Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: canon 17-85 IS USM -wymiana soczewki

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK Zobacz posta
    To nie powinno jej byc widac. Chyba ze przy 17mm ale nie mysle. Poza tym gdybys juz sie uparl na wymiane to wyciaga ja sie nastepujaco : odkleic pierscien z napisami ktory okala soczewke , odkrecic trzy srobki mocujace i "wydlubac" soczewke. Jest on a w plastikowym pierscieniu. Niby proste ale rece sie trzesa przy wyciaganiu. Nalezy zapamietac jej ustawienie gdyz otwory dylatacyjne dookola soczewki (3) sa wyfrezowane pod katem i obracajac soczewke wzgledem srobek mocujacych ustawiamy odleglosc soczewki wzgledem calosci a co za tym idzie ostrosc calego zespolu.
    Pozdrawiam
    hm... brzmi ciekawie
    cza można też to wykorzystać do odkurzania obiektywu? nie ma żadnych problemów z AF potem?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    hm... brzmi ciekawie
    cza można też to wykorzystać do odkurzania obiektywu? nie ma żadnych problemów z AF potem?
    Nie ryzykowałbym
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Chyba jej nie widać - zrobiłem wczoraj parę zdjęć i raczej nic nie znalazłem. Jedyne czego się właśnie obawiam to tego żeby ta rysa się nie powiększała.
    Co do samodzielnej wymiany to jestem w szoku !!! Robiłeś to sam !! Ja myślałem, że raczej trzeba rozkręcić cały obiektyw i wymienić ostatnią część razem z soczewką a tu proszę - wystarczy odkleić i już. Chociaż pewnie jest konkretnie przyklejona :-(
    Dzięki za opis wymiany - jeśli będzie taka potrzeba to na pewno zdecyduje się zrobić to sam dzięki Twojemu opisowi.
    Robilem sam... Po prostu usuwalem kurz bo jakos sie tam dostal i troche bruzdzil na zdjeciach... Nie jest ot wielka rzecz... Pierscien przyklejony jest jest jak konkretna naklejka - na tasmie dwustronnej , zaden klej czy co tam. Trzeba podwarzyc kolo takiego otworku cienkim srubokretem (plaskim najlepiej 000) i tyle... Coz jestem elektronikeim z wyksztalcenia i takie rzeczy to normalka... nie ma sie czego bac...
    A jezeli rysa jest od krawedzi do krawedzi soczewki to nic sie wiecej dzialo nie bedzie. Gorzej jak jest skierowana w kierunku srodka...
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez KORD/EPKK ; 16-01-2009 o 04:18
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów