Oooo, temat ktory ostatnio probowalismy zglebic dlaczego tak sie dziejeMam pewien patent ktory moglby pokazac opoznienia itp. Tylko ze potrzebna jest osoba obeznana troche ze sprzetem audio: moze byc laptop i mikrofon do skype :P
Patent polegal by na tym, zeby ustawic mikrofon blisko lampy studyjnej i stanac z aparatem blisko tego mikrofonu - wlaczyc nagrywanie - i nagrac dzwiek migawki i lampy studyjnej, wyzwalanej w HSS. A pozniej sprobowac zrobic to samo z chinczyka. Jestem ciekaw czy roznica w czasach byla by do zarejestrowania dzwiekiem. Migawka i lampa sa na tyle glosne ze spokojnie dalo by sie to nagracTaka proba mogla by pomoc przy zrozumieniu dlaczego z fotoceli to dziala, a z chinczyka nie
![]()
Przykleję się do wątku czasu synchronizacji i zapytam czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem..
chińskie lampy Powerlux 300, ciemny pokój wyłączone piloty- robię kilka zdjęć na różnych czasach synchronizacji (1/40, 1/60, 1/125, 1/160) i zauważam że klatki są inaczej naświetlone, tendencja: im dłuższy czas tym zdjęcie jaśniejsze.
Teoretycznie powinny być identyczne, wpływ światła zastanego żaden-ciemno że nie widzę ręki, ISO 100 F/11.
Rozrzut mocy błysków też raczej odpada bo na jakież 20 klatek wyraźnie widać związek z czasem naświetlania, podczas gdy np. 10 zdjęć na tym samym czasie i przy tej samej mocy błysku różnice są praktycznie pomijalne, podczas gdy porównując fotkę przy 1/40 z ta przy 1/125 na histogramie widać ok 0,5 EV różnicy.
Sprawdzałem na 2 korpusach 5D i 40D tak samo.
Czy to jakaś bezwładność palnika (zbyt wolno gaśnie????)?
Pozdrawiam
A czy w sprzęcie studyjnym z "normalnej" półki też tak się dzieje?, miałem do czynienia z lampami Hensel i tego nie zauważyłem (ale też się nie doszukiwałem takich zagwózdek)
Nie, to nie to. Co prawda oczywiście czas t 1/10 jest kilkukrotnie dłuższy od t 1/2, ale to nie sa czasy dłuższe od czasu 1/160s
no i to wskazuje na to, że kłopot jest z synchronizacją lamp za pomocą radia. Założe się, że w ten sposób były synchronizowane lampy, choc autor postu tego nie napisał![]()
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Więc, synchronizowałem albo 580 EX II ustawioną na manual 1/32 z wyłaczonym hss, albo kabelkiem, wyzwalacz radiowy niestety gdzieś wcięłono i to wskazuje na to, że kłopot jest z synchronizacją lamp za pomocą radia. Założe się, że w ten sposób były synchronizowane lampy, choc autor postu tego nie napisał
No to jestem zdziwiony, nigdy nie słyszałem o takim przypadku jak twój.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...