Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: [Przemek Lipski] Pierzaste, łogoniaste i inne:)

Mieszany widok

Domyślnie [Przemek Lipski] Pierzaste, łogoniaste i inne:)

Na początek zdjęcie zrobione na spacerku przy okazji sprawdzenia współpracy 5dmII z EF 200/2.0 L (dzięki uprzejmości dżygita).
    Przysłona 3.2, czas 1/100, ISO 800, ogniskowa 200mm oczywiście, zdjęcie wykadrowane z większego:

"Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia Światła..."
    Ano właśnie
    Poza brzydkim światłem - totalny sajgon.
    Nie.

Domyślnie

A jakie światło było by ładne? Mi tam sajgon się podoba, natura go stworzyła i nie mogę grabić liści do zdjęcia )) Mały front focus w aparacie spowodował, że wyostrzyło ciut za dużo przed ptaszkiem, może stąd wrażenie sajgonu?
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia

Domyślnie

Mała poprawka szkło było kolegi Dzygit-Dublin (z rozpędu "ż" mi się zrobiło, a nie jestem pewny, czy powinno być
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pojęcie brzydkie czy ładne światło wg mnie nie wiele mówi. Problem ze zdjęciem powyżej polega na tym, że "główny bohater" zlewa się nieco z ogólnym planem i przez to staje się mało czytelny. Dodatkowo trochę przeszkadzają te nieostre liście na dole (proporcjonalnie za duże) odwracając uwagę. Samo zaś światło nie jest tu problemem.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Fotografia, jak sama nazwa wskazuje, to malowanie światłem. Ale jak słusznie napisał Hoffi - ładne/brzydkie niewiele mówi, bo to rzecz tego, co się komu podoba. Zawsze najważniejsze jest to, żeby fotografowanie sprawiało frajdę, a zdjęcia podobały sie przede wszystkim autorowi. Jeżeli jednak wystawiasz zdjęcie - domyślam się, że chcesz usłyszeć, co sądzą o nim inni. No to Ci napisałam, szczerze - jak widzę.
    Co do grabienie liści do zdjęcia - jestem przeciwna. Niemniej, trzeba się skupić na szukaniu ładnej kompozycji obrazu, tak żeby to, co chcemy pokazać - pokazać jak najpiękniej. W przeciwnym razie wystarczyłoby wejść z aparatem do lasu i pstrykać jak leci, bo "tak było".
    Jeżeli chciałbyś zobaczyć, jakie ptasie zdjęcie ja uważam za piękne, to zajrzyj na przykład do galerii Fotosc'a, Kubamana, albo tutaj:
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...at=fauna_ptaki
    http://www.foto-przyroda.pl/galeria.php?akcja=kat&id=6

Uprawnienia umieszczania postów