Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
mas więcej minusów niż plusów. Wymieniałem je w postach wyżej. Te minusy to nie drobne detale, ale jedne z najistotniejszych spraw w studiu.
To jest ciekawostka, która sie da wykorzystać w specyficznych zastosowaniach, należy znać jej ograniczenia i nie używać jako podstawowego trybu pracy w studiu.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
A czy ktoś tu pisał że będzie teraz wszystkie zdjęcia w studio wykonywał z czasem 1/8000s i fotocelami?
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym co robi, to z pewnością jest w stanie zadecydować kiedy (jak napisał Van) lecieć do sklepu po jakieś cudo mające możliwość synchronizacji dla tak krótkiego czasu, a kiedy wykorzystać dość prosty trik. Jak fotografik nie ma doświadczenia i będzie źle wykorzystywał taką ciekawostkę, to się możemy tylko cieszyć, bo będzie to kolejny czynnik decydujący o tym że nasze zdjęcia są lepsze, a jego gorsze.
nie tylko studyjne, trik też działa z sb24, sb25, sb26 odpalonymi na pełną moc wyzwalanymi z fotoceli.body musi pracowac w trybie HSS by to zadziałało (by było zgranie błysku z początkiem otwarcia migawki), lampy oczywiście studyjne.
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 22-01-2009 o 20:52
Połowa z wypowiadających się tutaj magików zupełnie nie ma pojęcia o tym jak działa migawka. Czas x to najkrótszy czas przy którym migawka jest w pełni otwarta do naświetlania matrycy. Przy czasach krótszych matryca jest naświetlana szczeliną złożoną z dwóch lamelek migawki. Im czas naświetlania krótszy tym szczelina węższa. Skoro lampa da błysk o czasie 1/30000s to będzie to tylko ułamek czasu 1/8000s, więc błysk odpali się i naświetli tylko kawałek w szczelinie pomiędzy lamelkami migawki. Przy czasach krótszych niż czas x migawka nie otwiera się w całości więc nie ma możliwości, by cała matryca mogła zostać naświetlona przez tak krótki błysk.
Migawka wygląda tak:
- tak wydląda szczelina w zależności od czasu naświetlania. W obu przypadkach czas jest krótszy od czasu x.
Ostatnio edytowane przez mi_b ; 22-01-2009 o 22:30
błysk lampki nikon sb-24 ustawionej na pełną moc trwa wg producenta 1/1000s (podaje ten przykład, bo akurat instrukcję do tej lampy posiadam), lampy 'studyjne' mają znacznie dłuższy błysk. 1/1000s to znacznie więcej niż czas np 1/8000s. Dlatego ten trik działa wielu magikom, i całe klatki im się naświetlają. Magicy nie wypisują z rękawa wydumanych czasów trwania błysku.
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 22-01-2009 o 22:59
robrg85
czy może masz jakąś lampe z własną automatyką (tzw tyrystorówke) i troszkę czasu aby ją załączyć przez fotocelę? Ja nie mam cyfry i nawet czsu 1/8000s w swoim aparacie ,więc trochę cięzko będzie mi na szybko sprawdzić ,jak się zachowa taka kombinacja przy błysku dużo krótszymn niż 1/1000s.
mi_b
podaj linki ktore działają
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
Sprawdziłem i ja , zestaw :
- Lampy Sun-box
- lampka Metz 58
- canon 5D
Działa. Rewelka.
C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....
Radek "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl
Nie podważam tutaj zdania, że synchro z studyjnymi nie działa na 1/8000s, bo sam sprawdziłem na elfo w pracy i działa.
Nie wiem jak, nie rozumiem dlaczego działa tylko gdy lampy są wyzwalane fotoceli a na kablu już nie ale działa. Uważam, że sprawa synchronizacji stucyjnych lamp z czasem krótszym od x-sync jest fantastyczna i to nie podlega dyskusji.
Krytykuję tylko osoby, które nie mają pojęcia jak wygląda i działa migawka, co to jest czas x-sync i jak migawka zachowuje się z czasami krótszymi i dłuższymi od x-sync.
Ostatnio edytowane przez analogforever ; 24-01-2009 o 00:56
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki