jesli jest popyt to o co chodzi z tym kryzysem ?
jesli jest popyt to o co chodzi z tym kryzysem ?
nie ma podaży = masz kasę ale nie masz czego za nią kupić. Jak za komuny. Był taki moment,że ceny były w dole. Kto miał ochotę zrobił skok 5d->1d, pojawiło się troche body w ten sposób i kto chciał to zrobił skok na FF i okopali się wszyscy na pozycjach. Może to też coś znaczy, że kto kupił 5d już o 50d nie myśli i jak kupił to nie sprzedaje. Ci co mieli bzika na 5dmkII kupili 2 i też jakiś czas temu sprzedali mkI. Teraz chyba wysyp mkI będzie jak ludzie będą mieli w normalnej cenie mkII (wróżka.pl).
Ktoś pisał ,jak pytałem czy kupić używane 5d,że kupił wiele szkieł używanych a z puszkami ma złe wspomnienia.
Poza tym piątek używają głównie zawodowcy, stąd przebiegi mogą być większe niż np. 400d
Każdy dobiera sprzęt do swoich możliwości. Jeżeli ktoś świadczy usługi fotograficzne (róznego typu) to w określony sprzęt inwestuje.
Ja mając do wyboru nowy 50D lub używkę 5D wybralem nowy - ja z definicji unikam używanego sprzętu bo róznie czasem z nim bywa. Gdybym mial wiecej wtedy pieniedzy to napewno wybral bym pełna klatke no ale jednak róznicy finansowej wtedy nie bylem wstanie przeskoczyć.
używam zamiennie 5D i 30D
czytam tę dyskusję
weź obie puszki w ręce i zrób po parę klatek
i dojdziesz do wniosku, że półmartwe 5D jest lepsze niż crop
ba
podjąłbym się nawet bronić tezy że 5D z padniętą migawką jest lepsze niż 50D (i co tam jeszcze CANON dla gadżeciarzy wymyśli) czy inne cropowe cóś.
Wszyscy wiemy ze crop jest inny niż ff i tu nie ma o czym mowić. Mowimy o roznicy finansowej pomiedzy sprzętem a dokłądniej czy w cenie nowego 50D kupić używaną 5D. Jeżeli ktoś ma sprawdozny sprzęt jaki bierze dlaczego nie. Pamietaj ze nie tylko migawka się psuje w takim sprzęcie.
Pozatym crop tez fajne zdjęcia robi![]()