Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 130

Wątek: Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Może odpowiem zamiast Mellana bo tez wczoraj bawiłem się tym trybem. Lampa 580EXII na manualu na 1/16, wyzwalała dwie studyjne Elfo chyba 500 ws poprzez wbudowane fotocele. Działało to bez zarzutu. W sobotę zobacze sobie jak działa z moimi Powerluxami VC400.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki, Paweł, dokładnie jak mówisz.
    Ja tylko dodam Selenie, że palnik flasha skierowany był ku górze i nie zauważyłem jego widocznego udziału w oświetleniu sceny. Zewnętrzne fotocele być może pomogłyby przy mniej korzystnych ustawieniach lamp studyjnych lub do zmniejszenia mocy flasha wyzwalającego.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pozwole sobie dodać zdjęcie poglądowe z wczorajszego testu:

f 2,8, 1/6400 55 mm z 17-55.
    Rozmycie tła z jakim nie miałem nigdy do czynienia używając lamp studyjnych.

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A ja cały czas jestem po mocnym wrażeniem, że to faktycznie działa !
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Do cierpliwych (upartych ;-)) świat należy
    Pawel_G, Mellan po Waszych postach jeszcze raz przetestowałam sprzęt i znalazłam rozwiązanie - jak zawsze słabym punktem okazał się człowiek, czyli ja, a nie sprzęt.

Niniejszym odszczekuję - najprostsze (najtańsze) lampy też tak będą działać.

Rozwiązanie problemu jest proste, wręcz banalne.
    Palnik miałam ustawiony w sufit i moc ustawioną na 1/128 (zasugerowałam się poradnikiem lub wcześniejszymi postami) i to było za mało. W zależności od odległości między lampami dopiero moc 1/64 lub 1/32 wyzwalała lampę studyjną.

Zyskałam przy tych eksperymentach dodatkową wiedzę. Ta sama lampa wyzwolona radiem synchronizuje na 1/200, natomiast kablem na 1/250. Z czego to wynika nawet nie będę dociekać ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    ...
    Palnik miałam ustawiony w sufit i moc ustawioną na 1/128 (zasugerowałam się poradnikiem lub wcześniejszymi postami) i to było za mało. W zależności od odległości między lampami dopiero moc 1/64 lub 1/32 wyzwalała lampę studyjną.
    ...
    Ja zacząłem od 1/32 (w sumie nie czytałem, tylko sprawdzałem zasłyszane od Alde'go) i wyszło loteryjnie, dlatego 1/16. I się sprawdza.
    Wychodzi na to, że pora zakosztować nieco wolności w studio :-D
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Oooo, temat ktory ostatnio probowalismy zglebic dlaczego tak sie dzieje Mam pewien patent ktory moglby pokazac opoznienia itp. Tylko ze potrzebna jest osoba obeznana troche ze sprzetem audio: moze byc laptop i mikrofon do skype :P

Patent polegal by na tym, zeby ustawic mikrofon blisko lampy studyjnej i stanac z aparatem blisko tego mikrofonu - wlaczyc nagrywanie - i nagrac dzwiek migawki i lampy studyjnej, wyzwalanej w HSS. A pozniej sprobowac zrobic to samo z chinczyka. Jestem ciekaw czy roznica w czasach byla by do zarejestrowania dzwiekiem. Migawka i lampa sa na tyle glosne ze spokojnie dalo by sie to nagrac Taka proba mogla by pomoc przy zrozumieniu dlaczego z fotoceli to dziala, a z chinczyka nie

konradzalewski
    Guest

Domyślnie

Przykleję się do wątku czasu synchronizacji i zapytam czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem..
    chińskie lampy Powerlux 300, ciemny pokój wyłączone piloty- robię kilka zdjęć na różnych czasach synchronizacji (1/40, 1/60, 1/125, 1/160) i zauważam że klatki są inaczej naświetlone, tendencja: im dłuższy czas tym zdjęcie jaśniejsze.
    Teoretycznie powinny być identyczne, wpływ światła zastanego żaden-ciemno że nie widzę ręki, ISO 100 F/11.
    Rozrzut mocy błysków też raczej odpada bo na jakież 20 klatek wyraźnie widać związek z czasem naświetlania, podczas gdy np. 10 zdjęć na tym samym czasie i przy tej samej mocy błysku różnice są praktycznie pomijalne, podczas gdy porównując fotkę przy 1/40 z ta przy 1/125 na histogramie widać ok 0,5 EV różnicy.
    Sprawdzałem na 2 korpusach 5D i 40D tak samo.

Czy to jakaś bezwładność palnika (zbyt wolno gaśnie????)?
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradzalewski Zobacz posta
    Czy to jakaś bezwładność palnika (zbyt wolno gaśnie????)?
    Pozdrawiam
    dokladnie tak, zreszta oprocz tego mniejszego naswietlenia powinienes tez widziec na zdjeciach delikatny grandient,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

konradzalewski
    Guest

Domyślnie

A czy w sprzęcie studyjnym z "normalnej" półki też tak się dzieje?, miałem do czynienia z lampami Hensel i tego nie zauważyłem (ale też się nie doszukiwałem takich zagwózdek)

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów