Dyskusja na ten temat toczyła się przy okazji edycji listopadowej: http://canon-board.info/showthread.php?t=40582
MacGyver obiecał zmiany w Regulaminie od edycji styczniowej:
http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=34
"Oczywiście mogę wpisać do regulaminu że zdjęcia powinny pochodzić z danego miesiąca, ale wówczas trzeba będzie przesunąć termin nadsyłania na trzeci - piąty dzień miesiąca następnego."
Miałem nadzieję że ta zmiana będzie wprowadzona bo zdecydowanie jestem za takim rozwiązaniem, a nie wrzucaniem zdjęć z szuflady.
Oczywiście nie ma za bardzo jak tego sprawdzić... zostaje właściwie tylko uczciwość.
No ale oba zdjęcia jak najbardziej do zrobienia w styczniu. Akurat do Egiptu, czy Tunezji wycieczki w styczniu są w promocji, a śniegu tam chyba nie ma. Na kwiatkach się nie znam, ale nie wygląda na rdzennie polski, więc może w ogrodzie botanicznym? Chyba nie chcecie dyskwalifikować zdjęć dlatego, że komuś nie pasują.
I całe szczęście, że jak dotąd można równie dobrze go nie wprowadzić.
Pozdrawiam
Skoro temat wraca to możemy wpisać do regulaminu:
"Użytkownicy przystępujący do konkursu dobrowolnie zobowiązują się nie nadsyłać zdjęć starszych niż 45 (albo 60 - do ustalenia) dni"
Ograniczenie pt "Do edycji marcowej muszą być z marca" jest bez sensu, bo jeśli np ktoś wyjedzie na dwa tygodnie, na przełomie lutego i marca, zrobi ciekawe zdjęcie 26 lutego, i nie będzie miał możliwości wysłania go przed 10 marca to z automatu odpada (albo musi oszukiwać).
Nie zmienia to faktu że ja jestem absolutnie przeciwny dalszemu komplikowaniu regulaminu bo lekko licząc połowa uczestników ostatnich edycji miała problemy z ogarnięciem tego, który jest w tej chwili.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Bo wiesz bo to trzeba specjalny formularz zrobić, gdzie tylko klika się zdjęcie i gotowe, sam przemieli, zmniejszy, wyostrzy, usunie exifa, sprawdzi czy nie ma podpisu na zdjęciu, zatytułuje, wyśle odpowiedniego maila itp.
W dzisiejszych czasach wykonanie manualnie paru rzeczy pod rząd, wg wypunktowanej listy, bez automagicznego formularzyka robiącego wszystko, to niestety przerasta możliwości wielu osób.
Mam cichą nadzieję że przerasta to możliwości czasowe a nie inteligencji.
Ot takie smutne podsumowanie signum temporum...
A mi tam w ogóle ten wielbłąd nie przeszkadza.. Może ktoś był na wakacjach w egipcie akurat teraz i wielbłąda widział. Co za problem teraz być gdzieś, gdzie jest inna pogoda, inna pora roku.. Kolejna niepotrzebna dyskusja..
Niech dają fotki z szuflady.. Jeśli są dobre, to wygrają, bądź będą w czołówce. A jeśli słabe, to przepadną.. Chyba na tym polega konkurs foto miesiąca..