Strona 11 z 23 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 226

Wątek: Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Coś już napisał

Domyślnie

ja miałem podobną rozterkę 5d czy 50d - już mnie wkurzał niecelny autofokus w 350d bo z matrycy przy odpowiedniej obróbce mogłem dużo wyciagnąć -i chciałem wymienić body tym bardziej że już uzbierało się parę elek długo się zastanawiałem wertowałem fora internetowe i cóż z tego wszystkiego wynikało że 5d w średniej klasie sprzętu jest aparatem bezkonkurencyjnym pod każdym względem, że autofokus ma całkiem dobry itp itp...więc kupiłem nowego 5d, i totalna załamka autofocus tak samo celny jak w moim starym 350d czyli celny jak stara zdezelowana strzelba , podczas pracy szczególnie w ciemniejszych pomieszczeniach,co któreś zdjęcie nieostre i jeszcze na dodatek w dwóch obiektywach front focus, potestowałem ,zrobiłem może z tysiąc zdjęć i....postanowiłem pozbyć się tego cacka ,ale wcześniej kupiłem 50d ( nie miałem okazji żeby przed zakupem wypróbować sprzęt) i cóż się okazało 2 stałki i jeden zoom "L" znaczny front focus - wyregulowałem (mikroadjust) że teraz wszystkie obiektywy trafiają w punkt ze snajperską dokładnością matryca całkiem znośna do 1600 iso -minimalnie lepsza jest ta z 5d ,przeskalowany sRAW 7mpix idealny ...no i autofocus w końcu bardzo celny, jestem zadowolony z wymiany, chciałem zaznaczyć że "wychowałem się na analogu" i nad każdym zdjęciem sie zastanawiałem ,tym bardziej dla mnie jest porażką kiepski autofokus..
    Ostatnio edytowane przez margo7355 ; 12-03-2009 o 16:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margo7355 Zobacz posta
    obiektywy trafiają w punkt ze snajperską dokładnością matryca całkiem znośna do 1600 iso -minimalnie lepsza od tej z 5d ,przeskalowany sRAW 7mpix idealny ...no i autofocus w końcu bardzo celny, jestem zadowolony z wymiany, chciałem zaznaczyć że "wychowałem się na analogu" i nad każdym zdjęciem sie zastanawiałem ,tym bardziej dla mnie jest porażką kiepski autofokus..
    A czy mógłyś się odnieśc do tego problemu
    http://canon-board.info/showthread.php?t=44594
    czy w cieniach naprawde występują takie dziwne szumy?
    jak to wyglada u ciebie?
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margo7355 Zobacz posta
    przeskalowany sRAW 7mpix idealny .
    Czyli rozumie ze na twoim 50D uzywasz sRAW bo idealny. A jak się ma do tego RAW w twoim wypadku? czy zaobserowales duza roznice pomiedzy SRAW a RAW?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

A ja byłem najspokojniejszy w moim wyborze. Robię sport i 5D odpadł w przebiegach. 3 kl/s już przerabiałem przy okazji 400D. Co do AF się nie wypowiem bo nie miałem w ręce, ale opinia jest taka że do sportu się nie nada.

Dla mnie teraz liczy się już jedynie 1D Mark III (lub następca). Więc głowa spokojna bo nie zanosi się bym miał wolne 15 tys. zł.

Natomiast faktycznie, decydowana większość posiadaczy 5D ma do czego porównywać bo wcześniej mieli cropy. 5D to nie aparat który kupuje amator by uczyć się fotografowania, to wyższy stopień wtajemniczenia...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    ... 5D to nie aparat który kupuje amator by uczyć się fotografowania...
    Joey Lawrence w jednym z wywiadów powiedział, że swoją przygodę z fotografią zaczynał z amatorskim sprzętem po czym wymienił między innymi 5d :razz:
    Ostatnio edytowane przez DominikD ; 12-03-2009 o 20:08

Zablokowany

Domyślnie

To zbyt długo nie trwa jego ,,przygoda''...

Domyślnie

Myślę, że to zależy od zbyt wielu czynników aby istniała jedna, uniwersalna odpowiedź. Na pewno zdjęcia z 5D imponują, tylko jak trafić na "pewny" egzemplarz w dobrym stanie? Poza tym niektórzy wolą wygodę odkurzacza, który jest dopiero w MkII.
    Ja myślałem o używanym 5D i trafiłem na takie ogłoszenie (z Irlandii): "matryca uszkodzona podczas czyszczenia w PROFESJONALNYM serwisie". Tutaj niestety są tacy fachowcy, nawet młotka do naprawy bym im nie oddał, bo popsują! Jeśli więc komuś się nie uśmiecha samodzielne czyszczenie matrycy to ma dylemat...
    50D tez można zrobić ładne zdjęcia, śmiem twierdzić, że więcej w tym względzie zależy od fotografa, niż od aparatu a na pewno nie od body!
    Moja rada: kup lepsze szkła i nowy 40D (dostępny bez problemu za grosze) - różnica w obrazku żadna (zdaniem niektórych obrazek nawet lepszy), tylko brak microadjustmentu ale to można sobie ustawić w serwisie.
    Ja sam długo się nie mogłem zdecydować: 5D czy 50D więc wybór padł na MarkaII.
    To droższa opcja, ale też warta rozpatrzenia, choć amatorowi trudno przełknąć taki wydatek. Jeśli jednak poczytasz sobie, jakie zabawki mają klienci w UK, publikujący w Amateur Photographer to MarkII jawi się jako taniutka wręcz opcja.
    Pozdrawiam!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

wojtek20
    Guest

Domyślnie

Mam podobną sytuację :
    Posiadam 30d + 17-50 2.8 +70-200 4 L USM
    Od pewnego czasu zastanawiam się intensywnie nad wymianą na coś co bardziej sprosta moim oczekiwaniom.
    Robie dużo fotek lotniczych, w tym wydruki na solvencie w formacie 100x70 cm :-D To właśnie główny powód dla którego zastanawiam się nad większą rozdzielczością w innym wypadku wstrzymałbym się.

Do głowy przychodzi mi wymiana 30d na 5d I / 50d.

Za i przeciw po przeanalizowaniu tematu jest mnóstwo w moim przypadku..
    anyway zastanawia mnie który aparat lepiej poradzi sobie z fotkami w formacie 100x70cm

Nie wiem czy to słuszne ale tak myślę :
    Crop w lotniczych ujeciach może byc plusem-większa ogniskowa. Przykładowo mam
    50d +70-200 -tj. 320mm max
    5d +70-200 -tj 200mm max
    teraz pytanie: jeżeli zdjecie z FF wezme skadruje do tego co wyjdzie z APS-C co wyjdzie lepiej jakościowo ?

Nie interesują mnie te wszystkie wodotryski w aparacie, co nie oznacza ze np. LV, odkurzacz, w pewnych sytuacjach są pomocne.. Szybkość działania może tez być plusem w fot. lotniczej- to właściwie rzecz ktorej najbardziej obawiam się w relacji 5d 50d - co gorsze 5d jest niby wolniejsze od 30d.

Swoje 70-200 f4 planuje wymienic na 70-200 f2.8 i dokupic EX 2.0 dzięki czemu będę miał dużą ogniskową z ex -400mm i jasny obiektyw - bez, moim zdaniem to lepszy wybór niż 100-400. Która puszka lepiej poradzi sobie z takim połączeniem ?

Dodam że nie tylko pstrykam samoloty(nie jestem spoterem), coraz bardziej wciągają mnie porterty, reportaż, lubie szerokie kąty.

Zależy mi jednak przedewszystkim na jakości :-D
    Chciałbym rzeczywiscie poczuć że to coś innego, tak jak było kiedy wymieniłem G5 na KM 7D to było coś!!
    Teraz myślę że dorosłem do FF, ale mam nadal wątpliwości co się lepiej sprawdzi w stosunku do tego czego oczekuje...

Jak myślicie ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

w Twoim przypadku lepszy bedzie 50D, jednak wiecej Mpix i crop, ktory bedzie bardzo pomocny no i AF znacznie lepszy, nie ma co sie zastanawiac nawet
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dla mnie osobiscie nie bylo dyskusji. cropowa dziurke juz mam, dziekuje,
    a do zdjec to wole miec celownik.
    poza tym nie bardzo widze zasadnosc zakupu 50D zamiast duzo tanszego
    40D. 15 gownianych megapikseli czy 6fps-ow mnie nie podnieca

realna opinia: 5D wymiata. a jak ktos placze, ze tym sie nie da zdjec
    robic, to albo wybral niewlasciwy aparat do swoich potrzeb, albo
    problemem w jego przypadku nie jest aparat (najczesciej)...
    www albo tez flickr

Strona 11 z 23 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów