Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Pełny zwis systemu po uruchomieniu Lightroom 2.2

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Pełny zwis systemu po uruchomieniu Lightroom 2.2

Witam Sznowne Koleżeństwo - "przed ostatnią deskę ratunku" - ostatnią będzie format dysku.
    Jako że "szukajka" nie odpowiedziała - ośmielam się założyć wątek. Desperacja taka mię naszła.
    Ale "ad rem" - po "kliknięciu" na ikonę "Adobe Photoshop Lightroom 2.2" - program zaczyna się uruchamiać - pokazuje się okno tytułowe i "pod spodem" zarysy okien workspace'u. I tyle. Teraz nastepuje pełny totalny "zwis" systemu. Nawet sakramentalne "ctrl+alt+del" nie działa.

Dotychczas działało wszystko normalnie. Dodam że nie były instalowane żadne nowe programy.
    System stoi na maszynie 4-ro rdzeniowej, 3,4 GHz 2 GB ram

Za ewentualne porady bedę wdzięczny niezmiernie, bo już zgłupiałem całkowicie.

Domyślnie

przed formatem proponuję zgranie backupu bazy programu , czyli plików:
    Lightroom Catalog.lrcat
    Lightroom Catalog Previews.lrdata
    następnie wywal lightrooma i zainstaluj go ponownie, jeśli będize działał przywróć pliki biblioteki i bierz się*do roboty;-)
    .

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    przed formatem proponuję zgranie backupu bazy programu , czyli plików:
    Lightroom Catalog.lrcat
    Lightroom Catalog Previews.lrdata
    następnie wywal lightrooma i zainstaluj go ponownie
    Baaaaardzo śmieszne - baaaardzo :P - witaj. Dzieki za poradę. Dokładnie tak to robiłem i pupa. Nie działa niestety. Instalowałem i od.... kilka razy z ręcznym czyszczeniem rejestru. Po upgrade do 2.2 robi się to samo. Niema znaczena czy pozostawiam "catalog default" czy zapodaję mu ręcznie. Wisi z napisami na ramkach "Catalog 3". Niemniej dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar Novaro

Domyślnie

Mi też tutaj nikt nie był w stanie pomóc więc nie licz na to specjalnie

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Novaro Zobacz posta
    Mi też tutaj nikt nie był w stanie pomóc więc nie licz na to specjalnie
    Cóż - różnie bywa. W tym przypadku tak jak mówisz. Są święci i świętsi. Ale to w sumie problem czysto software'owy jest i nie wymagajmy zbyt wiele:rolleyes:. Już na szczęście rozwiazałem go sam. Moderator niech z łaski swojej wątek usunie lub zostawi dla potomnych, bo być może komuś też się tak przytrafi.

Otóż Lightroom "pogryzł się" z firewall'em "PC Tools Firewall Plus" firmy "PC Tools Research Pty Ltd". Wyłączenie firewall'a powoduje natychmiastowe normalne działanie Lightroom'a. Piszę nie o opcji "Wyłącz Firewall" tylko o całkowitym wyłączeniu programu.

Pozdrawiam.

Domyślnie

dlatego takie problemy warto rozwiązywać samodzielnie ,przecież nikt nie wie co i kiedy wgrywałeś, a przyczyn może być multum , nie można tego określić w jednej poradzie, bo nie ma cudownego lekarstwa!
    ważne jest by mieć backup w takich sytuacjach i to warto zapamiętać.
    .

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A w jakimś giercowaniu komputer Ci się nie zawiesza? Lightroom zdaje się miał wykorzystywać kartę graficzną intensywniej niż tylko jako bufor ramki. Zaktualizowalbym sterowniki od karty graficznej na samym początku.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Memoriz Zobacz posta
    dlatego takie problemy warto rozwiązywać samodzielnie ,przecież nikt nie wie co i kiedy wgrywałeś, a przyczyn może być multum , nie można tego określić w jednej poradzie, bo nie ma cudownego lekarstwa!
    ważne jest by mieć backup w takich sytuacjach i to warto zapamiętać.
    W pierwszym poście pisałem że nic nie było doinstalowywane. Sie coś firewallowi pewnie "zupgradeowało" i się krzaczy.

Ale dzięki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    A w jakimś giercowaniu komputer Ci się nie zawiesza? Lightroom zdaje się miał wykorzystywać kartę graficzną intensywniej niż tylko jako bufor ramki. Zaktualizowalbym sterowniki od karty graficznej na samym początku.
    Dzięki za sugestię. Drivery są ok. Radek 2600 i działa bez zarzutu - niestety to ten opisywany przezemnie firewall. Po odinstalowaniu tegoż jest wszystko ok.
    Dzięki za podpowiedzi i dobre chęci.
    Ostatnio edytowane przez troll ; 19-01-2009 o 00:56 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez troll Zobacz posta
    Sie coś firewallowi pewnie "zupgradeowało" i się krzaczy
    Bardzo możliwe. Albo Lighroomowi zachciało się gadać z jakimś hostem w sieci. W dzisiejszych czasach połowa aplikacji ma zwyczaj macania przeróżnych serwerów w Internecie. A firewall nic a nic nie sygnalizował aktywniści Lighrooma?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    A firewall nic a nic nie sygnalizował aktywniści Lighrooma?
    Nie żadnej aktywności - wykonałem opcje "nie zezwalaj" i "zezwalaj na pełną łączność" i cały czas tak samo. Ale to już mniejszy problem niż "hang". :-D

System - w chwili wolnego czasu - idzie do "zaorania". W końcu po ponad roku mu sie należy :-D

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów