jesli mozesz bierz zawsze pelna klatke. nigdy nie powiesz ze zly wybor. to inna bajka i tyle powiedzmy.
jesli mozesz bierz zawsze pelna klatke. nigdy nie powiesz ze zly wybor. to inna bajka i tyle powiedzmy.
Może poczekaj z pół roku wtedy nowa piątka potanieje.
dziekuje za wszystkie cenne uwagi, moze faktycznie nie warto sie pozbywac 30d, wczesniej mialem 20d i jest roznica na korzysc w 30d, moze warto dozbierac i kupic 5d mark II w usa - mam okazje byc w stanach w maju wiec pewnie do tego czasu ceny sie "unormuja" choc nie wiadomo jaki bedzie kurs USDteraz widze ze mozna kupic 5D Mark II za nieco ponad 8K PLN
co do szkla to myslalem o 17-40 L
pozdrawiam,
dario
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a jeszcze jedno pytanie.. czy nowa lampa 580EX II jest duzo lepsza od 580EX? czy jest sens ja tez zmieniac?
d.
Ostatnio edytowane przez dariog ; 18-01-2009 o 21:44 Powód: Automerged Doublepost
Fahrenheit - nie zniechęcaj człowieka, ja dam głowę, że byłby zadowolony ze zmiany 30d na piątkę. Wciąż uważam, że to pięknie obrazujący aparat z niedoskonałym AF, ale nie odstającym od 30d.
Ojjj z takimi sugestiami to mocno bym uważał...jak potanieje w stosunku do dzisiejszej ceny o jakieś 600 zł to będzie szok
A do samego wyboru - brałbym zdecydowanie 5-kę MK1. Fakt faktem że AF nie zachwyca ale do w miarę spokojnych nie szalonych zastosowań w zupełności wystarcza. A co do kupna z drugiej ręki to - gdybym musiał takową nabyć szukałbym zdecydowanie u kogoś zaufanego.
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 18-01-2009 o 22:09
Pucha i słoki
problem z dostaniem nie zużytego egzemplarza .
Na aukcjach jest raptem parę sztuk, i to pewnie z mega przebiegami choć by nie wiem co pisało w opisie.
Kiedyś oglądałem taką która miała mieć 20 000 klatek na kącie a wyglądała jak moja 20d z blisko czterokrotnie większym przebiegiem.
Zwróćcie uwagę że na aukcjach zdjęcia aparatu są robione tak żeby nie było widać zdartego lakieru na stopce lampy czy wybłyszczonej okleiny pod kciukiem.
5d - jakość nieporównywalna z żadną 40 czy tym bardziej 50tką (szumy, słaba w obrazowaniu, dobrą wg. mnie oczywiście dla niewymagających reporterów gazet).
Dostępność 5d - nie ma co panikować. Jak kupować to bardziej nowe niż używane z dużym przebiegiem.
A jeśli zdecydujesz się na używaną piątkę, to zwróć uwagę czy kurz na matrycy, lustrze.
Ostatnio edytowane przez GINN ; 18-01-2009 o 22:44
Oczywiście nikt nie wlezie do puszki (Żytnia za opłatą owszem) i nie sprawdzi ci przebiegu, ale to jak z autem. Są sposoby na weryfikację tez sprzedawcy. Często przebieg nie jest jedynym wymiernym sposobem oceny stanu puszki.
mi zrobili pomiar przebiegu bezpłatnie na 5d, co prawda bez drukowania ale zrobili. Jasne są fajne puszki, ale lepiej mieć szansę wyboru spośród kilku, a teraz to bardziej jest popyt niż podaż, a te lepsze rozchodzą się raczej poza allegro czy komisami
Temat był już wałkowany. Poczytaj tu:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=39977
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston