Strona 20 z 23 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 226

Wątek: Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Coś już napisał

Domyślnie

Canon 50D to dużo nowsza konstrukcja, przy identycznych formatach zdjęć z całej klatki np 40 x 60 cm mniej szumi (sprawdzone),pozostałe parametry jak rozpietość tonalna nasycenie kolorów podobne, no i rewelacyjny wyświetlacz, skuteczna regulacja obiektywów (bardzo ważna sprawa) i wiele innych, warto dołożyć te 100 funtów a nie cofać się wstecz, lub poczekać na nowy pełnoklatkowy następce 5D z lepszym autofokusem

Zablokowany

Domyślnie

Ten wątek nie ma sensu. Nikt nikogo nie przekona.

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ten wątek nie ma sensu. Nikt nikogo nie przekona.
    Jak to napisałem kilka stron wcześniej, to odpisałeś mi, że to wątek do dywagacji i nie znajdzie na pewno zakończenia i nie rozumiesz dlaczego ja doszedłem do takich wniosków.

Zablokowany

Domyślnie

Zwracam honor

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

No to i ja domieszam swoje do tematu.
    Mam teorię że światło przechodzi PRZEZ SZKŁO a potem to może być czarne pudełko z filmem np.
    I zawsze inwestowałem w "szklarnię" - najstarsze moje szklo było pełnoletnie.
    Korpusy - zmienialem jak tylko sie pokazało coś nowego.
    Do czasu "5".
    Nikt chyba nie zakwestionuje że TO BYŁA REWOLUCJA. I wystarczy popatrzec na ceny staruszki by zobaczyć że niewiele się zmieniło.
    Dlaczego? Ano - jak mówią tu wszyscy: wziąśc do ręki to i tamto i popstrykać.Tylko - na litośc boską! - nie oglądać od razu! To że postęp w porównywanych aparatach najwięcej dotyczy LCD to wiadomo ale zapomina się o tym na miejscu.Oglądać w domu!
    Najlepiej (jak ktoś tu napisał) na dobrym i skalibrowanym monitorze.
    50 to nowy aparat - fajny - nie powiem."Piątka" to stary i ŚWIETNY aparat.
    Ani ten legendarny "kiepski" AF; ani te "niepraktyczne" i "potężnie szumiące" ISO ani co tam komu jeszcze nie przeszkadza nie zastąpią bezdechu po zapięciu 16 czy (jak się uda) 14....
    Nic nie zastąpi obrazowania 5D ani FF - ani ekraniki ani "czaderskie błyskadełko" na górze ani "cudny AF" umożliwiający walenie seriami jak kałach - muzułmańskim terrorystom.
    Ciekaw jestem jak będzie za rok z relacją: 50 vs 5 przy odsprzedaży...
    Zabawić się w proroka?

Ps. W wątku przewinął się przykład zdjęć z Parady Sw.Patryka. Abstrahując od talentu: co głównie widać w tym co sie podoba jak nie legendarne szkło?...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    No to i ja domieszam swoje do tematu.
    Mam teorię że światło przechodzi PRZEZ SZKŁO a potem to może być czarne pudełko z filmem np.
    bzdury

akurat do robienia zdjec SZKLO nie jest niezbedne
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

emil.cieslak
    Guest

Domyślnie

w zasadzie to nie wiem, ja sam mam 40d, zadowolony jestem, poza tym nie wydoiłem jej jeszcze do końca, więc podejrzewam że zanim kupie coś nowego to potrwa, poza tym kupłem ja dopiero rok temu, po sprzedaniu 400d..., ale słyszałem ze 5d jest troszke dziwny jesli chodzi o oferowane mozliwości...nie jestem pewien

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    bzdury

akurat do robienia zdjec SZKLO nie jest niezbedne
    Mniej więcej masz rację: jeśli chodzi o np z d e j m o w a n i e majtek - SZKŁO nie jest potrzebne.W fotografii - poza otworkową - wydaje się być niezbędne...
    A w kwestii formalnej: nie pisałem "do robienia zdjęć" :-))))
    Faaaajnie się gada: "piątka" górą!!!!

Znów dostanę PM od V...? ale jak trudno się czasem powstrzymać :-))))))

Ale żeby nie było że jestem całkiem poza tematem: kolega napisał że podoba mu sie 40D - ja uważam że to znakomite! Bo tylko radośc z posiadanego sprzętu pozwala się skupić na tym po co sie go nabyło! Inaczej: ciągłe szukanie potwierdzenia po różnych forumach (wyłączając CB) malkontenckich tez że: mogłoby być lepiej
    ZAWSZE MOŻE!
    ...w tym: "lepiej nie mówić"
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 28-03-2009 o 16:30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Ps. W wątku przewinął się przykład zdjęć z Parady Sw.Patryka. Abstrahując od talentu: co głównie widać w tym co sie podoba jak nie legendarne szkło?...
    OK, czyli kolejny dowód na to, że inwestycja w solidną szklarnię bardziej się opłaca niż wymiana body co 6 miesięcy, bo zmienił się numerek, aha i jest lepszy wyświetlacz no i (rzecz absolutnie fotografowi niezbędna) wspaniałe filmy HD!
    Zwracam Ci tylko niesmiało uwagę że informatique miał podpięte NIE MNIEJ LEGENDARNE szkła (bo on ma wszystko... ). I jakoś w jego zdjęciach nic z tej legendy nie widać...
    Zastanawiam się kiedy Canon, czy Nikon czy inny Panasonic zaczną sprzedawać w sklepach foto takie małe pudełeczka z napisem: "TALENT".
    To może być dużo lepsza inwestycja niż najlepsze body bo w przypadku Anetki i informatique talent kompensuje około 5000 euro różnicy w wartości sprzętu...
    Źle mnie nie zrozumcie - ja kocham nowe elektroniczne zabawki, jestem obstawiony elektroniką jak jakiś cholerny cyborg, naprawdę jestem wielkim entuzjastą gadżetów wszelkiego rodzaju (byle na prąd). I uwielbiam dyskusje o sprzęcie (najlepiej poparte przykładami w postaci zdjęć).
    Ale najważniejsze jest nie to, co podnosimy do oka, ale DLACZEGO to podnosimy...
    Pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dobra, dość ględzenia i moralizowania.
    Widzę tu dwóch niezdecydowanych Canonierów z UK... No Panowie, wybaczcie ale Wam to się akurat dziwię. Jeśli macie stałe źródło dochodów, to po prostu weźcie z WarehouseExpress 5DMarkII na raty!
    Wpłaca się 200 funciaków i dalej raty powiedzmy po stówaku miesięcznie (szczegóły na stronie internetowej) - nawet nie poczujecie, a o dylematach z doborem sprzetu zapomnicie na długo! Po co się rozdrabniać ze starymi modelami, skoro można raz a konkretnie? Do tego jakieś zacne szkiełka i koniec pieśni partyzanckiej!
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 28-03-2009 o 20:38 Powód: Automerged Doublepost
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czuko Zobacz posta
    rowniez jestem ciekawy, to co znalezlem:
    canona 40d mozesz znalesc :
    http://www.warehouseexpress.com/
    (low stock) 588.99

canon 50d : http://www.simplyelectronics.net/
    (in stock) £769.89 ->najtaniej jaki znalazlem

->mysle ze trzeba zadzwonic i sie dowiedziec w obydwu przypadkach

pozdr
    tutaj popatrzcie: