Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: O co chodzi z tymi kropkam?

pandros
    Guest

Domyślnie O co chodzi z tymi kropkam?

witam!!!

Robilem wczoraj w nocy pierwszy raz zdjecie ze staywu, z dlugim czasem naswietlania - 30 s i na zdjeciu widoczne sa kropeczki w trzech kolorach (czerwone, niebieskie i biale) rozrzucone tu i tam. Aparat to Canon 20 D a obiektyw Tamron 17-50. Jaka jest przyczyna tych kropek, czy moze byc to zwiazane z zanieczyszczona matryca????

Oto link do zdjęć:
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...1c6cb9a2c.html

pandros
    Guest

Domyślnie

Dzieki rozumiem w czym tkwi problem.
    A teraz jak się to przekłada na jakość zdjęć, czy mam powód do zastanawiania się nad zmianą aparatu???

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pandros Zobacz posta
    A teraz jak się to przekłada na jakość zdjęć,
    Hmm.. a mógłbys sprecyzować? Bo na jakość zdjęć przekłada się tak, jak widac to na załączonym obrazku W zasadzie to dość sporo tych hot pixeli, ja narazie nie mam żadnych, ale sprzęt tez jest nowy. Czy wymieniac aparat? Wiekszośc nowych luster posiada funkcje "mapowania hot pixeli" nie wiem jak to jest w 30D, ale powinieneś znaleźć coś o tym w instrukcji:wink: Wg teorii powinno pomóc, w praktyce nie sprawdzałem, ale tak jak koledzy z tamtego watku pisali; żeby sie nie martwić jesli tego nie widać przy normalnym przeglądaniu zdjęć i standardowych rozmiarach odbitek.

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów