Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Jasne szkło do reporterki

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Napisalem takie ogniskowe bo nie okresliles jakie Cie intersuja tak samo 70-200 sie nadaje jak i 16-35. Niestety za ta kase podejrzewam ze na cropie nie kupisz nic sensownego moze tampon 17-50 2.8 ale to troche drozej. Proponuje dozbierac i dopiero cos kupic inaczej to nie bedzie mialo chyba sensu...

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Moim zdaniem do reporterki prasowej żadna stałka się nie nada. W tłumie nie będzie czasu na odchodzenie od fotografowanego obiektu żeby zmieścił się w kadrze, ani na zmianę na stałkę z inną ogniskową.

Właściwie to do rozpatrywania są trzy obiektywy Canona 16-35 f/2.8, 24-70 f/2.8 oraz 70-200 f/2.8. Niestety cena takiego kompletu to około 10 tys. zł.

Ewentualnie mogą być odpowiedniki Tamrona i Sigmy, ale trzeba uwzględnić szybkość i jakość obrazu jaką dają.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

może wstaw jakieś zdjęcie, które chciałbyś zrobić (tzn czyjeś, twój ideał) to będzie łatwiej powiedzieć. Jak chcesz te zdjęcia robić, z ukrycia, z daleka? a może wolisz wejść w tłum i tam pstrykać? Chcesz robić konferencje prasowe, dyskoteki, obrady sejmu, tak znienawidzonego kotleta? Może się nie znam, ale coś zawsze mogę zasugerować jak odpowiesz na moje pytania, a na pewno na tym forum z każdej z wymienionych "typów" fotografi jest przedstawiciel, który Ci coś doradzi/
    swiatło <2,8 to właściwie tylko stałki mają, a to trochę jak himi napisał niepraktyczne, więc po pierwsze zweryfikuj marzenia.

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

http://wiadomosci.onet.pl/111893,21,6,pokaz.html Chodzi mi raczej o takie zdjęcia. I wątpie, żeby przy takiej pogodzie moja 18-200 3.5 dała radę. Dlatego szukam czegoś jasniejszego, ale między f/2.8 i f/3.5 praktycznie nie ma różnicy.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

świat mi się przez Ciebie zawalił, to po to dałem 600 PLN więcej,żeby nie było różnicy miedzy 50 1.8 i 50 1.4, ja się nie znam, zmanierowany jestem, ale jak przymknę 50 do 1.8 z 1.4 widzę różnicę, analogicznie 2.8-->3,5 na eLżbiecie robi różnicę

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Not o chyba musisz dozbierac to tamrona 17-50. Uwierz roznica pomiedzy 2.8 a 3.5 jest dosc znaczna nei tylko jezeli chodzi o ostrosc ale co najwazniejsze czasy...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lok Zobacz posta
    Moze sprawdz jeszcze Tamrona 17-50 2.8
    Ten Tamron nie mieści się w zakładanej cenie zakupu Przekracza jego budżet o 300-500 zł.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Właśnie o czasach mówiłem, ok dzięki. Dozbieram.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Na co dzień w reporterce używam Canona 17-40 i w większości przypadku wystarcza mi w zupełności. Jak są jakieś ekstremalne warunki to radzę sobie stałkami.

Domyślnie

Ja mam między innymi tamrona 28-75. Fakt, nie jest gigantem szybkości, ale lubię to szkło... jakoś ciężko mi się z nim rozstać
    Ciężko robić reporterkę używając jednego szkła. Czasem potrzebujesz czegoś szerokiego, a czasem te 200 mm staje się wymogiem.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów