Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: canon 17-85 IS USM -wymiana soczewki

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie canon 17-85 IS USM -wymiana soczewki

Chciałbym zapytać czy możliwa jest wymiana przedniej soczewki od tego obiektywu?
    Upadł mi z małej wysokości co prawda ale pojawiło się małe pękniecie na jakieś 4 mm od brzegu soczewki. Z początku pomyślałem, że to jakiś paproch albo włos... a tu masz :-(
    Na razie nie wiem czy będzie to widać na zdjęciach ale boję się że będzie się to pękniecie wydłużać.

Jestem trochę załamany bo obiektyw mam dopiero 2 tygodnie i zbierałem na niego kupę czasu :-(

Póki co trzeba będzie nauczyć się z tym żyć chyba ...

Coś już napisał Awatar brunovis
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Jak na zdjęciach nie widać, to się nie przejmuj. Jak pójdzie dalej to się będziesz martwić. Zadzwoń na Żytnią ale naprawa może być mało opłacalna.

Domyślnie

warto inwestować w filtry uv .. są tanie względem ceny obiektywu ..

ps. lepiej być mądrym po szkodzie niż popełniać te same błędy ..
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brunovis Zobacz posta
    Jak na zdjęciach nie widać, to się nie przejmuj. Jak pójdzie dalej to się będziesz martwić. Zadzwoń na Żytnią ale naprawa może być mało opłacalna.
    Racja Ponadto jeśli on po upadku nie tylko optycznie, ale i mechanicznie chodzi tak jak szybciej (tzn przed glebą), to nie zawracaj sobie tym głowy. Kup filtr UV w celach ochronnych, no i na przyszłość bardziej uważaj na swój sprzęt
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Staram się zawsze uważać - po prostu wyślizgnął mi się z reki :-( Upadł z wys. ok. 20 cm na stół. Na soczewkę nie spadł tylko tak bokiem - widać coś się przemożyło.

Wszystko chyba przez emocje bo po raz pierwszy go montowałem do 20D, który otrzymałem właśnie wczoraj i na którego się przesiadłem z 300D.
    Dzięki za rady :-)

Domyślnie

ach te emocje .. to następnym razem 3 wdechy
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ważne, w którym miejscu jest ta rysa - jeżeli na brzegu lub z góry czy z dołu, może w ogóle nie być problemem (toć aparat wykorzystuje tylko część obiektywu - prostokąt wpisany w koło)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ważne, w którym miejscu jest ta rysa - jeżeli na brzegu lub z góry czy z dołu, może w ogóle nie być problemem (toć aparat wykorzystuje tylko część obiektywu - prostokąt wpisany w koło)
    Oby tak było - rysa znajduje się dokładnie na dole po założeniu obiektywu.

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

To nie powinno jej byc widac. Chyba ze przy 17mm ale nie mysle. Poza tym gdybys juz sie uparl na wymiane to wyciaga ja sie nastepujaco : odkleic pierscien z napisami ktory okala soczewke , odkrecic trzy srobki mocujace i "wydlubac" soczewke. Jest on a w plastikowym pierscieniu. Niby proste ale rece sie trzesa przy wyciaganiu. Nalezy zapamietac jej ustawienie gdyz otwory dylatacyjne dookola soczewki (3) sa wyfrezowane pod katem i obracajac soczewke wzgledem srobek mocujacych ustawiamy odleglosc soczewki wzgledem calosci a co za tym idzie ostrosc calego zespolu.
    Pozdrawiam
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK Zobacz posta
    To nie powinno jej byc widac. Chyba ze przy 17mm ale nie mysle. Poza tym gdybys juz sie uparl na wymiane to wyciaga ja sie nastepujaco : odkleic pierscien z napisami ktory okala soczewke , odkrecic trzy srobki mocujace i "wydlubac" soczewke. Jest on a w plastikowym pierscieniu. Niby proste ale rece sie trzesa przy wyciaganiu. Nalezy zapamietac jej ustawienie gdyz otwory dylatacyjne dookola soczewki (3) sa wyfrezowane pod katem i obracajac soczewke wzgledem srobek mocujacych ustawiamy odleglosc soczewki wzgledem calosci a co za tym idzie ostrosc calego zespolu.
    Pozdrawiam
    Chyba jej nie widać - zrobiłem wczoraj parę zdjęć i raczej nic nie znalazłem. Jedyne czego się właśnie obawiam to tego żeby ta rysa się nie powiększała.
    Co do samodzielnej wymiany to jestem w szoku !!! Robiłeś to sam !! Ja myślałem, że raczej trzeba rozkręcić cały obiektyw i wymienić ostatnią część razem z soczewką a tu proszę - wystarczy odkleić i już. Chociaż pewnie jest konkretnie przyklejona :-(
    Dzięki za opis wymiany - jeśli będzie taka potrzeba to na pewno zdecyduje się zrobić to sam dzięki Twojemu opisowi.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów