Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 226

Wątek: Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Witam,

mam dylemat, chce sie przesiasc z Canona 30D i nie wiem czy kupic nowy 50D czy moze przesiasc sie na 5D w poprzedniej wersji - sa mniej wiecej w porownywalnych przedzialach cenowych, foto glownie jako hobby mam obiektyw Canon 70-200 f/4 L i Tamrona 17-50 f2.8 (ktory nie pasuje do 5D ze wzgledu na pelna klatke).. prosze o jakies sensowne rady osob ktore uzywaly obu body

pozdrawiam serdecznie,
    dario

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Z tym przedziałem cenowym to mocno przesadziłeś.50D - 3300 a 5D myślę ze poniżej 4300-4500 ciężko znaleźć.Jeśli masz dołożyć to 5D jest lepszym wyborem.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Jestes pewny, ze 30D juz Ci nie wystarcza ? Pytanie, co hobbistycznie fotografujesz i co ma Ci dac nowy sprzet? To co masz ze sloikow, akurat do 50D wystarczy. Do 5D musialbys dozbierac na porządny szeroki kat. Inaczej bez podstawowego zakresu np. 17-40 kiepsko to widze. Moze lepiej kupic inny obiektyw, ktory pozwoli Ci zaczac robic inne ujecia?

Domyślnie

Ja bym celowal w 5d ,tamrona sprzedal i kupil jakies 17-40 ,chyba ,ze dla ciebie to bedzie na FF za szeroko. Ja 17-40 non stop z analogiem i jest to dla mnie podstawowe szklo.
    Jesli masz 100% sprawne 30D to pakowanie kasy w 50D nie wydaje sie najlepszym pomyslem.Choc pewnie na tym forum sa osoby ktore zmienialy po kolei 20D>30D>40D a teraz pewnie kupia 50D :PP i oni beda twierdzic ,ze warto...ja niestety ich nie rozumiem

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Do 5D musialbys dozbierac na porządny szeroki kat. Inaczej bez podstawowego zakresu np. 17-40 kiepsko to widze.
    Jeśli miałbym zostać tylko z 70-200, to wolałbym dalej robić zdjęcia 30D i mieć 17 * 1.6.
    Pytanie, czy potrzebowałby aż tak szeroko jak 17-40 na pełnej klatce? Może lepiej 24-70? Wiem, droższy, ale wydaje mi się bardziej uniwersalny na 5D.

Domyślnie

bardziej uniwersalny na bank,ale nie kazdy potrzebuje uniwersalnego sprzetu

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Jeśli miałbym zostać tylko z 70-200, to wolałbym dalej robić zdjęcia 30D i mieć 17 * 1.6.
    Pytanie, czy potrzebowałby aż tak szeroko jak 17-40 na pełnej klatce? Może lepiej 24-70? Wiem, droższy, ale wydaje mi się bardziej uniwersalny na 5D.
    I przede wszystkim jaśniejszy!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ja zmieniam body jak tylko wychodzi następne ze względu na przebiegi migawki !
    Cioram te moje puszki strasznie i nie chce mi się wymieniać migawki i dlatego pomyśl czy nie kupisz przypadkiem takiej przechodzonej piątki ?
    A nawiasem mówiąc jak nieraz przeglądam stare zdjęcia to nie widzę specjalnie różnic w jakości zdjęć w modelach od 20d w górę. Więc pewnie i w pięćdziesiątce rewolucji nie będzie. Tak że raczej jak masz parcie na zakupy to kup sobie jakieś szkło.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 18-01-2009 o 20:37 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

nic bym nie ruszal i czekal na 60d z filmami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    nic bym nie ruszal i czekal na 60d z filmami
    no to bedzie wypas nad wypasy

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

ja bym 5d nie polecal. Tego aparatu nie ma juz na rynku. Tzn są pojedyńcze sztuki, ale musisz mieć farta żeby coś dobrego kupić (nie zajechanego). Na moją puszkę mam 2 kupców wśród znajomych bo wiedzą,że jest okej i wolę ją komuś oddać niech ma zabawę niż do obcych puścić. A to co się od czasu pojawia to jakieś 30-50tys klatek a ile ma naprawde nikt nie wie. Ja bym brał nowe 50d bo teraz z 5d za duża loteria. Z 2-3 miesiące się spóźniłeś

Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów