Nagroda nobla dla kogoś kto opracuje(skopiuje układ elektroniczny) opóźniający/przyspieszający sygnał synchronizujący tak jak to robi lampa z HSS przez foto celę ...
do tej pory żeby uzyskać na swoim 5d (1/200) wyższe czasy synchronizacji wyłączałem lampy modelujące robiąc co tu dużo mówiąc w ciemno na długich czasach migawki 1/4sec., pozwalając jedynie światłu lampy na zamrożenie szybkiego ruch, np zapalniczki wpadającej do wody, teraz mogę spokojnie zamarzać super szybki ruch, z użyciem swoich lamp studyjnych (Paterson 600Ws) przy czasach 1/8000... - normalnie bomba, moim zdanie to wszystko pachnie mi teorią spisku ... tak jakby, do robienia tego typu zdjęć niezbędny był Hasselblad bądź Mamiya ...
tymczasem kilka fotek mojego kuchennego kranu przy czasach 1/8000 naświetlonych lampą 600Ws wyzwalaną przez foto celę za pomocą 580EX...:
ISO 200, f8, 1/8000 sec.
do tej pory borykałem się z tym problem, będąc do tego stopnia zdesperowany że zastanawiałem się nawet nad wypożyczeniem Hasselblad, w celu zamrożenia ruchu gimnastyków podczas ewolucji (foto1, foto2) teraz to zadanie wydaje się banalne przy użyciu wyzwalania lampą w trybie HSS. Nurtuje mnie tylko następujący problem :
czy gdy wystartuję jedna lampę z foto celi, a pozostałe będą podpięte do niej kablem lub przez transmiter radio - czy też uda mi się uzyskać taki szybki czas migawki?
pozdrawiam