Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Speedlite 430 EX - pamięć danych

Domyślnie Speedlite 430 EX - pamięć danych

Mam pytanie odnośnie tego, jak to jest z pamięcią ustawień lampy 430 EX. Jeżeli np. używam jej na jednym korpusie (np. EOS 5) i wprowadzę jakąś korektę ekspozycji dla błysku np. + 1,5 EV to czy po wyłączeniu lampy (i aparatu), zdjęciu i zamocowaniu jej na innym korpusie np. EOS 100, a następnie po włączeniu jej - okaże się że pamięta wartość tej kompensacji, czy też po naciśnięciu spustu migawki "do połowy" - wartości wyniesione z pracy poprzednim korpusem ulegną wyzerowaniu; jak to powinno być. Proszę o pomoc.
    Krzychu

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Wszystko zależy od tego, czy korektę ustawisz na korpusie, czy na lampie.
    Jeśli na korpusie, lampa nic nie zapamięta. Jeśli na lampie, to korekta będzie zapamiętana i pojawi się po każdorazowym włączeniu lampy, niezależnie od tego do czego ją zapniesz.

Trzeba też wiedzieć, że ustawienia dokonane w lampie mają zawsze priorytet przed tymi dokonanymi w korpusie.
    W 40D, żeby można było zmienić FEC w korpusie, w lampie musi być ustawione "0". Przestawienie FEC w lampie na inną wartość powoduje, że aparat pokazuje tę samą wartość i nie da się jej zmienić kółkiem aparatu.
    W 10D w takiej sytuacji można było sobie zmieniać FEC w aparacie, ale to i tak nic nie dawało.

Przyciskanie spustu do połowy nie ma żadnego związku z ustawianiem ekspozycji dla błysku - uruchamia pomiar wyłącznie światła ZASTANEGO.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Domyślnie

"Przyciskanie spustu do połowy nie ma żadnego związku z ustawianiem ekspozycji dla błysku - uruchamia pomiar wyłącznie światła ZASTANEGO."
    - owszem, ale myślałem o tym, że ewentualne naciśniecie spustu do połowy spowoduje wyzerowanie ustawień "wyniesionych" z pracy z poprzednim korpusem. Tylko to miałem na myśli. Dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam
    Krzychu

Uprawnienia umieszczania postów