taka puszka jest bardziej uniwersalna i myslę ze sprawi wiecej radości z użytkowania na codzień.
    FF jest bardziej uniwersalne i sprawia więcej radości

Coś już napisał Awatar wuqa
    Miasto
    Chelm

Domyślnie

"W glownej mierze dlatego ze nowy i dlatego ze ma regulacje AF"

jestem pod wrażeniem i pozostanę pod nim przez jakiś czas : )
    A pomijając szydercze komentarze na ten temat , to regulacja AF w 50D działa REWELACYJNIE. Dzięki tej funkcji, wielu użytkowników 50-tki uniknie wysyłania swoich sprzętów na Żytnią.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Się powtórze

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Temat był już wałkowany. Poczytaj tu:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=39977
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów