Dlatego jestem za wprowadzeniem Euro jak najszybciej. Koniec z wymówkami że podwyższki sa z powodu osłabienia sie złotego tym bardziej ze jak sie umacnia to maja to w d... i cena stoi w miejscu://////. Szlak by to trafił. Nie wspominam o benzynie ktorej cena barylki potrafila miec widelki 30-170dolaro. A u nas ceny szbko zmieniaja sie tylko w jedna strone kiedy zl. słabnie lub cana barylki rosnieech, takie zycie w tej naszej Polsce. Gadalem z Szwedami swego czasu, kiedy to cena benzyny malała i powiedzieli jasno ze szybko odczuli przelozenie na ceny paliw bo spadła 1/4 a u nas musialo 2-3 meisiace minac za nim osiagnelismy 1/4 ceny nizej.
Ja na podstawie np Canon 35 f/1.4 L. Oto jak wg moich obserwacji wyglądała sytuacja:
Styczeń/Luty 2008: Kurs dolara: 1USD=2,50PLN Cena 35L 1149USD/3599PLN
Czerwiec/Lipiec 2008 Kurs dolara: 1USD=2,05PLN Cena 35L 1149USD/3599PLN
Styczeń/Luty 2009 Kurs Dolara: 1USD=3,45PLN Cena 35L 1180USD/4299PLN
Dane na podstawie B&H Photo i Allegro. Liczby mówia same za siebie.
1. pół roku temu, kiedy to dolar był najtańszy wspomniane 35L sprzedawałem za ok 3200, dziś przynajmniej za 4200.
2. dlaczego za przykład bierzesz kurs dolara i ceny w bhphoto? żeby mieć silniejsze argumenty na podstawie znacznie większej zwyżki kursu dolara - o ok 70% - aniżeli euro? w Unii raczej kupujemy w euro, a ono zdrożało o około 35%. Miej pretensje zatem do sprzedawców handlujących sprzętem ze stanów i kupujących za dolary w bhphoto - sądzę, że są częściowo uzasadnione![]()